TEST: Bli din egen radio-DJ

Drømmer du om å styre din egen radiostasjon på nettet? Vi har levd med Finetune Desktop i en uke, og her er vår dom.

Publisert Sist oppdatert

Før vi går i gang med vår test av Finetune Desktop (FD) er det greit å vite litt om Finetune som tjeneste. Her er en kort oppsummering.

Ikke overraskende trenger du å registrere deg på finetune.com for å kunne ta tjenesten i bruk.

Registrering er gratis og skjer lynraskt. Deretter kan du, hvis du vil, fiffe opp på profilen din, legge til venner og velge dine favorittartister ved å søke i artistdatabasen til Finetune.

Videre kan du sette opp din egen spilleliste som må inneholde 45 sanger.

Grunnen til at Finetune blir kalt for en sosial internettradiotjeneste er fordi du kan sette opp spillelister som kan spilles over alt. Spillelisten kan også integreres på nettsider.

Og hvis du ønsker det, kan du også dele spillelisten med venner. Alt de trenger å vite er en URL som Finetune genererer automatisk for deg. Har du spillkonsollen Wii, får du også tilgang til spillelisten din.

Når det kommer til slike radiotjenester er uten tvil det viktigste elementet, utvalget. Vi vil karakterisere utvalget av artister til Finetune som meget bra. Vi hadde i alle fall ingen problemer med å finne både kjente og mindre kjente internasjonale artister i artistdatabasen til Finetune.

Dog fant vi ingen kjente norske artister. Vi søkte etter artister som deLillos, Thomas Dybdahl, Dum Dum Boys og The National Bank, bare for å nevne noen.

Applikasjonen i bruk

FD er som det ligger i navnet, en skrivebordsapplikasjon som jobber mot nettjenesten. Hensikten med FD er å gjøre brukeren uavhengig av nettleseren og egentlig gammel webteknologi som krever at siden må lastes inn på nytt og så videre.

Gratistjenester som Finetune har mange begrensninger. Blant annet kan ikke en låt spilles mer enn én gang. Skal du høre en sang flere ganger, må du kjøpe den.

LES OGSÅ: 10 AIR-programmer du må teste

Med FD kan man i korte trekk gjøre det man normalt ville ha gjort via nettleseren, men bare på en penere, raskere og stiligere måte. For å kunne kjøre FD er du nødt til å installere Adobes kjøremiljø for AIR først. Først da kan FD installeres. Når dette er gjort er det en enkel sak å installere FD.

Det kan for øvrig være verdt å merke seg at applikasjonen fungerer like bra under Windows som det gjør under Mac OS X.

Før man kan ta i bruk applikasjonen må man logge seg inn på tjenesten. Det går heldigvis an å lagre brukernavn og passord slik at man slipper å oppgi dette hver gang.

Vi synes FD er et program som ser bra ut, men dessverre er ikke brukergrensesnittet ikke like bra. Applikasjonen kan blant annet ikke maksimeres eller strekkes ut i bredden. Med tanke på at applikasjonen ble testet på en 24-tommers skjerm, og fontstørrelsen ikke skaleres automatisk, er det ikke alltid lett å lese det som står i programvinduet. Vi måtte myse mye gjennom den uken vi testet applikasjonen.

Konklusjon

Er du en storbruker av tjenesten Finetune, er det ingen tvil om at Finetune Desktop er noe du bør legge inn. Programmet gjør deg uavhengig av nettleseren, og sørger for de irriterende oppfriskingene som alle nettsider trenger for eksempel ved innlogging, søk og så videre. Dessuten ser det penere ut.

Når det er sagt kunne brukergrensesnittet til Finetune vært noe bedre. Det blir for trangt og smått. Spesielt for personer som sitter på en stor skjerm med høy oppløsning.

Finetune Desktop har også et par irritasjonsmomenter. Ett av dem er at programmet er svært glad i å åpne nettleseren for å vise informasjon som finnes på finetune.com. Hva er vitsen med en skrivebordsapplikasjon når nettleseren likevel skal brukes? Hvorfor ikke vise det i selve applikasjonen?

Andre irritasjonsmomenter er ikke knyttet til Finetune Desktop, men tjenesten selv. Man er blant annet nødt til å sette opp en spilleliste på 45 sanger før man kan spille det av og man kan ikke hoppe over sanger man ikke vil ikke liker. Du blir med andre ord tvunget til å høre den ferdig.

Finetune Desktop

Pris: GratisInternett: finetune.com

+ Utvalg, portabilitet

- Begrensende, brukergrensesnitt, mange irritasjonsmomenter.