Nikon fornyer fullformat-klassiker

Setter sin lit til proff-videomarkedet?

Publisert Sist oppdatert

Nikon har nå lansert D810, en oppgradert versjon av Nikons fullformat-speilrefleks D800, som kom på markedet i 2012.

D810 rangeres blant Nikon profesjonelle kameraer.

I kjølvannet av fjorårets dramatiske nedgang i kamerasalget på verdensbasis følges nå hver kameralansering med argusøyne. Både fagpressen, bransjeanalytikerne og mange fotoentusiaster leter etter hint om hvilke teknologiske eller strategiske nyvinninger som kan bringe bransjen på fote igjen.

Førsteinntrykket av Nikon D810, basert på spesifikasjonene, er at kameraet sikkert vil score svært høyt i tester, men at det ikke representerer noe revolusjonerende nytt i kameramarkedet.

Nikon Norge valgte å legge den norske presselanseringen av Nikon D810 til Saga kino i Oslo, noe som tyder på at Nikon særlig vil promotere kameraets profesjonelle videoegenskaper.

Trolig satser Nikon på å fravriste Canon noe av selskapets sterke posisjon i film- og video-markedet, der særlig Canon 5D-familien har hatt stor suksess.

Ny sensor

Nikon har utviklet en helt ny sensor til D810, om enn med omtrent samme oppløsning som på forgjengeren D800, det vil si vel 36 megapiksler.

I kombinasjon med en oppdatert versjon av Nikons Expeed-signalprosessor skal dette bidra til raskere lysmåling og fokusering, mindre bildestøy og høyere bildekvalitet.

Interessant nok har Nikon droppet det optiske lavpassfilteret på D810, mens det var i behold på D800. Dermed kommer D810 i samme klasse som spesialmodellen D800E, der det optiske lavpassfilteret var "kansellert", men ikke fjernet totalt. I tester er dette kameraet blitt karakterisert som verdens skarpeste speilreflekskamera.

Det optiske lavpassfilteret har blant annet til oppgave å redusere overstyring av signaler og minske faren for moaré i bilder med mønstrede motiver. Den negative effekten er at lavpassfilteret diffuserer bildet noe og gjør det en anelse mindre skarpt..

ERGONOMISK: Nikon D810 har ergonomiske forbedringer sammenlignet med forgjengerne. (Foto: Nikon)

I flere og flere kameraer droppes nå det optiske lavpassfilteret, mens moaré og andre uønskede effekter i stedet bekjempes med en kombinasjon av høy oppløsning, stadig kraftigere prosessorer og mer effektive programvare i kameraene. Slik altså nå også i Nikon D810.

Flotte bilder, men "overkill" på megapiksler

I PC World Norges test av forgjengeren Nikon D800 for to år siden het det at kameraet bød på flott bildekvalitet og fantastisk video.

Totalt ga vi kameraet terningkast fem.

Det som trakk litt ned, var at PC World som mange andre konkluderte med at oppløsningen på 36 megapiksler faktisk var i høyeste laget. Bildefilene kunne komme opp i godt over 100 megabyte, avhengig av innstilling.

Ikke noe problem for dagens kraftige pc-er, egentlig, men i meste laget når man ønsker å jobbe med bildene på en liten ultrabærbar eller et nettbrett ute i felten.

En del av fotoentusiastene som D800 var myntet på, vurderte da også kameraet som "overkill" og satset på de rimeligere modellene D600 og D610.

På Nikon D810 har imidlertid Nikon kommet kritikerne av den høye oppløsningen i møte med å inkludere et nytt RAW Size S-filformat, der bildene lagres ukomprimert i størrelse på ni megapiksler.

Blant dem som har lagt sin elsk på Nikon D800, står bryllups- og landskapsfotografer sentralt. For dem er høy oppløsning gjerne viktigere enn hurtighet. Profesjonelle sports- og pressefotografer vil gjerne ha noe som er raskere, hvilket på Nikon-siden vil si proffkameraene D3, D4 og nå D4s - sistnevnte koster til sammenligning 55.000 kroner.

Hobbyfotografer i entusiastsjiktet velger heller D610, på grunn av lavere pris og hendigere oppløsning.

Ifølge Prisjakt.no ligger D800-kamerahuset i dag på rundt 19.000 kroner, mens D610 koster rundt 14.000 kroner.

Det noe skandalombruste D600, som har hatt mye negativ presseomtale på grunn av støvpartikler på bildebrikken forårsaket av mikroskopiske oljelekkasjer i lukkermekanismen, ligger merkelig nok fortsatt på 15.000-16.000 kroner og i noen tilfeller enda høyere på Prisjakt-oversikten.

Den veiledende prisen på Nikon D810 er satt til 28.790 kroner, og kameraet kommer i salg 17. juli.

Raskere

Nikon D810 kan ta serieopptak på fem bilder i sekundet i fullformat (kalt FX hos Nikon), mot fire bilder i sekundet på Nikon D800. Når man setter ned bildestørrelsen fra fullformat til APS-C-størrelse (DX-format hos Nikon), greier D810 sju bilder i sekundet. Forgjengeren greide fem.

D810 er også mer lysfølsomt. ISO-hastigheten kan settes til ISO 64-12.800 i normal modus, og ukalibrert er omfanget ISO 32-51.200.

Nikon D810 har arvet autofokussystemet fra det nyeste av Nikons proffkameraer, D4s.

Selv om Nikon D810 ikke greier å greier å ta opp 4K-video, er det skjedd forbedringer også på videosiden. For eksempel håndterer kameraet nå 50/60p-opptak, og man kan velge lysfølsomhetinnstilling fra hele det kalibrerte ISO-området. Kameraet kan lagre video både internt og på ekstern opptaker samtidig.

Blant de øvrige endringene finner vi ytterligere forbedringer av ergonomien, som Nikon pleier å få god karakter på.

Oppsummert kan vi fastslå at med D810 har Nikon gjort et godt semiproff-kamera enda bedre.

Men om dette er nok til å øke salget i det tøffe semiproff/proff-markedet, gjenstår å se.