Google Pixel 7 og 7 Pro

ANNERLEDES: Pixel har et kamera som pakkes inn i en lang stripe skinnende materiale, som skiller seg fra "koketopp"-designet man ofte ser ellers. (Foto: Google)

Pixel har kommet for å bli

Med det beste kameraet vi har sett i år, er det soleklart at Pixels inntog i Norge er en braksuksess.

Publisert Sist oppdatert

På et stort event i starten av oktober annonserte Google at Pixel i sin syvende iterasjon endelig kommer til Norge. Ikke bare er 7 og 7 Pro tilgjengelig, det er også 6a.

Pixel 6a koster 5000kr, Pixel 7 starter på 7000kr, mens Pixel 7 Pro koster snaue 9500 kr. Her har du virkelig en mobil som er verdt pengene. Vi har primært testet Pixel 7 Pro og iblant sammenlignet med erfaringer fra andre merker.

Førsteinntrykk

Det er et pent og minimalistisk design, og en telefon som virkelig pusher grensa for hva man kan holde med en hånd. Men sorry: den lange stripen til kamera selger ikke meg. Jeg syns det er stygt og minner om noe som ble designa i 2006 eller noe. Heldigvis ser ikke dette på langt nær like dumt ut når dekselet kommer på (og hvem har vel egentlig ubeskyttet telefon i dette året 2022? Psykopater kanskje? Ikke vet vi).

Helt middels

Greit nok, så er ikke de smarte funksjonene alltid oppe og nikker med andre leverandører. Og jeg syns ikke fingertrykksavleseren er spesielt top notch, men siden forrige modell har Google lagt til ansiktslesing. Hardware-messig er chipen en grei oppgradering, men det er mest merkbart for kamera at Google har introdusert sin Tensor 2-chip.

(Saken fortsetter etter bildet.)

VISKELÆR: Slik ser funksjonen Magic Blur ut, til venstre originalbildet. En ok jobb med å fjerne menneskene til høyre i bildet, men dessverre har også en del av lampen som står helt nederst til høyre mot bygget bak noen av personene gått med i dragsuget. (Foto: Elise Lystad)

Pixel er er ganske greit vann- og støv-avstøtende, og den støtter 30W ladning. Batterimessig kan den holde seg en dag med moderat bruk. Import av all min data fra en Iphone med kabel fungerte strålende og telefonen var enkel å sette opp.

Kameraet imponerer

Det er stor investering i kamerapakken til Pixel. Både med ytelse fra Tensor 2, teknologien i funksjonaliteten og den generelle kvaliteten på bildene vi tar.

Likevel: undertegnede vurderer seriøst å bytte vekk ti år med Apple-fanatisme for å gå over på Googles nyeste modell. Og det sier vel alt du trenger å vite.

Vi har testet den alene. Vi har testet den opp mot nyeste iphone pro. Og vi har tatt den med oss i krevende settinger, slik som presentasjoner eller pressekonferanser med lyssterk skjerm bak dårlig lyssatt talere. Den har like habile egenskaper som Iphone 14 Pro når det gjelder macro.

Vi er nesten litt forelsket. Allerede i interfacen til kameraet kan man styre. Det er ikke uvanlig å se knapp for å stille inn lysstyrken, eller trykke på skjermen der du vil ha lyset. Pixel går et steg videre: de har både saturasjon og fargetone (varm eller kald) synlig på skjermen hvis du trykker på bildet. Og når vi stiller her, syns vi bildene får noe ekstra, uten at brukeren må være spesielt kompetent på disse data-tingene.

HØST: Mmmmm, høstløv. (Foto: Elise Lystad)

Består basic bitch-test

Den har også bestått basic bitch-testen. Når vi tar med oss telefonen i parken og tar bilder av det evinnelige høst-løvet, så kjenner vi duften av Pumpkin Spice Latte komme sivende ut av fargetonene i bildet. Ikke vet undertegnede hvordan det fungerer, men kameraet plukker opp høst6stemningen særdeles mye bedre enn andre kamera vi har testet.

Og som om ikke det var nok, har Pixel imponert i enda en "kvinne i 20årene"-test: den tar gode bilder av månen. Undertegnede var på et sted der måneformørkelsen tidligere i uka var synlig, men innendørs og ute av ork til å forlate rommet sitt. Dermed ble det forsøkt tatt bilder av dette staselige synet, og vi kan jo bare la bildene tale for seg.

(Saken fortsetter etter bildet.)

MÅNEN: Kontrasten er skarpere, månen har en tydeligere form, og fargen gjengis mer nært virkeligheten enn det som Iphone gjør. (Foto: Elise Lystad)

Til venstre viser Google at de virkelig har investert i kamera. Zoomen kommer på generelt basis ikke nærme som Iphone sin gjør, men kvaliteten er til gjengjeld minst like bra og kanskje bedre når man bruker begge telefoners 5x.

Funksjoner som magic eraser og blur noe kommer også godt med for alle som trenger gode bilder på farten, men ikke kan eller orker åpne Photoshop. Superimponert er vi ikke: det er en gimmick, på lik linje med flippens, vel, flip, og iphonens dynamiske øy. Og den klarer ikke alltid skille mellom bakgrunn og person. Det er dog en mer praktisk orientert gimmick, og for den glade amatør er det mer enn bra nok.

Habilt, og billig

De andre kameraene er ikke dårlige, misforstå oss rett: du får en habil telefon og kamera med de fleste av årets nyvinninger. Det er bare det at Pixel er såpass mye bedre at de andre ikke har nubbesjans til å følge med. Kameraspesifikasjonene er muligens ikke så forskjellige, men fargedybden er bedre, kontrastene er bedre, og du får bedre utvalg av bilder fordi telefonen snapper flere bilder og selv lar deg velge det beste resultatet.

I tillegg får du det for en billigere penge enn toppmodellene til konkurrentene. Den er ikke på høyde med nevnte Iphone hva gjelder fingeravtrykkslesing (ofte treig) og det samme gjelder ansiktsscanning. Likevel: undertegnede vurderer seriøst å bytte vekk ti år med Apple-fanatisme for å gå over på Googles nyeste modell. Og det sier vel alt du trenger å vite.