BÆREKRAFTIG: Fairphone gjør en god jobb med tanke på miljøet. Men hvor gode er egentlig telefonene deres? Vi har testet den nyeste Fairphone 5. (Foto: produsenten)

En bærekraftig telefon med lang levetid

Test: Fairphone 5. Vi elsker konseptet, men er likevel ikke helt overbevist. 

Mobilindustrien er en miljøversting. Derfor har mobilprodusenten Fairphone gått inn for å lage sine produkter så bærekraftige som mulig. Det gjør de blant annet ved å benytte resirkulerte komponenter i sine telefoner. Alle delene i en Fairphone skal enkelt kunne repareres ved hjelp av en skrutrekker, og dermed gi produktet en levetid på opptil 10 år. 

Det gjør Faiphone-telefonene noe spesielle, og her er den nyeste modellen - Fairphone 5, intet unntak. 

Men, er det egentlig en bra telefon?

Førsteinntrykket mitt, da jeg pakket ut telefonen, var at dette var minimalistisk. Det er det da også en god grunn til. For å være mest mulig bærekraftig har Fairphone droppet hele laderen. I esken finner du kun en telefon, et par bruksanvisninger og litt info om produktet. Esken er laget av resirkulert papp, og kan brukes til å sende tilbake din gamle telefon. Gjør du dette får du et gavekort som kan benyttes på Fairphones hjemmesider. 

REPARERBAR: Alle delene i en Fairphone skal enkelt kunne repareres ved hjelp av en skrutrekker, og dermed gi produktet en levetid på opptil 10 år. (Foto: produsenten)

Spesifikasjoner

Her har vi en helt grei telefon. Til tross for at prisen er noe stiv, er  spesifikasjonene på telefonen nærmere modeller du finner i mellomsjiktet.

Telefonen har en 6,46-tommers FullHD+ POLED-skjermen med en oppløsning på 2700 x 1224 piksler, med en oppdateringsfrekvensen på 90 Hz. Dette er et ganske bra display som produserer fine farger og gode kontraster, og som funker fint for å se film og serier. Lysstyrken er på en ganske svak på 890 nits, så i sterkt lys kan det være vanskelig å se skjermen klart. 

Innvendig finner vi en kraftig Qualcomm QCM6490-prosessor med åtte kjerner, som ifølge Fairphone skal være brukbar i flere år.  Den interne lagringsplassen på 256 GB gir rikelig med plass til alt av innhold, og skulle man trenge mer lagringsplass, kan den utvides med opptil 2 TB med et MicroSD-kort. Fairphone 5 kan hurtiglades, og går fra null til 100 på under 50 minutter. Det er imponerende. Dette varer også så og si hele dagen, ved moderat bruk.

Brukbarhet

Jeg ble positivt overrasket over Fairphones eget operativsystem. Det er fortsatt ikke like bra som Android og iOS, men likevel et enkelt system å bruke, med alt man trenger - selv om det til tider var noe klønete. Telefonen takler også gaming ganske bra, selv om den sliter litt med de mer krevende spillene med høyere grafikkinnstillinger. 

Ellers vil jeg si at telefonen har alt du trenger - med 5G, Wi-Fi 6 og Bluetooth.

Kamera

Fairphone kommer med gode kameraer. Selfiekameraet, på 50 megapixler, produserer bra bilder.  Hovedkameraet med 50 MP ƒ/1,88 tar også greie bilder, med gode farger og kontraster, men bildene kan bli noe kornete. Selv om du her får et helt greit kamera, vil jeg mene at du kan få bedre på andre budsjett-telefoner som Google Pixel 7A og Samsung A54. 

Sammendrag

Jeg liker konseptet til Fairphone. De gjør en bra jobb med tanke på miljøet, og flere selskaper burde se til Fairphone når det kommer til dette. Likevel så er dessverre ikke dette noe mer enn en helt grei telefon, på linje med en mobil i budsjettklassen, muligens i mellomsjiktet, om vi legger godviljen til. 

En ting skal de likevel ha, og det er at de har forbedret seg mye i forhold til fjorårets modell. Likevel kommer Fairphone 5 med en stiv pris, og koster rundt 8000 kroner. Ønsker du en bærekraftig telefon, som skal vare i mange år, så er dette telefonen for deg.