SENTERET: Illustrasjon av det planlagte datasenteret i Hamar-Løten-området. (Illustrasjon: Green Mountain)
SENTERET: Illustrasjon av det planlagte datasenteret i Hamar-Løten-området. (Illustrasjon: Green Mountain)

Bygger Norges største datasenter for TikTok på Hamar

TikTok har signert kontrakt med datasenterselskapet Green Mountain i Innlandet. Den kinesiske videosnutt-tjenesten har økende behov for datalagring i Europa, og etablerer derfor datasenter i Heggvin Næringspark på grensen mellom Hamar og Løten.

Publisert Sist oppdatert

Dette blir Norges største datasenter anlegg og vil skape arbeidsplasser og positive ringvirkninger i regionen, skriver Green Mountain i en pressemelding i dag.

– Innlandet er en ideell lokasjon for våre datasentre. Her er det nok strøm, gode ferdigregulerte arealer og kompetent arbeidskraft. Vi ser frem til etableringen og ser for oss videre vekst i regionen, sier administrerende direktør i Green Mountain, Svein Atle Hagaseth.

Fornøyd ordfører

Prosjektet vil skape et betydelig antall arbeidsplasser, både i selve anleggsfasen, men også når datasenteret er i drift. Å drifte et datasenter av denne størrelsen krever dyktige teknikere, sikkerhetspersonell, renholdere, støttefunksjoner og ledelse.

– I kroner er dette den største industri-investeringen i Innlandet noensinne. Den innebærer flere hundre arbeidsplasser, men for Hamar, Løten og Innlandet vil ringvirkningene være vel så viktige. Vi besøkte Luleå og Facebook-anlegget der på nyåret og kunne ved selvsyn se ringvirkningene dette har hatt på utdanning, forskning, næringsutvikling og tilflytting for regionen, sier ordfører i Hamar, Einar Busterud pressemeldingen fra Green Mountain.

På det internasjonale kartet

Ifølge selskapet er datasentre en essensiell del av Norges felles digitale grunnmur, og at det digitale samfunnet ikke fungerer uten datasentre – hverken i det offentlige, i næringslivet eller for privatpersoner.

– En tydelig og målrettet satsing med den nasjonale datasenterstrategien har vært avgjørende for at selskaper som Green Mountain nå opplever vekst og stor etterspørsel etter våre tjenester. Norge er blitt satt på det internasjonale kartet som en perfekt datasenterlokasjon, sier Hagaseth.

– Et godt og fremtidsrettet samarbeid med Hamar og Løten kommuner, Heggvin Utvikling, Nordavind DC Sites, Eidsiva Energi, Elvia og CTS Nordics har vært avgjørende i realiseringen av prosjektet, legger han til.