Miniguide til hdmi

Vet du det du må vite om hdmi? Vi gir deg svarene.

Publisert Sist oppdatert

High-Definition Multimedia Interface - eller HDMI - er den nye standarden i hjemmekinoen, men viste du at det finnes tre kontakter og ni versjoner av standarden? Her er ti spørsmål og svar som rydder opp i hdmi-forvirringen.

1. Hvor mange hdmi-versjoner finnes det?

Det finnes faktisk 9 hele versjoner av hdmi, fra 1.0-standarden som ble fastsatt i desember 2002 til den nyeste varianten hdmi 1.3c som kom i august 2008. For konsumenter som deg og meg er det ingen vesentlig forskjell fra hdmi versjon 1.3 og 1.3a eller 1.3b.

Ifølge HDMI Group skal alle enheter basert på HDMI 1.3 være kompatible med tidligere utgaver av standarden, i tillegg til DVI.

2. Hva er forskjellen på hdmi-versjonene?

Den viktigste forskjellen på versjonen er tilgjengelig båndbredde. Høyere båndbredde betyr at det er plass til å sende mer informasjon gjennom kabelen.

Med HDMI 1.3 økte "single-link" båndbredden til 10.2 Gbps slik at standarden er klargjort for enda høyere oppløsning, bilderate og fargedybde i tiden fremover.

Det har dessuten dukket opp en del nye funksjoner, som for eksempel bredere fargeomfang, men dette er ofte tilvalgsfunksjoner og ikke alltid en del av selve standarden – selv om de er listet opp under spesifikke hdmi-versjoner.

3. Finnes det flere typer hdmi-kontakter?

Det eksisterer i dag tre ulike kontakter for hdmi.: Type A, B og C. Type A er den mest vanlige kontakten som nå finnes på baksiden av alle nye tv-er. Type B brukes foreløpig ikke i konsumentprodukter, men er beregnet på fremtidig bruk hvor det stilles ekstreme krav til båndbredde.

Type C, også kalt mini-hdmi, finnes på en del nye hd-videokamera. Mini-HDMI støtter HDMI versjon 1.3 og skal være i stand til å overføre videosignaler med over en milliard ulike fargenyanser i 30-bit, 36-bit og 48-bit, samt støtte ukomprimerte lydformater uten kvalitetstap, som for eksempel Dolby TrueHD og DTS-HD Master Audio.

Type A og C har like mange kontakter (19 stykk) og det er mulig å benytte en adapter for å koble de sammen.

4. Hvor lang kan en hdmi-kabel være?

Hdmi-standarden i seg selv setter ingen maksimumsgrense for kablene, men i praksis vil grensen i dag være rundt 15 meter. For å kunne overføre 1080p-video (full hd) på denne avstanden uten problemer kreves det imidlertid kabler av god kvalitet. De fleste kabelprodusenter tilbyr i dag billige hdmi-kabler i lengder på 8-10 meter.

5. Hvor mye bedre bilde får du med hdmi?

Regelen er at høyoppløste bilder blir en anelse skarpere og renere med hdmi enn ved bruk av komponenttilkobling, men det handler om veldig små forskjeller. En del projektoreiere foretrekker faktisk de litt varmere fargenyansene som leveres av en analog tilkobling. Den store fordelen med hdmi er at standarden kan levere både full hd-video (1920x1080 piksler) og ukomprimert flerkanalslyd i samme kabel.

6. Hvor stor forskjell er det på dvi og hdmi?

Hdmi er basert på dvi og derfor er det ingen forskjell når det gjelder bildekvaliteten. Fordelen med hdmi er, forruten en enklere kontakt, at det handler om en hard spesifisert standard og at hdmi kan sende ukomprimert flerkanalslyd sammen med bildesignalet.

7. Hva skal jeg tenke på om jeg kjøper en pc med hdmi ut?

Det er ikke nødvendigvis sikkert at du får lydsignaler ut av pc-en din ved bruk av hdmi-kabel. Her er det variasjoner fra maskin til maskin. Om du planlegger å benytte en pc som filmavspiller er det derfor viktig at du kontrollerer hvordan lydavspillingen foregår.

8. Hva gjør jeg når tv-en ikke har nok hdmi-kontakter?

I dag er det vanlig med tre eller flere kontakter, men har du en tv som er noen år gammel og bare har én hdmi-kontakt kan du skaffe deg en videoveksler. Det finnes både egne svitsjer eller omformere som byr på flere innganger og én utgang, eller hjemmekinoanlegg med integrert hdmi-svitsj.

En enkel svitsj som gir deg flere hdmi-kontakter koster fra 500 kroner og oppover.

9. Hvordan fungerer kopibeskyttelsen?

Om kilden krever det kan hdmi benytte HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection), en digital kopibeskyttelse utviklet av Intel. Dette innebærer at også mottakeren (for eksempel tv-en) må støtte HDCP for å vise bildene. Og for å støtte denne formen for kopibeskyttelsen kreves en lisens.

10. Når kommer trådløs hdmi?

I begynnelsen av 2009 vil vi trolig se de første løsningene for trådløs overføring av full hd-video og ukomprimert flerkanalslyd, noe som gjerne refereres til som trådløs hdmi. Den mest interessante standarden heter Wireless HD og er utviklet av blant annet Sony, Intel, Samsung og LG.

LES OGSÅ: Sony med trådløs HD