Fnyser av nye pirattall fra BSA

Knut Yrvin langer ut mot "Microsoft-politiet", og ønsker nye modeller.

Publisert Sist oppdatert

BSA Norge har spurt 100 avgangsstudenter ved BI og NTNU om deres forhold til piratkopiering.

90 prosent av de spurte sier at de har brukt piratkopiert programvare til privat bruk.

- Piratkopiering er et problem for de som lever av å utvikle programmer og et problem for hele samfunnet. Ulovlig kopiert programvare skaper urettferdig konkurranse for legitime selskaper og utsetter kunder for en rekke risikoer, konkluderer BSA sin norske talsmann, Thor Mosaker.

Nedlastingsgenerasjon

"Den årlige jugingen fra Microsoft-politiet". Det kaller Knut Yrvin tallene fra BSA.

Yrvin er for mange best kjent som break-danseren fra Norske Talenter, men for it-Norge var han allerede godt kjent som Skolelinux-guru, friprog-forkjemper, EFN-styremedlem og utvikler i Qt, tidligere en del av Trolltech.

Yrvin mener 90 prosent er "altfor lavt". Ikke fordi han ønsker at folk skal piratkopiere, Yrvin understreker at han er motstander av ulovlig nedlasting. Men han tror det faktiske tallet er langt høyere fordi mange piratkopierer uten å vite det.

- Vi har en nedlastingsgenerasjon. Folk er vant til at alt kan lastes ned fra nettet, og piratkopering blir dermed en arbeidsulykke, mener Yrvin, som tror mange sliter med skille gratis og ulovlig kopiert programvare.

Gått ut på dato

EFN-styremedlemmet hevder selskaper som Microsoft må finne nye måter å ta betalt for programvaren sin på, heller enn å "telle lisenser" gjennom blant annet BSA.

Yrvin peker på suksessen blant annet Apple, Android og Nokia har hatt med nedlastbare applikasjoner for mobiltelefoner.

- Det blir for vanskelig å få tak i programvaren. Det er helt greit med lisenser, men ikke å kjøpe dem over disk, konkluderer Yrvin.

- I dag klarer ikke selskaper som Microsoft å treffe nedlastingsgenerasjonen. De er ikke i takt med tiden, og BSA har gått ut på dato. De lever på 90-tallet!

Yrvin mener dessuten at dagens lisensmodeller krever for mye tid og penger. Han hevder enkelte kommuner bruker flere hundre tusen kroner når de skal sjekke lisensene sine, og benytter anledningen til å minne om at fri programvare er et alternativ.

Er Knut Yrvin en pirat selv? Vi tok testen på han, les videre på neste side!