MOBIL: Brikken er på mindre enn en kubikkcentimeter, slik at den kan bygges inn i mobile enheter. (Foto: Fujitsu)
MOBIL: Brikken er på mindre enn en kubikkcentimeter, slik at den kan bygges inn i mobile enheter. (Foto: Fujitsu)

20 Gbit/s til mobil og nettbrett

Ny radioteknikk med ekstremt høy ytelse på kort hold, liten nok til å passe i en mobil eller nettbrett.

Publisert Sist oppdatert

Forskerne i Fujitsu har utviklet en radiobrikke som yter 20 Gbit/s – dette er en ytelse som tilsvarer å overføre en fil på 25 gigabytes på kun ti sekunder. Radiobrikken, inklusive antennen, er liten nok til å kunne bygges inn i en mobiltelefon eller nettbrett – totalt måler den mindre enn en kubikkcentimeter.

Ulempen er at denne kommunikasjonen har svært liten rekkevidde. Fujitsu oppgir at rekkevidden til radioen er opptil en meter. Likevel finnes det en rekke mulige bruksområder, for eksempel å laste store 4k eller 8k videofiler inn i nettbrettet uten å bruke en kabel.

Terahertz-båndet

Radiobrikken opererer på 300 GHz, som omtales som «terahertz-båndet». I dette frekvensområdet er det mulig å oppnå kapasitet på mer enn 100 ganger det vi er vant med i dagens mobile enheter.

Siden radiobølgene med en slik frekvens raskt dempes når de transporteres gjennom luft – derav rekkevidden – er det nødvendig med en ekstremt følsom mottaker for å ta i mot signalene. Tidligere design for dette frekvensområdet har fram til nå medført en stor antenne, som har vært svært uegnet for bruk i mobiler og nettbrett. Fujitsus gjennombrudd er å lage en kombinert antenne, mottaker og signalforsterker i en så liten pakke at den får praktiske anvendelser.

Selv om signalet dempes raskt i luft, klarer det likevel å trenge gjennom papir, plast, vegger og de ytre delene av huden vår. Dette åpner for ytterligere anvendelser innenfor sikkerhet og medisin.

De neste stegene for Fujitsu er å prøve ut brikken i felten, og selskapet sikter på å kommersialisere denne teknologien omkring 2020.