TEST: Chromecast - denne dingsen MÅ du ha

Netflix, NRK og Youtube på hytta i påsken? Chromecast er perfekt for nett-tv og streaming på TV.

Publisert Sist oppdatert

Underholdning som film- og tv-serier flytter seg fra TV og DVD til nett. Og mens noen skaffer seg smart-TV for å kunne fortsette å bli underholdt i stua, er det ikke alle som her råd til eller behov for å oppgradere den forholdsvis nye «dumme» og store TV-en vi allerede har.

Selvsagt er det mulig for mange å strømme tjenester som Netflix eller Youtube via en pc eller spillkonsoll, men slik tar plass, og koster ofte ekstra. Løsningen? Google Chromecast - en liten, billig dings som kobles rett på TV og styres over trådløst nett med pc, nettbrett eller mobil.

Og det fungerer skikkelig bra.

Liten og enkel

Chromecast er en liten enhet, bare litt større enn en minnepinne. Denne kobles direkte inn i HDMI-porten på TV-en. I esken følger det med en strømadapter, USB-til-mini-USB-kabel og en HDMI-forlenger i tilfelle det er litt dårlig plass til enheten bak på TV-en.

Selve Chromecast-enheten er enkelheten selv. I tillegg til HDMI-kontakten, er det én knapp for å resette setup-prosedyren, et lite LED-lys for å se om Chromecast er av eller på, og strømminntak via mini-USB. All annen kontroll gjøres via «fjernkontrollen», altså nettbrett, pc eller mobil.

Setup på to minutter

Instruksjoner for hvordan komme i gang med Chromecast er trykt rett på esken, med enkle illustrasjoner. Det er hele tre steg på esken (fire i virkeligheten): plugg Chromecast inn i TV-en, sett TV til riktig input, last ned applikasjonen og klargjør Chromecast via trådløst nett.

For å konfigurere Chromecast til å strømme over trådløst nett, må man først laste ned applikasjonen. Dette gjør man ved å surfe til google.com/chromecast/setup/. Chromecast-applikasjonen finnes for PC, Mac, IOS og Android, men foreløpig ikke Windows Phone/RT.

Så er det bare å starte applikasjonen. Applikasjonen finner selv alle Chromecast-enheter som står i Setup-modus i nærheten. Man klikker på enheten man vil sette opp, legger inn passord for det trådløse nettet man vil bruke, og vips - så er Chromecast klar til bruk. Du kan også endre navnet på enheten fra standardnavnet som er «Chromecast» og fire tilfeldige tall.

App-støtte og ytelse

Ved lansering var det forholdsvis få applikasjoner som støttet Chromecast, men antallet øker hele tiden da Google har sluppet SDK for utviklere som ønsker å legge inn støtte i sine applikasjoner.

Du kan også speile innhold fra Chrome-nettleseren til Chromecast, om kan på den måten «narre» enheten til å vise lokale filer eller til surfing på storskjerm. Dette fungerer med Chrome på Windows, GNU/Linux, ChromeOS og OS X, men er fortsatt for tregt til å være spesielt nyttig. Det kan gå flere sekunder fra man klikker på noe, eller scroller nedover nettsiden, før det speiles på TV-en.

Det er for strømming Chromecast virkelig skinner. For øyeblikket, og dersom applikasjonen støtter brukerens region, kan man strømme innhold fra Netflix, Youtube, NRK, TV2 Sumo, Hulu Plus, HBO Go, BBC Iplayer, Plex, Realplayer Cloud og selvsagt Google Photowall og Google Play Movies.

For å strømme innhold starter man applikasjonen, trykker på Chromecast-ikonet for å velge Chromecast-enheten, og spiller av som vanlig. stort enklere blir det ikke. Merk at avspilling ikke skjer på begge skjermene, bare på den man ønsker. Lyd, pause og navigasjon gjør man direkte i applikasjonen.

Det er heller ikke noe problem å koble flere brett eller mobiler til samme Chromecast, og man slipper å ha en «dedikert» fjernkontroll. Er Chromecast først på nett, så er det ingen heksekunst å koble seg på med en hvilken som helst støttet enhet.

Ytelsen, med unntak av speiling av nettleser, er også god. Tidlige versjoner av programvaren i Chromecast-enheten kunne visstnok ha problemer med å strømme HD, men dette merket vi ikke noe til under testing. Eventuelle snuskeligheter i bildekvaliteten skyldes kapasiteten på det trådløse nettet som ble brukt, og ikke Chromecast-enheten i seg selv. Avspilling i 1080p (full HD) gikk ellers knirkefritt.

Konklusjon

Chromecast er et svært godt produkt, og den gjør i det store og hele nøyaktig det den lover. Den er spesielt kjekk å ha for å strømme innhold til TV uten å gå via ekstern enhet eller kjøpe ny smarttv. Prisen er også såpass hyggelig, til like under 300,- kroner, at det går an å kjøpe en til hver eneste «dumme», gamle TV med HDMI-inngang, etter behov.

Applikasjonsstøtten begynner også å bli svært bra, og med Googles SDK er det svært trolig at støtten blir utvidet til en rekke flere applikasjoner og tjenester.

Siden Chromecast er så liten og enkel, er den også kjekk å ta med seg på ferie eller på hytta. Alt den krever er trådløst nett og strøm over USB. Kvaliteten er god, avhengig av trådløst nett, og enheten spiller video i full HD uten problemer.

Alt i alt er Chromecast et solid produkt, og kan trygt anbefales alle som ønsker å strømme innhold fra nett til TV-en.