TEST: HTC Desire 816 - Overraskende god

HTC har gjenopplivet Desire-serien, og overrasker med Desire 816 i mellomklasse.

Publisert Sist oppdatert

De siste årene har det egentlig mest handlet om One-serien når det har vært snakk om interessant telefoner fra HTC. De har til gjengjeld gang på gang imponert med gode telefoner og muligens den beste Android-tilpasningen. HTC One X og One X+ er fortsatt blant våre favoritter fra de siste årene, og årets HTC One M8 er blant de beste Android-telefonene vi noen gang har testet. Dessverre har ikke det vist seg i salgstallene for HTC.

Selv om One-serien leverer mye telefon for pengene, er det ikke alle som har behov for en toppmodell, eller som ønsker å betale, eller kan ta seg råd til, 5 000 kroner for en mobiltelefon. Samtidig er det kanskje ikke interessant med absolutt billigste og kjedeligste modell heller. Det er da det er kjekt å kunne finne noe som duger i mellomklassesegmentet. Og der passer HTC Desire 816, som ble sluppet i sommer, fint inn.

HTCs Desire-serie er altså tilbake, i første omgang med to modeller, Desire 610 er enkleste og koster rundt 2 500 kroner, mens Desire 816 både er større og mer avansert, og koster rundt 3 000 kroner.

Stor og rimelig

Vi har hatt HTC Desire 816 inne til test siden i sommer, og har for det meste godt likt det vi har sett. Desire 816 er en stor telefon, med skjerm på 5,5 tommer, altså som de fleste toppmodellene om dagen. Til forskjell fra toppmodellene er imidlertid oppløsningen på skjermen en del lavere. Mens toppmodellene gjerne har 1920x1080 pikslers oppløsning (Full HD), eller til og med WQHD, som LG G3 har, er Desire 816 utstyrt med 1280x720 pikslers oppløsning.

Vi ønsker oss alltid høy oppløsning, men da LG leverte hele 2560x1440 piksler på en 5,5 tommers skjerm, hadde det egentlig ikke stort for seg. Forskjellen fra Full HD til HD er noe tørre enn fra Full HD til QWHD, men vi opplevde ikke den «lave» oppløsningen som noe problem da vi testet Desire 816. Både bilder og tekst fremstår som skarpe og fine, med mindre du holder telefonen et par centimeter fra ansiktet.

Kanskje viktigere enn oppløsningen, er bildekvaliteten ellers. Og her leverer Desire 816. Fargegjengivelse og kontrasten er svært bra. Det samme er innsynsvinkelen. Skjermen er også relativt lyssterk, noe som har kommet godt med i sommer, hvor det nesten ikke har vært en sky på himmelen.

Ytelse nok for de fleste

For å holde prisen på et kurant nivå, og rett i underkant av 3 000 kroner må sies å være meget kurant, har HTC så klart måtte spare inn noen steder. Ved siden av lavere oppløsning, er Desire 816 også en del enklere utstyrt innvendig, enn det vi har blitt vant med fra toppmodellene.

For de fleste vil det nok Snapdragon 400-brikkesettet i kombinasjon med en Cortex A7 med fire kjerner og 1,6 GHz klokkehastighet duge fint. Vi opplevde sjelden noen problemer med ytelsen, selv om vi tidvis merket litt mer av den vante «Android-luggingen» i nettleseren enn det vi har sett på de nyeste toppmodellene.

Ytelsen er også god nok til å spille det du måtte ønske av spill, med fin bildeflyt og en god opplevelse. Video spilles også av uten problemer. Ytelsesmessig lander Desire 816 omtrent på nivå med toppmodellene fra Samsung og HTC for et par år siden. Med mindre du har planer om å kjøre veldig mange tunge apper samtidig, vil du neppe noen gang oppleve telefonen som spesielt treg.

God batteritid

Ved siden av å gjøre telefonen rimeligere, uten at ytelsen egentlig lider nevneverdig, gjør også den noe enklere innmaten av batteritiden blir bedre. Strømforbruket er rett og slett lavere med svakere maskinvare og lavere oppløsning, og når det kombineres med et relativt kraftig 2 600 mAh-batteri, sier det seg selv at Desire 816 leverer bedre batteritid enn de vi har blitt vant med fra mange toppmodeller de siste par årene. Vi opplevde å klare oss et par dager uten å lade telefonen, med middels tung bruk.

En gjennomarbeidet og ganske streng strømsparefunksjon, som slår av en rekke «unødvendige» funksjoner, gjør at du kan strekke batteritiden enda litt lenger. Men da må du altså leve med en ganske dum smarttelefon, som fungerer til å ringe, tekste og litt annet småtteri, frem til du får ladet den opp igjen.

Litt verre er det med lagringsplassen. Åtte gigabyte er ikke skremmende lite, men når Android og apper legger beslag på en god slump av plassen, blir det litt i knappeste laget om du bruker telefonen aktivt. Det er mulig å utvide plassen ved hjelp av minnekort.

Ett sted HTC ikke har valgt å spare inn like mye, er på nettverksfronten. I alle fall delvis. HTC Desire 816 støtter både 4G-LTE og raskeste mulige 3G. Litt har de imidlertid spart, med at telefonen ikke støtter høyere enn 802.11n for trådløse nett. AC er altså ikke å finne. Gitt at AC fortsatt ikke er veldig utbredt, og gitt pris og segment for telefonen, er for så vidt ikke det veldig overraskende.

