SPILLOPPLEVELSE: Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy gir en gos spillopplevelse på den store skjermen. Galaxy Z Fold5 kan i tillegg håndtere lange spilløkter takket være kjølesystemet som sprer varmen mer intelligent for mindre etterslep uten å redusere ytelsen. (Foto: produsenten)

Endelig 100 prosent brettbar

Test: Samsung Galaxy Z Fold 5. Det har kommet noen nye og gode endringer i Samsungs nyeste fold-telefon. Spørsmålet er bare om de er gode nok.

Publisert Sist oppdatert

Samsung Galaxy Z Fold 5 kommer i en helt enkel pakke: ut av boksen får du selve telefonen, en USB C til USB C-ladekabel og et SIM-utmatingsverktøy. Personlig syntes jeg dette er noe puslete om man skal bruke over 20 tusen kroner på en telefon. Jeg forventet litt mer enn en ladekabel (uten støpsel) og et par bruksanvisninger ... 

Dette er nytt

Dette er den femte utgaven i Samsung Fold-serien. Det er mye av det samme i denne versjonen som i fjorårets, men det er også et par nye og viktig funksjoner. 

Innvending er det ikke den store forskjellige mellom denne og Fold 4. Den femte utgaven har fått en litt bedre chip, men ellers har den ikke så mye bedre ytelse. 

Noe som er gledelig er at Samsung endelig har kommet med en foldetelefon som er hundre prosent brettbar. De nye hengslene gjør at telefonen blir enda mer kompakt og enklere å ta med seg. 

En annen ny funksjon er at displayet kan gå opp til 1700 nits, som er en forbedring fra fjorårets 1000.

FOLDES: Endelig kan skjermen på Samsung Galazy-telefonen foldes helt igjen. (Foto: Marius Henriksen)

Batteriet i Galaxy Fold 5 er dessverre blitt dårligere enn fjorårets modell, men det kan selvfølgelig endre seg over tid med noen oppdateringer.

Spesifikasjoner

Denne telefonen har tre skjermer – en utenpå og to sammensatte skjermer innvendig. Skjermen innvendig har en nydelig AMOLED-skjerm på 7,6 tommer som støtter opp til 2176×1812p-oppløsning og en justerbar oppdateringsfrekvens på 120 hertz. Dette er perfekt fra alt til å se filmer til gaming og mye mer. Telefonen håndterer dette mer enn bra nok. 

Skjermen utenpå er også bra. Den funker akkurat som en vanlig telefon og er på 6,2 tommer med de samme spesifikasjonene som vi finner på skjermen innvendig.

Brukbarhet 

Den nyeste Snapdragon 8 Gen 2-prosessor chippen er kraftig og bra, med støtte for 5G-tilkobling. Telefonen har også 12 GB RAM som gjør alt fra gaming til multitasking (ved å ha flere apper åpne samtidig) veldig effektivt. Telefonen støtter også Samsung sin innebygde PC-funksjon Samsung DEX og det funker problemfritt. Det gjør at telefonen også funker greit til å jobbe på, hvis man må det. Samsung Galaxy Fold 5 takler også mer ekstreme spill, og den store skjermen gir en bedre håndholdt gaming-opplevelse. 

Kamera

Samsung Galaxy Fold 5 har så og si samme kamera som forrige modell, med unntak av noen få, lite viktige endringer. Det er tre kameralinser: et 50 MP-hovedkamera med ƒ/1,8 blenderåpning, et ultravidvinkel-kamera på 12 MP og et telefonkamera på 10 MP.

Selv om denne telefonen ikke innehar Samsungs beste kamera, er det fortsatt veldig solid. Telefonen tar fine bilder med gode kontraster, gir bra bildekvalitet og solide videoer. Det er også en bonus med de mange modusene som gir for eksempel slow motion, panorama og mer.

Er det verdt penga?

Først og fremst vil jeg si at her har vi en solid foldetelefon. Samsung har god kontroll over dette markedet. Selve telefonen har ingen store feil og den funker bra. Hvis du ønsker deg en ny og god foldetelefon, så er dette et godt valg.  Likevel – til en pris på 20.000 kroner og oppover, vil vi heller vente og håpe at neste generasjon kan yte enda litt bedre.