STOLT: Administrerende direktør Verner Hølleland i HP Norge med smarttelefonen Elite X3 som benytter Microsoft Windows 10. Dermed får Microsoft en ny medspiller for sitt bruksmiljø Windows 10 som skal benyttes på alle typer brukerhjelpemidler. Telefonen kan styre en skjerm og et tastatur, alternativt en pc uten prosessor for å få tastatur og en 12,5 tommers skjerm.

Lanserer smarttelefon for Windows

HP Incorporated lanserer en mobiltelefon for Windows 10. Dermed kan HP Norge levere alle typer bærbare hjelpemidler med felles bruksmiljø.

Publisert Sist oppdatert

Hewlett-Packard kjøpte Palm i 2010 og utviklet en glimrende mobiltelefon basert på Palms Webos. Telefonen ble aldri offisielt lansert, men var mer brukervennlig enn de fleste mobiltelefoner på det tidspunktet.

Men Hewlett-Packard skulle ikke drive med mobiltelefoner bestemte ledelsen med Leo Apotheker i spissen. Dermed var det slutt. Palm OS ble solgt til LG. Siden kom Slate 6 Voicetab, en telefon som bare har vært i bestemte markeder.

Kommet til Norge

Men nå skal HP tilbake som telefonleverandør etter splitten av Hewlett-Packard i HP Incorporated og Hewlett Packard Enterprise. HP Elite X3 ble forhåndslansert på Mobile World Congress i slutten av februar. De første eksemplarene har kommet til Norge for utprøving og demonstrasjon.

-- Vi vil starte å selge Elite X3 i juli. Endelig pris er ikke fastsatt, men den vil ligge på rundt 6.000 kroner, sier Verner Hølleland, administrerende direktør i HP Norge.

Målsetningen er å få ledere og selgere som trenger firmainformasjon i en fart på en sikker måte til å fatte interesse for Elite X3. Iris og fingeravtrykk kan benyttes for autentisering. Sensitiv bedriftsinformasjon bør ikke komme på avveie når telefonen blir stjålet eller glemt igjen.

Det er ideen om bedre kontroll i virksomhetene som gjør at HP også satser på mobiltelefon. HP har tro på at virksomheter er villige til å anskaffe en felles løsning for mobile tjenester basert på Microsoft Windows 10. Det skal da omfatte mobiltelefon, nettbrett og pc. Grunnen er både praktisk bruk og muligheten for bedre sikkerhet.

STOLT: Administrerende direktør Verner Hølleland i HP Norge med smarttelefonen Elite X3 som benytter Microsoft Windows 10. Dermed får Microsoft en ny medspiller for sitt bruksmiljø Windows 10 som skal benyttes på alle typer brukerhjelpemidler. Telefonen kan styre en skjerm og et tastatur, alternativt en pc uten prosessor for å få tastatur og en 12,5 tommers skjerm.

Sentral for bank

-- Mobiltelefonen vil være sentral for bank, finans og forsikring. Det krever bedre sikkerhet, sier Susanne Hannestad, partner i Fintech Mundi, et internasjonalt konsulentfirma som skal hjelpe nordiske selskaper ut på det internasjonale markedet.

Men få andre har lansert mobiltelefoner for Windows 10. Microsoft har en så liten andel av mobiltelefonmarkedet at analytikere har anbefalt dem å droppe det. HP har derfor gjort et modig og kontroversielt valg.

I Norge er det spesielle miljøer som har valgt å benytte Windows Phone. Bydelene i Oslo er store brukere. Østfold sykehus er en stor bruker. Det er fagapplikasjonene som gjør at Windows 10 er spennende på mobiltelefoner.

For å støtte fagapplikasjonene har HP to alternative løsninger. Det kan kobles til en skjerm og et tastatur, alternativt Mobile Extender, en bærbar pc uten bearbeidingskapasitet. Det er telefonen Elite X3 som skal være motoren til den bærbare som har en skjerm på 12,5 tommer.

Da sitter telefonen i en spesiallaget vugge, dokkingsenhet. For at applikasjonene skal virke på samme måte som på pc leveres de fra skyen, fra Microsoft Azure. Vuggen sørger for rask ladning og nettverkstilkobling. Batteriet er på 4,15 Ah (Ampere timer) og kan lades trådløst.

Grunnen til skybruken er at mobiltelefonen benytter en prosessor basert på Arms design, ikke Intels.

Stor skjerm

X3 utnytter Qualcomms Snapdragon 820 med en klokkefrekvens på 2,15 GHz. Den har ifølge HP en ytelse som kan sammenlignes med Intels alternativer. Telefonens minne på 4 GB er på størrelse med mange pc-er. I tillegg er det 64 GB flash i telefonen og det kan kobles til et ekstra SD-kort på inntil 2 TB flash.

Skjermen er på 5,9 tommer, det vil si et telefonbrett tilsvarende de største smarttelefonene. For ekstra oppmerksomhet er det lydteknologi fra danske Bang og Olufsen. Kameraet for å ta bilder er på 16 M punkter, kameraet for video (front) er på 8 M punkter.

Sikkerhet er ikke glemt, men kan glemmes av virksomheten. Det benyttes kryptering, men telefonene kan være åpne om ikke adgangskontrollen benyttes. HP har lagt opp til dobbel sikkerhet, både Iris og fingeravtrykksleser.

Avtrykksleseren sitter på baksiden. Om det er en vinner er usikkert, men lyden har blitt favorisert. Programvaren for fingeravtrykksleseren er fortsatt ikke ferdig, men skal være klar til sommeren. Ifølge HP er telefonen støtsikker. Den følger militær standard og klarer et fall på over en meter.

De fem kontaktene på baksiden av Elite X3 har to funksjoner, kontakt med vuggen og kontakt med «jakker». Ideen at ekstra batteri eller andre funksjoner skal kunne bygges inn i jakker som kobles til utenpå telefonen. Dermed er det opp tilbehørsleverandører å bygge ekstra funksjonalitet.