På tide å rømme Windows XP
Om ett år avslutter Microsoft støtten for sitt populære operativsystem Windows XP. Men systemet er fortsatt i bruk, blant annet i Bærum kommune. Der går de nå for Windows 7.
Tolv år etter lanseringen av Windows XP, er operativsystemet fremdeles både suksessfult og godt brukt.
Men brukerstøtten opphører 8. april 2014. Dermed vil ikke XP-brukerne lenger motta sikkerhetsoppdateringer som kan beskytte mot virus. Det skriver Microsoft på Windows-websiden.
Hacking-kunnskap foreldes fort
– Noe av det fascinerende med gamle datasystem er at man på den ene siden ikke må vente for lenge med sikkerhetsoppdateringer, ellers risikerer man alvorlig risiko. Samtidig går de i glemmeboken slik at få har kunnskapen om hvordan systemet kan hackes. Hvor mange er i stand til å hacke en stormaskin som fremdeles finnes i flere kjellere?
Det sier konsulent og ekspert på it-sikkerhet, Per Thorsheim.
– En annen ting er at Vista, Windows 7 eller 8 kanskje ikke vil fungere på den maskinen, sier Thorsheim.
Han oppfordrer XP-brukere å oppgradere til Windows 7.
Les også: Trist rekord for Windows XP
For bedrifter som bruker XP-maskin til dedikerte fagapplikasjoner, som for eksempel styrer persiennene på utsida av bygningen, anbefaler Thorsheim å tenke seg om. Det beste kan være å ikke foreta seg noen ting.
– Hvorfor i all verden skal man oppdatere noe som ikke er koblet til nett og dermed ikke kan hackes? Spør Thorsheim retorisk, og legger til:
– La det leve til det dør.
Ting tar tid
– Det er klart at mange av de som kjører XP bør få opp farten. Det tar mye lenger tid enn man tror. Man må sjekke at alle applikasjoner fungerer, man må se hvilke databaser, script og filer som kjører XP. Det krever et forprosjekt. Ett år for en stor eller mellomstor bedrift er lite, sier Thorsheim.
Les også: Fortsatt liten vekst for Windows 8
Bærum kommune er for tiden midt i prosessen med å bytte fra XP til Windows 7. XP stenges i begynnelsen av mai, forteller it-sjef John Wahlstrøm. En viktig grunn er at det ikke tilbys støtte for XP til neste år. Endringen er del av et større it-løft for kommunen, for å tilby effektiv kontorstøtte- og samhandlingsløsninger til de ansatte, samt å tilrettelegge for bedre innbyggerdialog.
– Det gjør vi også for lettere å tilpasse system og applikasjoner til et mer standardisert kontorstøtteverktøy, sier Wahlstrøm.
– Windows 8 må utvikles mer
Bærum kommune er avventende til Windows 8.
– Vi som selskap vil ikke hoppe rett på Windows 8 før totalmarkedet har modnet. Windows må få tid til å videreutvikle produktet, samt at leverandører som utvikler våre fagsystemer må få tid til å tilpasse seg Windows 8, mener Wahlstrøm.
– Er Windows 8 for nytt?
– For nytt, og for kostbart å implementere ut i fra dagens it-portefølje i Bærum kommune. Windows 8 vil først bli aktuelt for oss to år etter lanseringen.
Selv etter Windows 7 har mange bedrifter internasjonalt holdt seg til XP. Windows stoppet direktesalget og butikksalget av Windows XP i 2008, før alt salg stoppet 31. januar 2009, ifølge Wikipedia.