Test: Nikon D7100 - entusiastenes favoritt

Nikon gjør det ikke lett for fotoentusiastene å velge riktig speilreflekskamera.

Publisert Sist oppdatert

Nikons nye flaggskip for de ivrigste fotoentusiastene er D7100. Etter å ha testet kameraet i flere uker, må vi bare fastslå at for mange vil dette være det nye favorittkameraet. Flott bildekvalitet, stor og lys søker – det hele i et forholdsvis kompakt og lett kamerahus. Alt i tråd med manges fremste ønsker for et avansert speilreflekskamera anno 2013.

D7100 eller D600?

Men midtveis i testingen fikk vi anledning til å treffe noen ingeniører og utviklere fra Nikons Europa-hovedkvarter. Jeg nevnte for en av dem at dersom det – rent hypotetisk – skulle vært aktuelt for meg å bytte ut min Nikon D300, nå fem år gammel, ville det naturlige valget av etterfølger være D7100.

Begrunnelsen min var at jeg dermed kunne fortsette å utnytte min eksisterende Nikkor DX-optikk på et DX-kamera med mye høyere oppløsning og at jeg ville få et mye bedre kamera som samtidig ville være mye lettere og mer kompakt enn D300. Men jeg fikk til svar at med dét utgangspunktet var det fullformatkameraet D600 jeg burde satse på isteden, for det anså Nikon-ingeniøren som den «riktige» oppgraderingen fra gode, gamle D300 og etterfølgeren D300s.

Nikon-ingeniøren hadde kanskje rett, i hvert fall hvis detaljer som kontakt for blitskabel og fjernkontrollkontakt på kamerahuset skulle bestemme. Og her i PC World har vi jo tidligere gitt D600 terningkast seks, så det ville sikkert ha vært et fornuftig valg.

Men samtidig er det viktig for fotoentusiaster å velge kompakt og lett kamerautstyr for at man skal gidde å bære det med seg. Selv om D600 veier mindre enn 100 gram mer enn D7100, ender man gjerne med tyngre – og dyrere – optikk på et fullformat-kamera.

Så tross Nikon-ingeniørens argumentasjon tror jeg D7100 er et bedre valg for mange, også en del av dem som Nikon helst ser over i fullformat-leiren.

PÅ NORSK: Nikons avanserte speilreflekskameraer har et ganske rikholdig menysystem - heldigvis på norsk. (Klikk for større bilde.)
PÅ NORSK: Nikons avanserte speilreflekskameraer har et ganske rikholdig menysystem - heldigvis på norsk. (Klikk for større bilde.)

Mye nytt

Nikon D7100 erstatter D7000, lansert høsten 2010. Utenpå ser nesten alt likt ut, men det er mye nytt under skallet. Oppløsningen er økt fra 16 til 24 megapiksler, og Nikon har fjernet det optiske lavpassfilteret over bildesensoren, noe som i teorien skal gi skarpere bilder, men også med fare for noe mer bildestøy og moaré. Fotoentusiaster diskuterer dette på nettet så fillene fyker. Vi har ikke hatt noen D7000 tilgjengelig for direkte sammenligning, men etter å ha tatt hundrevis av bilder med D7100 har vi ikke sett noe til de teoretiske ulempene, samtidig som vi generelt er imponert over bildekvaliteten.

Autofokussystemet er forbedret, fra 39 til 51 fokuspunkter, hvorav 15 er kryss-sensorer. Kameraet imponerer med sin evne til å fokusere raskt i svært dårlig lys.

Serieopptak kan gjøres med opptil seks bilder i sekundet, som på forgjengeren. Proffkameraer kan naturligvis oppvise høyere tall her, men vi hadde med oss D7100 på sandvolleyball og kan fastslå at det er et ypperlig action-kamera, ikke minst takket være den raske og nøyaktige autofokusen. Ulempen er begrenset bufferkapasitet for RAW-bilder. På den andre siden kan man fotografere med 1,3x beskjæring, slik at autofokus dekker nesten hele bildet.

D7100 har flere forbedringer på videosiden, blant annet med full HD både i 24, 25, 50 og 60 bilderuter per sekund – mot bare 24 bps hos forgjengeren. 50 og 60 bps må imidlertid skytes med 1,3x beskjæring av bildeformatet. Man kan koble til både ekstern stereomikrofon og hodetelefoner for å få god kontroll over lyden ved videoopptak, og profesjonelle videofolk kan glede seg over at kan video kjøres ukomprimert til ekstern opptaker via HDMI.

Konklusjon

Med solid byggkvalitet, støv- og fuktbeskyttelse, rask autofokus, flott bildekvalitet og mye større søkerbilde enn rimeligere amatør-speilreflekser kan by på, er Nikon D7100 et tilnærmet profesjonelt kamera for alle som ikke har behov for å fotografere i fullformat.

Nikon D7100 Pris: Ca. kr 7900 inkl. mva. (kamerahus) Internett: www.nikon.no

Tekniske data: CMOS-brikke på 24,1 MP netto, lysfølsomhet ISO 100-6400 (ukalibrert ISO 50-25 600), lysmålersensor på 2016 piksler, 3,2-tommers lcd-skjerm på 1,2 MP, lukkertider 1/8000 s.-30 s., USB 2.0-kontakt, HDMI Mini-kontakt, 2 SD-kort-sport, dimensjoner 135,5 x 106,5 x 76 mm, vekt m/batt. og sd-kort 765 g (netto 675 g).