– Bedre datamaskiner gir bedre kameraer

Digitalkameraene er blitt dramatisk mye bedre de siste årene. Mye skyldes økt datakraft og avansert datasimulering, sier Nikon-sjef.

Publisert Sist oppdatert

LISBOA (PC World Norge): Store forbedringer av bildesensoren, kraftigere databehandling internt i kameraet og ikke minst mye bedre samsvar mellom optikk og bildeprosessor.

Disse tre punktene er mye av forklaringen på de ekstreme forbedringene som digitalkameraene har gjennomgått de siste årene, mener Nobuaki Sasagaki.

Han er øverste sjef for markedsavdelingen hos Nikon og har mye han skal ha sagt når feedback som hans folk har samlet inn fra Nikon-brukerne, skal mates inn i utviklingsprosjektene for kommende Nikon-kameraer.

PC World Norge fikk et intervju med Sasagaki da Nikon samlet europeisk fagpresse til en gjennomgang av Nikons siste produktlansering, med fokus på Nikon D7100 og Nikon Coolpix A.

Datamaskin-simulering

– Kvaliteten og mulighetene som digitalkameraene byr på generelt er blitt kraftig forbedret de siste 3-4 årene. Dette ser ut til å gjelde alle de ledende merkene på områder som fotografering i dårlig lys, redusert bildestøy og korn i bildet, muligheter til høykvalitets HD-video og så videre. Hva er etter din mening Nikons viktigste bidrag til denne imponerende utviklingen?

– Vi har bidratt til en kraftig forbedring av bildesensoren, fra tidligere tiders CCD-sensor til dagens avanserte CMOS-sensorer, som er veldig mye bedre, sier Sasagaki og fortsetter:

– Det andre punktet er den kraftige forbedringen vi har gjort med prosesseringsmotoren i kameraene. Takket være dette kan vi nå legge inn mye mer avanserte algoritmer. Kameraene er i stand til mye grundigere behandling av bildedata enn tidligere.

– Det tredje punktet gjelder optikken. I de siste fem årene har vi gjort store forbedringer både av de optiske design-systemene og av produksjonssystemene som vi benytter til å lage avansert optikk. Takket være forbedret datamaskin-teknologi kan alle optiske effekter nå kjøres i datasimuleringer som vi ikke hadde mulighet til før. I tillegg har vi utviklet mye mer avansert «coating» av objektivene, altså avansert belegg som bidrar til drastisk demping av reflekser og «ghosting» – spøkelsesaktige tåke-effekter. Alt dette har bidratt til forbedret tilpassing mellom bildesensorenes oppløsning og objektivenes optiske egenskaper og kvalitet, sier Sasagaki.

Nobuaki Sasagaki, Nikon: – Datasimuleringer gir bedre kameraer. (Foto: Toralv Østvang)

(Hele intervjuet med Sasagaki kan du lese i PC World Norge nr. 5/2013, som går ut til abonnentene 15. mai og kommer i løssalg uken etter.)