Flotte bilder i en fei

Lær hvordan du kan jukse deg til flotte bilder selv fra enkle kameraer.

Publisert Sist oppdatert

Nettet flommer over av flotte bilder, tilsynelatende tatt med helt vanlige, enkle digitalkameraer. Hvordan i all verden får de det til? Det skal vi prøve å vise deg i denne artikkelen.

Det hele er relativt enkelt, men innebærer at du må jukse litt.

LES OGSÅ: Gjør bildene bedre, digitalfoto fra A til Å

Bildet under ser feiende flott ut, men basert på juks omtrent fra ende til annen. Det er nemlig satt sammen av tre forskjellige bilder, et såkalt HDR-bilde (High Dynamic Range). Mangt et slikt bilde har funnet sin vei ut på nettet. Mange av dem ser rett og slett utrolig flotte ut, og er garantert noe de fleste stopper opp og ser litt ekstra på.

Lyset er vakkert og fargespekteret slående flott. Faktisk nesten så fint at det ikke er til å tro. Derfor er det lett å stusse når man ser hva slags kamera som har tatt bildet. Ofte er det brukt enkle speilrefleksmodeller, og i noen tilfeller kompaktkameraer. Det er altså mulig å få slike fantastiske bilder med utstyrt til en fire-fem tusenlapper.

Det ser flott ut, men egentlig er det juks. Som du vil se i kommentarfeltet er imidlertid ikke alle enig i det (Foto: Mikkel William Nielsen)

Spørsmålet er bare hvordan i all verden de får det til. Etter å ha lest denne artikkelen burde også du klare å ta slike bilder, og kanskje imponere både venner og kjente, kanskje til og med ukjente på Internett.

Slik fungerer HDR

Grovt sagt kan du ved hjelp av HDR skape bilder som kombinerer sterkt sollys og detaljerte skyggepartier. Det kan være svært vanskelig, om ikke umulig, i vanlige situasjoner, eller om du ikke er svært kapabel når det gjelder bilderedigering.

Heldigvis finnes det en rekke programmer som tar seg av grovarbeidet, og lar deg konsentrere deg om det morsomme, det å ta selve bildene. Vi har lekt oss litt mer HDR-programmet Photomatix, et enkelt program som gir gode resultater.

Enkelt sagt trenger du bare å ta tre bilder med forskjellig eksponering. Finn noe du vil ta bilde av, finn en passende blender og passende lukkertid. Nå gjenstår bare å ta det første bildet, etterfulgt av to bilder med samme blender, men med andre lukkertider, gjerne en høyere og en lavere. Mange kameraer har en såkalt Bracketing-funksjon, slik at du kameraet automatisk tar tre bilder med forskjellige eksponering.

Tre ulike eksponerte bilder kombineres til noe som er nærmest umulig å få til uten juks. (Foto: Mikkel William Nielsen)

Det er en absolutt fordel å bruke et fotostativ når du skal ta bilder til en HDR-komposisjon, da får du nøyaktig samme utsnitt og fokus på alle bildene. Akkurat det er relativt avgjørende for å få gode HDR-bilder.

Hvis bildene ikke blir like nok kan det oppstå problemer med " ghosting" i det endelige produktet, det betyr at elementer i de tre bildene ikke ligger helt likt. Det er altså viktig å ha tre like bilder, og det er for eksempel ikke mulig å kombinere to bilder tatt fra forskjellig vinkel.

En annen ting du burde passe deg for er bevegelse i bildene, slik som biler som kjører eller folk som rusler forbi når du tar bilder. Det kan også være vanskelig å få helt gode resultater om du tar bilder ut mot vann i bevegelse. Prøv derfor å konsentrer deg om motiver som står fast, da er det lettere å få flotte bilder til slutt.

Se flere HDR-bilder her.

Slik gjør du det

Om du velger å bruke Photomatix er hele prosessen relativt enkel. Du velger ut to eller flere bilder med forskjellig eksponering, så gjør programmet resten. Det eneste du trenger å gjøre er å trykke på knappen for å generere et nytt HDR-foto.

Etter du har trykt på knapper får du spørsmål om programmet skal fjerne eventuell ghosting. Programmet gjør en relativt god jobb med å fjerne elementer i bevegelse, som biler eller den slags. Da vi prøvde programmet hadde vi i et av de tre bildene vi kombinerte, fått med en bil som kjørte forbi et stykke unna. Den forsvant omtrent som ved magi med Photomatix hjelp.

Resultatet du først ser når programmet er ferdig med å generere bildet er ikke mye å skryte av. Bildet er gjerne mørkt og trist. For å rette opp i dette kan du velge Tonemapping i HDR-menyen i programmet. Da får du med ett full kontroll over bildet ditt, og du kan justere lys og fargenivåer opp og ned som du selv føler for. Ved å bruke litt tid kan du få et resultat som burde slå pusten ut av noen og enhver.

Litt justering må til for å få et godt resultat. (Foto: Mikkel William Nielsen)

Det er for så vidt mulig å jukse og bruke et enkelt fotografi som utgangspunkt, men da vil du nok i de fleste tilfeller ende opp med et sluttprodukt som ikke er i nærheten av å kunne måle seg med noe satt sammen av flere bilder.

Når du føler deg fornøyd med bildet du har fått laget deg kan det være en god ide å etterbehandle det litt videre i et skikkelig fotoredigeringsprogram, som Adobe Photoshop, eller den noe enklere varianten Elements.

Photomatix er kompatibelt med både Windows XP og Vista, og kan lastes ned gratis fra denne nettsiden.

Finn inspirasjon på nettet

Det kan være verdt å merke seg at gratisversjonen legger inn et skjemmende vannmerke i bildet. Ved å betale deg til fullversjonen av programmet slipper du slike vannmerker. Photomatix koster 124 dollar om du kjøper det på nettet, noe som tilsvarer litt i overkant av 600 kroner.

Er du så heldig å sitte på en nyere versjon av Adobe Photoshop kan du også bruke dette til å lage HDR-bilder. Det er en noe mer avansert affære enn om du bruker Photomatix, men du får til gjengjeld bedre justeringsmuligheter, og ikke minst er sjansen god for at du får et bedre sluttresultat.

Hvis du føler for å teste ut HDR, men sliter med å finne inspirasjon og gode ideer kan det være verdt å ta en titt på hva andre har fått til med teknologien. Det ligger store mengder HDR-bilder på nettet, blant annet på Flickr. Noen er greie, andre dårlige, mens et lite knippe er virkelig fantastiske. Spesielt fotografen Valpopandos bilder kan være verdt å ta en titt på.

Se flere HDR-bilder her.

(Foto: Mikkel William Nielsen)

LES OGSÅ: Enklere Elements