TEST: Philips Fidelio M1 - Lett og luftig hodetelefon

Philips satser på å brøyte seg frem i den stadig tettere jungelen av hodetelefoner til de motebevisste.

Publisert Sist oppdatert

De siste årene har hodetelefoner blitt stadig mer av et motetilbehør for mange. Der det tidligere var et noe begrenset antall godt etablerte produsenter og modeller å velge i, virker det i dag som om det dukker opp nye hodetelefonmerker hver uke. Felles for mange av de nye produsentene og hodetelefonene de leverer, er at de gjerne spiller mer på utseende og image enn på lydkvalitet.

Da er det godt at de gamle produsentene også har økt satsingen på hodetelefoner, og da gjerne modeller som ikke er fullt like skrikende, men med desto bedre lydkvalitet. Denne gangen har vi hatt en fersk hodetelefon fra Philips inne, den relativt rimelige Fidelio M1. Denne er en del av selskapets Fidelio-serie, som strekker seg fra minstemann M1, til rundt 1 400 kroner, opp til Fidelio L2 til et greit stykke over 2 000 kroner.

Mens de dyrere modellene er lukkede varianter som ligger rundt ørene, er Fidelio tiltenkt noe enklere bruk, og er av den ganske åpne typen som hviler på ørene dine. Og mens mange av hodetelefonene i butikkene nå om dagen har en relativt skrikende design, har Philips valgt å gi Fidelio M1 en nøktern og stilren design. Vår testmodell var sort med diskrete, oransje detaljer og oransje ledning. Fidelio M1 kommer også i en variant i en enda mer nøktern design, uten de oransje detaljene. Vi liker designen på vår testmodell. Den er stilig og småtøff, uten å bli rølpete.

Liten, lett og nett

Philips Fidelio M1 er en relativt liten og lett hodetelefon. Vekten på 166 gram gjør at du knapt merker at du har dem på hodet. Til tross for at Fidelio M1 er av typen som hviler på ørene, merket vi heller ikke noe særlig til trykk på ørene eller ubehag, noe som ofte kan være et problem med hodetelefoner av denne typen. Byggekvaliteten føles meget god, og Fidelio M1 både ser og føles passe eksklusivt.

Når man legger rundt 1 400 kroner i en hodetelefon, forventet man enten lydkvalitet av det bedre slaget, eller barsk design og riktig logo på klokkene. I Philips Fidelio M1s tilfelle er logoen ganske bortgjemt, og designen altså relativt nøktern. Til gjengjeld er lyden av det gode slaget.

 

Designen er lukket, men gitt at klokkene ikke lukker rundt ørene, blir det noe luftigere enn med store, tette klokker, men likevel med relativt god støydemping. Det merkes i lydbildet, som leveres via klare og presise mellomtoner og fin diskant. Spesielt kommer detaljene i vokalpartier veldig fint frem i Fidelio M1. Detaljnivået er spennende også i lydbildet generelt.

Ikke for bassfanatikerne

Som med mange andre hodetelefoner med samme typen design, blir bassen noe mindre spenstig enn med større og lukkede klokker. Bassen er for så vidt presis og fin, men er du på jakt etter noe som nesten er i stand til å blåse trommehinnene innover i skallen din, bør du se andre steder enn Fidelio M1. Selv i relativt basstung musikk føles bassen en anelse lett. Vi er ikke tilhengere av enorm bass, men en anelse mer enn vi får levert her kunne vi fint levd med. Det er bra, men ikke med helt den dynamikken vi gjerne higer etter.

Vi har, som normalt, lyttet til timevis med variert musikk i løpet av testperioden vi har hatt med Fidelio M1 - som har gått over et par-tre måneder. Vi har vært innom alt fra klassisk og akustisk musikk, via litt dub step og hip hop, til halvsær, alternativ rock og metall. Fidelio M1 takler det meste med glans, men gjør seg bedre med detaljerte og instrumentaldrevne låter, enn med dunkende electronica og hip hop. Det passer for så vidt vår musikksmak godt, men kan være noe å tenke over om du vurderer Fidelio M1.

Philips har sett endringen i folk flests musikkvaner, og ikke minst hvor og hvordan de gjerne lytter på musikk. Vi tør gjette at majoriteten av musikk i dag spilles av via mobiltelefonen, mens folk er på farta. Og Philips Fidelio M1 er god egnet til nettopp den slags bruk. Det er en lettdreven hodetelefon som kan spille både klart og relativt høyt fra mobiltelefon og tilsvarende svake lydkilder. Nettopp utstrakt mobilbruk er nok også grunnen til at Fidelio M1 er utstyrt med håndfrifunksjon på ledningen. Her sitter den er liten mikrofon og svarknapp. Og for en gang skyld er det støtte for andre telefoner enn bare iPhone, noe som gjerne ikke har vært tilfelle tidligere.

Konklusjon

Philips Fidelio M1 er på mange måter akkurat det vi forventer av en hodetelefon til rundt 1 400 kroner, i alle fall av de som kommer fra etablerte produsenter.

Designen er avdempet, stilren og stilig. Komforten er god og byggekvaliteten virker solid og fin. I tillegg får du jevnt over meget god lydkvalitet, om en med en anelse lite trykk i bassen.

Er du av typen som synes god lyd er viktigere en "riktig" logo og glorete design, er Fidelio M1 er trygt valg i sin prisklasse.

Har du noen ekstra hundrelapper som brenner hull i lomma, kan for eksempel Sennheiser Momentum Black være et spennende og meget vellåtende alternativ.