BILDER FOR DEM SOM SER DÅRLIG: Stadig mer av informasjonen på internett er bilder. Det betyr en ekstra utfordring for blinde og svaksynte. (Foto: Toralv Østvang)

Facebook hjelper svaksynte å se bilder

Facebook vil hjelpe blinde og svaksynte å «se» bilder i Facebook-meldinger. – Spennende utvikling, sier Norges Blindeforbund.

Ledelsen hos Facebook er redd for at blinde og svaksynte skal bli holdt utenfor når stadig mer av innholdet på sosiale nettverk er bilder.

Hver dag deles det mer enn to milliarder fotografier til sammen på Facebook, Instagram, Messenger og WhatsApp.

Facebook har nå begynt å justere tiden for hvor lenge informasjonen som leses opp av skjermleser-løsninger er tilgjengelig, slik at man ikke bare får lest opp teksten på skjermen, men også en kort beskrivelse av innholdet i eventuelle bilder man har oppe på skjermen.

Frem til nå har disse brukerne bare fått opplest navnet på den personen som har lagt ut bildet på Facebook.

Slik lyder det

Med den nye løsningen får den blinde eller svaksynte brukeren opplest en tekst som kan lyde omtrent slik: «Bildet kan inneholde to personer som smiler, solbriller, himmel, tre, utendørs». Det vil si – foreløpig er løsningen bare tilgjengelig på engelsk, så det man får høre, kan være dette: «Image may contain: two people, smiling, sunglasses, sky, tree, outdoor.»

Til å beskrive innholdet i bildene har Facebook bygd et datamaskin-basert visuelt system over et nevralt nettverk som er opptrent til å gjenkjenne en rekke konsepter, inkludert steder og tilstedeværelsen av personer og mange typer gjenstander og objekter.

Når stadig mer av informasjonen vi deler på nettet, er bilder og ikke bare tekst, kreves det ny teknologi for at blinde og svaksynte skal få del i informasjonen. (Foto: Toralv Østvang) 

Systemet analyserer hvert bilde og leter etter ulike elementer. Deretter setter systemet sammen en kort setning som beskriver det som synes i bildet. På en nettside er dette informasjon som ligger i feltet for alternativ tekst til et bilde.

Skal kunne identifisere mye

Facebook fastholder at beskrivelsen skal være «may contain» – kan inneholde – men for mer enn halvparten av bildene som ligger hos Facebook, regner selskapet med at systemet kan identifisere minst ett relevant konsept med en nøyaktighet på minst 80 prosent, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

I første omgang er tjenesten bare tilgjengelig på IOS-enheter, altså på Iphone og Ipad.

Nevralt nettverk er for øvrig en betegnelse på kunstig etterligning av biologiske nervevev fra hjernen eller det sensoriske system, ifølge Wikipedia.

Blindeforbundet: – Spennende

Norges Blindeforbund følger spent med på denne utviklingen, bekrefter generalsekretær Arnt Holte i Norges Blindeforbund overfor Computerworld.

– Det blir spennende å følge med på denne utviklingen fremover, sier Arnt Holte i Norges Blindeforbund. (Foto: Norges Blindeforbund)

- At det kommer bildebeskrivelser på Facebook, og også på Twitter har jeg hørt, gir en ny hverdag for blinde og svaksynte Facebook-brukere, sier Holte.

– Sånn som det er nå, er jeg avhengig av at vennene mine forklarer hva bildene inneholder før jeg kan gi en relevant kommentar. Det er jo ikke gøy å like eller kommentere i hytt og pine, uten å vite hva det er man reagerer på, sier Holte og fortsetter:

– Nå er dette i støpeskjeen, og foreløpig bare på engelsk, men det blir spennende å følge med på utviklingen framover. Mange blinde og svaksynte er ivrige brukere av sosiale medier, som befolkningen for øvrig. Da er det viktig at vi også kan få mest mulig ut av det viktige mediet som særlig Facebook er blitt, sier Holte.

Facebooks egen omtale av den nye teknologien kan man lese her.

Facebook har også lagt ut en video som viser løsningen i bruk.

<iframe src="https://player.vimeo.com/video/161529744" width="640" height="360" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>