KRAFTPAKKE: Den nye Xbox One X har mer til felles med en krafig datamaskin enn forgjengerne. FOTO: Microsoft
KRAFTPAKKE: Den nye Xbox One X har mer til felles med en krafig datamaskin enn forgjengerne. FOTO: Microsoft

Verdens kraftigste konsoll

Microsofts siste versjon av Xbox One har mer til felles med en spill-pc enn noe annet.

Publisert Sist oppdatert

Konsollmarkdet fikk en forventet oppdatering under E3-konferansen i Los Angeles. Microsoft hadde på forhånd informert om teknologipartnere og komponenter som skulle inn i den nye Xbox One X, og nå ble også pris og dato satt. 

Der den originale Xbox One klarte seg med 12 Radeon-kjerner fra AMD, klokket til 853 MHz har den nye hele 40 kjerner og en klokkehastighet på 1.172 MHz. til sammenligning har AMD's grafikkkort Radeon RX 480 36 kjerner.

I tillegg har Xbox One X fått en oppgradering i minne, fra åtte gigabyte DDR3-minne i den originale til 12 gigabyte DDR5-minne, som gir oss en minnebåndbredde på hele 326 mbps. Dette er tilsvarende Nvidias GTX 1080, altså en kraftig oppgradering. 

Med de spesifikasjonene skal den nye konsollen ikke ha problemer med å kjøre ut spill i 4K-oppløsning ved 60 bilder i sekundet, men dette kommer samtidig  til å kreve en nedskalering av grafikk. Om du ikke har en 4K-kompatibel tv, vil den nye konsollen bruke kreftene på supersampling, der konsollen rendrer spillet i original oppløsning, og skalerer dette ned. Vi har sett lignende teknologi fra både Nvidia og AMD, og sett gode resultater når det gjelder anti-aliasing og detaljnivå i spillene. 

Konsollen skal også være mindre enn originalen, og er et klart svar på Sonys Playstation Pro. Xbox One X er forventet i salg fra syvende november og skal koste 5.000 kroner.