KOMMER I SALG IGJEN: Samsung starter salget av Note 7 igjen i slutten av uka i Sør-Korea. Foto: Florence Ion, IDGNS

Samsung beholder tillit, taper salg

Note 7-brøleren rammer salget til giganten hardt, men ikke omdømmet. Rammer hele smarttelefonmarkedet i tredje kvartal.

Den pinlige returen av 2,5 millioner av det som skulle bli høstens storselger ser ut til å ramme salget mer enn omdømmet. Hele 90 prosent av de som byttet inn feilvaren i USA ville ha en ny Note 7 med riktig batteri tilbake, melder PC World i USA.

Bytter i ny Note 7

Salgskananalene i USA sto klar både med alternative modeller og refusjon av kjøpesum, men den halve millionen kunder valgte stort sett en Note 7 igjen. Den neste halvmillion kunder får tilgang til nye Note 7 onsdag denne uka etter at bytteprogrammet ble obligatorisk i forrige uke.

Så langt er det rapportert om 92 tilfeller der en Note 7 er innblandet i overoppheting og brann i USA. Alle tilfellene er ikke verifisert.

Samsung sto i fare for å rammes av det som er grunnen til at Android er verdens største mobilsystem: Dersom én leverandør ikke kan levere nyheter og innovasjon, finnes det alltids mange andre som kan. Man trenger ikke vente i årevis på at det skal behage en produsent å levere nye funksjoner i sin smarttelefon. Det gjør konkurransen om ny funksjonalitet, pris og kvalitet beinhard for Android-aktørene, og et kvalitetsproblem som feil i batteriene måtte behandles raskt og troverdig.

Det kan virke som at Samsung faktisk har fått til dette, selv om milliardene har rullet for selskapet. Tapet i tredje kvartal anslås nå til i underkant av én milliard dollar, rundt åtte milliarder kroner.

Relansering i slutten av uka

Samsung relanserer Note 7 hjemme i Korea i slutten av uka. Dette gjøres for å være sikker på at skifte av telefoner med feil batteri er unnagjort. Dette tar lenger tid enn ventet, og giganten vil starte mest mulig på ny frisk for å maksimere salget i fjerde kvartal, melder Reuters.

Den som forsikre seg om at det er lavrisikobatteri kan se etter en svart firkant på eska den leveres i. Det er foreløpig ikke meldt om når salget av Note 7 starter igjen i andre markeder, inkludert det norske.

Når forbudet mot bruk av Note 7 på flyplasser og om bord i fly oppheves er helt i det blå.

Flere gode smarttelefoner i 4. kvartal

Det ser ut til at Note 7 med riktig batteri er helt i tet med nyheter og funksjoner, ifølge vår internasjonale nyhetstjeneste. Men siden lansering og bråstopp har både Huawei, som slåss om andreplassen i mobilverdenen, og LG lansert nye modeller. Og i neste uke lanserer Google sine nye referansemodeller basert på nyeste Android OS.

Dermed kan det virke som om fjerde kvartal blir årets mest avgjørende for om omslaget til vekst er tilbake for smarttelefonleverandørene. Dette håpet ligger i en Android-drevet vekst i smarttelefonsalget i andre kvartal.