PARTNERE: Knut Johansen i Esmart Systems og Hege Skryseth i Kongsberg Digital akter å vinne kraftverdenen med sitt samarbeid. (Foto: Kongsberg Gruppen)

Satser på smarte el-systemer

Kongsberg Digital investerer 100 millioner kroner i selskapet Esmart Systems. Skal være med i digitaliseringen av kraftindustrien.

Publisert Sist oppdatert

Kongsberg Digital, et selskap i Kongsberg Gruppen, har investert 100 millioner kroner i selskapet Esmart Systems fra Halden. Dette gir Kongsberg Digital en andel på 34 prosent i Esmart Systems.

Internasjonale ambisjoner

Selskapene inngår dermed et omfattende strategisk samarbeid innen kraftsektoren. Esmart Systems driver med dataanalyse, maskinlæring og Tingenes Internett (IoT – Internet of Things) innen kraftindustrien.

Kongsberg Gruppen har på sin side har en solid posisjon internasjonalt, og sammen akter selskapene å bli en internasjonal aktør innen kraftindustrien.

— Dette nye partnerskapet som vi ser nå, består av banebrytende digitale løsninger for IoT, smarte data og kunstig intelligens, kombinert med flere tiår med teknologiutvikling og internasjonal industrierfaring. Det er en kombinasjon som vil utgjøre en stor verdi for både Kongsberg Digital og Esmart Systems, sa Knut Johansen, grunnlegger og administrerende direktør i Esmart Systems i en pressemelding.

— Kraftindustrien står overfor en massiv forandring med utpreget digitalisering. Utbredelsen av smarte strømmålere vil skaffe til veie mye mer data og åpne for muligheten for kontroll og avansert analyse. Esmart Systems har på få år bygd opp en teknologisk plattform og en sterk posisjon for digitalisering av kraftsektoren. Selskapet har en ledende ekspertise innen avansert dataanalyse og maskinlæring, noe som er en perfekt match for Kongsberg Digitals kompetanse på dette området, i tillegg til vår industrierfaring og globale posisjon. Dette samarbeidet etablerer en sterk norsk allianse med internasjonale ambisjoner, sa Hege Skryseth, direktør i Kongsberg Digital.

Ny, men erfaren

Esmart Systems ble registrert i 2012, og hadde ifølge nettsiden proff.no 55 ansatte og like over 40 millioner kroner i omsetning i 2015. Selv om selve selskapet er relativt nytt, er det likevel langt flere år med erfaring som ligger i bunnen.

Esmart Systems har sin opprinnelse fra Institutt for energiteknikk i Halden, og bidragene derfra siden tidlig 90-tall. Personene bak selskapet deltok i utviklingen de tekniske løsningene til verdens første kraftbørs, da Nord Pool ble etablert i 1991. Disse har senere blitt eksportert til flere land, blant andre Tyskland og Frankrike.

I takt med dereguleringen av kraftmarkedene internasjonalt utviklet det seg helt nye kontrollsystemer, beslutningsstøttesystemer og fysiske markedssystemer innen kraftsektoren. Personene bak Esmart Systems har også vært involverte i utvikling av tradingssystemer kundeinformasjonssystemer som er i bruk av en rekke energi- og nettselskaper verden over.

«Esmart Systems er et oppstartsselskap, men kan vise til lang erfaring i å behandle store datasett og møte massive endringer i markedet. Vi er overbevist om at denne erfaringen er viktig i utviklingen av neste generasjons smartgrid», kan vi lese i selskapets presentasjon av seg selv.