TØFFERE START: Det har blitt vanskeligere å hente risiko-kapital i fintech-sektoren. (Foto: Unsplash)

Pengestrømmen til fintech tørker inn

Selskapene må hente risikokapital basert på vesentlig lavere verdsetting enn i 2021

Tiden da risikovillig kapital rant inn i skyhøyt verdsatte fintech-selskap som Klarna og Sumup er tilsynelatende over. Ifølge en artikkel i Financial Times økte investeringene til venture-kapital-selskap til 134 milliarder dollar i 2021. Hver femte risikovillige krone som ble investert, gikk til fintech-selskap.

Jo høyere verdi på selskapet, desto lavere eierandel blir nye aksjonærer sittende igjen med. Derfor er prisen på aksjene til oppstarts- eller scale-up bedrifter en god indikasjon på temperaturen i markedet. I en tid med økende inflasjon, kan det virke som innovative og spennende forretningsmodeller må vike plass for faktiske pengestrømmer.

Stuper

Mye tyder på at de gode dagene er over. Oppstartsbedriftene i fintech-sektoren blir avhengige av egen pengestrøm på et mye tidligere tidspunkt enn i fjor. Også større, mer etablerte selskap må senke prislappen når de henter penger i markedet.

En av markedslederne i sektoren er svenske Klarna, som ble verdsatt til 46 milliarder dollar på det høyeste i fjor. I år sliter selskapet med å hente kapital basert på halve prisen. Nylig hentet Sumup, et annet etablert selskap i sektoren, penger basert på en verdsetting på 8 milliarder euro. I fjor ble selskapet verdsatt til 20.

Fremdeles er antallet handler økende, men prislappen gjør at det totale volumet i kroner synker. Siste kvartal var volumet 21 prosent lavere enn tilsvarende kvartal i fjor, ifølge artikkelen.