HACKER-VERKTØY TIL SALGS: The Shadow Brokers vil selge NSA-verktøy på åpen auksjon, men får foreløpig ikke napp. FOTO: iStock

Kan gjøre kupp på stjålne NSA-verktøy

Men kanskje ikke. Hackerene som forsøker å selge innbruddsverktøy stjålet fra selveste NSA må muligens nøye seg uten milliardene.

Svarthattene i "The Shadow Brokers" har lagt ut en samling digitale innbruddsverktøy stjålet fra selveste NSA på åpen auksjon. En smakebit av produktet tyder på at dette er ekte vare, og at de virker som påstått. Verktøyene inkluderer måter å bryte seg igjennom brannvegger og rutere fra blant annet Cisco, Juniper Networks og Fortinet, samt operativsystemer som Windows, GNU/Linux og for mobile enheter.

Verktøyene er tilsynelatende verdt en formue.

Likevel er høyeste bud foreløpig på 1,5 Bitcoin, eller omlag 7.300 norske kroner. De fleste budene ligger på rundt seks-syv kroner, ifølge Computerworlds nyhetstjeneste. Auksjonen ligger i det hele tatt på et nivå som er et godt stykke unna den ønskede summen på 1.000.000 Bitcoins, tilsvarende svimlende 4,8 milliarder kroner.

Men auskjonen går foreløpig dårlig, og svarthattene er ikke blide. Meldingen de har lagt ut er verdt å lese. De skriver blant annet (og på dårlig engelsk) at gruppen ikke er interessert i berømmelse, men rett og slett å tjene penger.

Selvsagt kan det også være tilfellet at meldingene som gruppa legger, og som viser en utålmodighet til å heve lønningsposen, egentlig er ment for å reklamere for, og dermed trekke inn, mer pengesterke budgivere. Det er tross alt en helt åpen auksjon, noe som er svært uvanlig i seg selv. De fleste auskjoner av denne typen foregår i stillhet og godt beskyttet av sikre, private og krypterte nettverk.

På den annen side kan det like godt være slik at hacker-gruppen faktisk oppriktig ønsker å avslutte salget og trekke seg tilbake til et liv i luksus. For å sitere gruppen selv:

"TheShadowBrokers is wanting quick end too so be making fucking bids."