KNALL: Nye Surface Pro 7, vel verdt oppgraderingen, men bare om det er en del år siden sist. (Foto: Jan Birkeland)

Lite nytt, men fremdeles god

Surface er ikke lenger revolusjonær, men kjedelig betyr ikke dårlig.

Publisert Sist oppdatert

Det er nesten syv år siden Microsoft debuterte med den første Surface Pro-modellen, til det som den gang var en liten revolusjon og fødselen for det vi nå omtaler som hybrid-pc. Siden den gang har Microsoft ekspandert porteføljen til både stasjonære alt-i-ett og mer tradisjonelle bærbare pc-er. Surface har likevel holdt følge, og vi er nå i syvende generasjon.

Om vi ser helt tilbake til starten har Surface kommet en lang vei, maskinen er et glimrende stykke ingeniørkunst og definerer kombinasjonen av pc og nettbrett. Som vanlig er det et avtagbart tastatur og en pc med berøringsskjerm. Tastaturet må fremdeles kjøpes separat, men om du oppgraderer fra Surface Pro 3 eller nyere kan du bruke både gammel lader og tastatur. Vi testet det nye, røde type-coveret med vår modell, til ekstremt delte meninger innad i redaksjonen. Undertegnede liker det i hvert fall.

Pro 7 skiller seg fra forgjengerne på relativt få vis. Det umiddelbart nye er inkluderingen av en USB-C port i tillegg til USB-A. Ellers støtter enheten wifi 6, selv om det foreløpig ikke er så mange routere som kan levere dette. Pc-en våkner ekstremt raskt fra dvale, og med Windows Hello er det en av de mer sømløse og raskeste innlogginsopplevelsene vi har hatt.  

Ytelsen i vår testmodell er det vi forventer fra prisen, og også den modellen vi ville anbefalt. En Intel Core i5, åtte gigabyte minne og lagringsplass på 256 gigabyte koster rett under 14.000 kroner, men man betaler for mer enn bare komponentene når man kjøper en Surface. Da følger hverken penn eller tastatur med, de koster henholdsvis 1.000 og 1.600 kroner.  

Surface 7 virker litt som en pause før det virkelig kommer noe nytt fra Microsoft. Det er ikke nok nytt til å forsvare en oppgradering fra Pro 6, og du må nok noen generasjoner tilbake for å se nytten i å kjøpe nytt.