FREMOVER: Helse Nord IKT vil være i front for skytjenester i helsetjenesten. Her ved Sigurd From i Helse Nord IKT.

Helsetjenesten ett skritt nærmere skytjenester

Spesialisthelsetjenesten i Nord-Norge satser på sky.

Publisert Sist oppdatert

Med migreringsprosjektet har Helse Nord IKT startet reisen mot skyen for helsetjenesten.

Helse Nord IKT har siden 2017 ledet «Migreringsprosjektet» i Helse Nord – et prosjekt som skal bidra til at helsepersonell skal kunne bruke mer av tiden sin på pasientbehandling, og mindre på dataarbeid.

Gevinster fra nytt system

  • Reduserte kostnader til maskinvare, programvare og drift
  • Redusert investeringsbehov
  • Styrket evne til regionalisering av tjenester
  • Styrket gjennomføringsevne i fremtidige prosjekter
  • Styrket evne til å levere tjenester i tråd med overordnet strategi i Helse Nord
  • Kortere leveransetid på bestillinger
  • Færre feil og mindre nedetid for brukere

De har i løpet av prosjektperioden gått fra lokale datarom på hvert av de fire sykehusene i landsdelen, lokalt installerte tjenester og servere og lokal administrasjon og drift, til to datasentre i nord, lokale satellitter på sykehusene med utvalgte tjenester og servere – og en samlet administrasjon og drift av servere.

Først ute

Helse Nord var først ute med infrastruktur som kode innenfor helse, og nå er resten av helse-Norge i ferd med å følge etter.

- Vi har turt å være fremoverlent i nord. Vi har en visjon om å regionalisere IKT-satsninga vår for at helse og IKT skal smelte sammen. Innen helse-Norge er vi først ute med automatisering, og har med det tatt enda et skritt på veien mot skytjenester, sier Sigurd From, prosjekteier i Helse Nord IKT, i en pressemelding.

De aller fleste tjenester og servere i Helse Nord er nå plassert i sentralt kjøremiljø (SKM) – en privat sky.

SKM er den fysiske IKT-infrastrukturen plassert i de regionale datasentrene som består av servere, nettverkselektronikk, lagringsløsninger samt støttekomponenter til disse. Oppå dette sentrale kjøremiljøet er det et logisk lag hvor IKT-løsninger produseres og presenteres for foretakene i form av applikasjoner og tjenester. Hovedeffektene i automatiseringa er at oppgraderinger går raskere og med høyere kvalitet – som fører til at vi kan gi oppdatert funksjonalitet til brukerne våre betydelig raskere enn før.

- Prosjektet har ført til en rekke solide effekter for Helse Nord, noe vi er stolte og glade for å kunne bidra til, sier prosjekteier From.