Photoshop CC bare via Creative Cloud

Adobe har oppdatert hele CS-samlingen, men bare for abonnenter.

Publisert Sist oppdatert

15 store Creative Suite-programmer kommer i nye utgaver i sommer, alle med versjonsbetegnelsen «CC», som står for Creative Cloud.

Du får imidlertid ikke anledning til å kjøpe brukerlisenser til programmene. Oppdateringene fås bare som abonnement via Creative Cloud, skytjenesten som Adobe lanserte i fjor.

Samtidig utvides Creative Cloud fra hovedsakelig å være et sted for å laste ned og oppdatere Creative Suite-programmene til å bli en tjeneste for deling og kreativt samarbeid. Adobe har mye større visjoner for Creative Cloud enn det selskapet har vist frem til nå.

Slutt på nummereringen?

Mens Adobe tidligere har kjørt med nummererte versjoner av både sine programmer og programpakker, med Creative Suite 6 – CS6 – som siste versjonsnummer, ser det nå ut til at programmene bare vil ha CC som felles kjennetegn. Ifølge amerikanske Macworld er det uklart om senere versjoner vil få nummerering.

Siden programmene bare fås via Creative Cloud og blir kontinuerlig oppdatert, vil brukerne til enhver tid ha nyeste utgave på sine maskiner. Da blir versjonsnummereringen mindre viktig, ser ut til å være Adobes resonnement.

Det var under åpningen av den store Adobe Max-brukerkonferansen i Los Angeles at Adobe kunngjorde omfattende oppdateringer av Creative Suite-programmene, inkludert Photoshop CC, Illustrator CC, After Effects CC og så videre.

For brukerne vil de nye versjonene bli tilgjengelig via Creative Cloud den 17. juni.

Det eneste programmet i Creative Cloud-abonnementet som fortsatt også vil bli å få kjøpt som frittstående programlisens, er Adobe Photoshop Lightroom.

Dette skyldes at programmet ikke bare brukes av profesjonelle Photoshop-brukere, men også av fotoentusiaster som benytter Lightroom som sitt primære bildebehandlingsprogram, sa Adobes markedssjef Scott Morris på Max-konferansen.

Kan miste kunder

Adobe ser ikke bort fra at selskapet kan miste en del kunder når programvaren – eller rettere sagt programvarelisenser – ikke lenger kan kjøpes på vanlig måte.

– Akkurat som med Creative Suite vil det bli kunder som får det tøft til å begynne med når det gjelder Creative Cloud. Men i dag er kundene våre over på Creative Suite – de kom over det; de så fordelene; og det er akkurat den typen forandring vi gjennomgår nå, uttalte Morris.

Ifølge Adobe har Creative Cloud mer enn en halv million betalende abonnenter, og tjenesten har hatt mer enn to millioner medlemmer totalt siden lanseringen i april i fjor. Vi går ut fra at det siste tallet også omfatter dem som har tegnet seg for 30-dagers gratis prøveabonnement.

Sosial tjeneste for kreative

Forsiden på nettstedet Behance, fra nå av integrert med Adobe Creative Cloud.

Adobe har for øvrig kjøpt opp Behance, en sosial nettjeneste for folk i kreativ bransje. Tjenesten har fra før over én million medlemmer som har lagt ut over tre millioner prosjekter på Behance-nettstedet.

Adobes planer går ut på å integrere Behance-tjenesten og dens portfolio-system med Adobe Creative Cloud. Dermed kan medlemmene utvikle innhold, vise frem sine kreative arbeider, be om tilbakemeldinger og distribuere innhold på tvers av alle plattformer via Behance.

For kort tid siden kunngjorde Adobe at Creative Cloud-tjenesten ville bli utvidet med nye opplæringstilbud, inkludert videoopplæring, løsning for filsynkronisering og deling av innhold, digitale publiseringstjenester og så videre.

Supplert med Behance vil Creative Cloud dermed bli et sentralt punkt i hverdagen for utøvere av kreative yrker over hele verden, håper Adobe.