REDUSERE OG FORBEDRE: Regjeringen foreslår å øke bevilgningen med 12,5 mill. kroner til å styrke Forskningsrådets programmer IKTPLUSS og SAMRISK, heter det i en pressemelding fra Justis- og beredskapsdepartementet. (Foto: Thomas Brun, NTB Scanpix)

Norsk ikt-kompetanse til Mosambik

Den norske ikt-eksperten Frode Tangen har reist til Mosambik for å støtte FNs krisehåndteringsarbeid i forbindelse med orkanen «Idai».

Publisert Sist oppdatert

– Vi tenker ofte på sandsekker og gravemaskiner når det er snakk om flom, men det er også annen kompetanse som er helt nødvendig. Denne gangen var det behov for kommunikasjons- og ikt-støtte, og der har vi kompetanse. Det sier samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP), i en pressemelding på Regjeringen.no. 

Hun forteller at hun er stolt. Og mannen hun er stolt av er Frode Tangen, it-konsulent ved Karasjok videregående skole og deltidsbrannmann.

På oppdrag fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) slapp han det han hadde i hendene og reiste til Mosambik sammen med tre svenske kolleger.

PÅ REISEFOT: Frode Tangen, it-konsulent og deltidsbrannmann, har dratt til Mosambik. (Foto: Helge Asperheim)

De skal sørge for at FN-teamet har den kommunikasjons- og ikt-støtten de trenger. Hovedbasen blir ved byen Beira, som er hardt rammet.

Representant

Tangen er medlem av DSBs internasjonale støtteteam for feltmessig ikt-bistand («Norwegian UNDAC Support»), som forvaltes gjennom Sivilforsvaret. Oppdraget vil vare i omkring tre uker, og er finansiert av Utenriksdepartementet.

– Vi har dyktige folk med erfaring fra denne typen arbeid både nasjonalt og internasjonalt. DSB har rundt 20 års erfaring i denne typen av støtte til FNs krisehåndteringsarbeid. Jeg vil skryte av Frode Tangen, Sivilforsvaret og DSB. De er med på å gjøre det tryggere både i Norge og internasjonalt, sier samfunnssikkerhetsministeren.

Det har ikke lykkes Computerworld å få tak i Tangen, men det har lokalavisen iFinnmark klart. På spørsmål om hva det er som gjør at en it-konsulent reiser over 15.000 kilometer for å drive med it-support, svarer Tangen følgende:

– Det er veldig interessant å være med. Jeg føler meg veldig privilegert som får lov å representere Norge i slike krisesituasjoner, forteller Tangen til iFinnmark.