Canon-speilrefleks med rask video-autofokus

Har Canon endelig funnet løsningen på et av speilreflekskamera-produsentenes største problemer?

Publisert Sist oppdatert

Speilreflekskameraene har de siste fem årene erobret en ny arena: profesjonell og semi-profesjonell video.

Men de har slitt med én stor og felles utfordring: Treg autofokus under videoopptak og i LiveView-modus.

I dag, tirsdag 2. juli 2013, er det mulig at Canon skriver seg inn i teknologihistorien med løsningen på dette problemet for klassiske speilreflekskameraer. Selskapet lanserer nå Canon EOS 70D, et entusiastkamera med en helt ny autofokus-teknologi.

I motsetning til hva enkelte konkurrenter har gjort, har Canon funnet en løsning som fungerer uten at man må gi avkall på den tradisjonelle speilreflekssøkeren – Sony har for eksempel valgt å gå rundt problemet med å ta i bruk elektronisk søker i sine SLT-kameraer.

Dobbel-piksler

Dual Pixel CMOS AF-teknologi er navnet på løsningen som Canon hevder vil gi jevn og presis autofokus når man tar opp video i full HD-kvalitet, og som samtidig gir lynrask autofokus når man fotograferer i LiveView.

Det siste innebærer altså at man følger motivet på lcd-skjermen bak på kameraet i stedet for gjennom den optiske speilreflekssøkeren.

Fotonettstedet DPReview betegner den nye autofokus-teknologien som «potensielt revolusjonær».

CMOS-brikken har en oppløsning på 20,2 megapiksler, som er ganske ordinært for denne kameraklassen. Men hver enkelt piksel er splittet i to fotodioder som leser lyset fra hver sin retning, høyre og venstre.

Dette skal være løsningen på problemet med dårlig autofokus under videoopptak og i LiveView-modus, ifølge Canon.

Selve teknikken med autofokus-sensorer plassert på bildebrikken er ikke ny, men tidligere har slike sensorer bare dekket et lite område av bildefeltet. Ifølge Canon kan man med EOS 70D velge ulike fokusområder i omlag 80 prosent av bildefeltet. Og det kan gjøres raskt og enkelt ved å trykke på den berøringsfølsomme lcd-skjermen.

– Det sikrer skarpe, fokuserte filmopptak selv om motivet beveger seg, eller du endrer komposisjonen for opptaket, skriver Canon i den norske pressemeldingen, og fortsetter:

– Teknologien benytter avansert CMOS-arkitektur der hver piksel består av to fotodioder som kan avleses individuelt ved autofokusering eller samlet ved bildetaking, noe som gir optimal bildekvalitet i alle situasjoner.

Norsk presentasjon i dag

Den nye 70D blir presentert for norsk fagpresse i morgentimene i dag, og da håper vi å få stifte nærmere bekjentskap med den nye autofokus-teknologien som Canon nå åpenbart kommer til å slå på stortromma med. For nettopp treg og i mange tilfeller ikke-fungerende autofokus under videoopptak har vært et kjerneproblem i bruken de ellers så velegnede digitale speilreflekskameraene i opptak av høykvalitets-video.

Vi kommer tilbake med mer om EOS 70D etter pressekonferansen. La oss bare i all hast nevne at veiledende pris på det nye kameraet er satt til 10 000 kroner inklusive mva. for kamerahuset (ok, 9999 kroner, da).