Tror bedrifter får intern appstore
SAP kaster seg inn i debatten om Html5 og mobile applikasjoner.
For en stund siden postulerte Visma at Html5 er fremtiden for mobilapps innen forretningsapplikasjoner.
Årsaken er primært at nettleserne er begynt å bli veldig bra og at vedlikeholdskostnadene på koden blir lavere ettersom det bare én software-plattform å forholde seg til, pluss at distribusjonsmodellen er mer praktisk fordi en Visma-kunde er en Visma-kunde som gjør mellomleddet i form av for eksempel App Store unødvendig.
Så kom Software Innovation på banen. De mener Html5 er deler av løsningen, men ikke hele. Forbrukerne forventer at applikasjonene ser og føles ut som andre applikasjoner, noe som er avgjørende fordi brukere av forretningsapplikasjoner når alt kommer til stykket er forbrukere som folk flest.
I tillegg påpeker selskapet at rene Html5-appllikasjoner ikke kan få tilgang til fiffig funksjonalitet i mobiltelefonen via nettleseren. For dem er såkalte hybrid-apps løsningen, der html5 kombineres med et skall bygget «native».
Tredje modell
Nå kaster SAP seg inn i debatten med sine perspektiver. De er ikke enige med verken Visma eller Software Innovation.
- Vi ser at html5 er en bra standard med mange bra understandarder, og mye kommer til å bygges i html5. Men applikasjoner er fortsatt det viktigste, for eksempel når man vil koble systemet mot ting som kamera-basert strekkodeleser og gps-funksjonalitet, sier Mattias Bolander, nordisk sjef for forretningsanalyse og -teknologi i SAP.
- Med tanke på at Apples App Store har passert 10 milliarder nedlastinger tror vi ikke at apps vil dø.
Dermed deler han en del meninger med Software Innovation, men SAP mener nemlig «native apps» er best egnet.
- De store bedriftene som Google, Apple og Microsoft bygget alle applikasjoner som er native. Vi tror ikke det er slik at de har misforstått. Vi tror ikke utviklere vil si seg uenig i at å utvikle apper i Html 5 ikke vil klare å matche mulighetene og rikheten i enhetens muligheter som ligger i det native kodemiljøet, sier Bolander.
Han mener at hvis appen er laget for å hente data fra et backend-system og vise dem på skjermen, kanskje ta noe input og skrive tilbake til backend-systemet – da vil kanskje Html5 fungere. Men for å bruke telefonens avanserte innebygde funksjoner, må native koding til.
Egen «app store»
SAP har kjøpt selskapet Sybase for å nå sin strategi «on premise, on demand, on device». Sybase tilbyr Mobile Enterprise Application Platform (MEAP) som løser utfordringene SAP ville fått økonomisk og tidsmessig dersom de måtte kode absolutt alt fra bunnen til de mobile systemene de vil støtte.
MEAP er en plattform som gir verktøy og mekanismer som retter seg mot enhver mobil plattform via ett enkelt, skalerbart system. Sybases MEAP lar utviklerne designe én gang og enkelt rulle ut applikasjoner til en lang rekke mobile enheter, som Windows Phone, Windows 32 (for bærbare og nettbrett), Research In Motion eller Iphone.
Sybase er markedsledende på å levere programvare for å håndtere, analyserer og mobilisere informasjon, og MEAP gjør det også lett for bedriftene å håndtere sin mobile flåte når applikasjonene skal rulles ut på selve telefonene.
- Via vårt oppkjøp av Sybase fikk vi en utviklerplattform som fungerer på de fleste telefoner og der du kan bruke telefonens interne funksjoner. Jeg tror fremtiden kommer til å bli slik at man har interne app stores for å få ut applikasjonene i selskapene. En egen app store der de for eksempel kan rulle ut programmer relatert til HR og CRM internt på mobile plattformer i foretaket, der native-appsene ligger på en egen server, sier Bolander.
Villig til å vedde
Visma er fremdeles sikre i sin sak. Html 5 vil vinne kampen.
- Vi har så stor tro på fantastisk brukeropplevelse i webapps, at vi inviterer til et veddemål om dette - med en kasse «sjampis» som innsats. Mål: Vi realiserer dette i løpet av et år og med en brukeropplevelse som matcher lokale apps, sier Edgeir Aksnes i Visma Unique, som har publisert et blogginnlegg om veddemålet.
Han understreker at det hele er ment som et vennskapelig og faglig veddemål, og understreker også at juryen som vurderer vinneren skal være en nøytral part.