Stilig og fettsamlende design

På designsiden har Desire 816 lånt mye fra topmodellene i One-serien, men her er alt i plast i stedet for aluminium. Det ser stilig ut, men den blanke, mørkeblå baksiden på vår telefon var rene fingeravtrykks- og møkkmagneten. Den fine designen blir med ett ikke så lekker når telefonen ser grisete ut bak.

Forsiden av telefonen er dekket av den 5,5 tommer store skjermen. I tillegg har du en høyttaler i bunn og en i toppen på fronten. Og her har HTC hentet teknologi rett fra flaggskipmodellene, for Desire 816 leverer imponerende god lyd. Smarttelefoner flest leverer boksete, skranglete og puslete lyd som knapt duger til mer enn å si en Youtube-video i ny og ne. HTC Desire 816 derimot, kan du driste deg til både å lytte til musikk med og se film, uten å måtte finne frem hodetelefonene din – altså, så lenge det ikke er fullt av folk rundt deg.

Til tross for den store skjermen, er ikke Desire 816 noen kjempe, og føles ikke skremmende stor i hånda. Den er for så vidt en anelse større enn vår LG G3, men så er det også en imponerende liten 5,5-tommers telefon. Med mål på 156,6 x 78,7 x 7,9 millimeter og en vekt på 165 gram skal vi ikke påstå at Desire 816 er pytteliten, men ved hjelp av en behagelig design ligger den likevel godt i hånda.

To gode kameraer

På baksiden, sammen med fettsamlende plast, finner du også hovedkameraet. Mens HTCs toppmodeller er utstyrt med fancy Ultrapixelkamera, som vi har relativt blandede erfaringer med, har HTC valgt en mer tradisjonell løsningen til Desire 816.

Telefonen er nemlig utstyrt med et hovedkamera på 13 megapiksler. Bildekvaliteten er god, om ikke helt på nivå med de ferskeste toppmodellene. Vi tør påstå at resultatet i normale lysforhold ikke står noe tilbake for det vi har opplevd med HTC Ones Ultrapixel-kkamera på fire megapiksler. Kamera-appen som følger med er solid, og gir deg gode innstillingsmuligheter og fine kameraprofiler.

For mange, og kanskje spesielt for yngre brukere, vil nok frontkameraet være vel så interessant. HTC har nemlig tenkt at Desire 816 skal være en telefon som skal friste det de selv kaller «selfie-generasjonen». Frontkameraet er blant de aller beste vi har testet. Oppløsningen er på gode fem megapiksler, og optikken har litt ekstra vidvinkel. I tillegg har HTC lagt til enkel tilgang til å fikse opp bildene litt i det du tar dem, så du ser litt ekstra glatt og tynn ut når du legger ut bilder på Instagram eller Facebook. Moro for selfie-folket.

Fin Android

HTC Desire 816 kommer med Android 4.4.2, med HTCs eget skall på toppen. Vi har testet en haug med Android-telefoner de siste årene. De aller fleste kommer med en eller annen produsenttilpasset versjon av Android. Mange av dem er helt ok, men vi har ennå til gode å teste en telefon med en bedre tilpasset Android enn det HTC kan levere. I alle fall om vi ser bort fra Googles «egne» Nexus-telefoner med helt ren Android.

Ikke bare er HTC flinke til å fikse Android selv, de klarer også å styre unna alt for mye søppelprogrammer som sinker telefonen. Det du derimot får er den ganske stilig blinkfeed, som samler alskens oppdatering på en av hjemmeskjermene, være seg det er nyheter, oppdateringer fra sosiale medier eller andre oppdateringer som ramler inn.

HTC har også gjort det svært enkelt å flytte det meste av innhold fra din tidligere telefon til Desire 816. En import-app lar deg enkelt flytte og gjenopprette telefoninnstillinger, apper og kontakter fra din gamle telefon. Det sparte oss for mye tid da vi satte opp Desire 816.

Konklusjon

Vi forholder oss i stor grad til toppmodeller når vi leker oss med, og tester, nye telefoner. Det blir fort sånn når man har begrenset med tid. Står valget mellom en superdupertelefon og en litt daffere sake, ender det gjerne med at vi velger førstnevnte.

Men, så hender det jo at vi tar en ekstra god titt på de litt rimeligere og mer folkelige modellene også. Og det hender ofte at vi blir positivt overrasket, og litt imponert over hva man kan levere til omtrent halvparten av prisen av en toppmodell.

Det er tilfelle med HTC Desire 816. Her får man nemlig ganske mye telefon for pengene, og for de fleste vil en Desire 816 gjøre en mer enn god nok jobb. Greit, den store skjermen har litt «lav» oppløsning, men til vanlig bruk er det mer enn godt nok. Samtidig er ytelsen god, og rikelig til både spill og tunge apper. Kameraene leverer fine bilder, spesielt sett opp mot pris og segment. I tillegg har HTC utstyrt Desire 816 med to imponerende gode høyttalere og en meget fint tilpasset Android.

Når prisen nå har falt ned fra HTCs anbefalte 3 500 kroner til like i underkant av 3 000 kroner de fleste steder, kan Desire 816 vært vel verdt en titt om du vil ha en stor og god telefon uten at det koster skjorta.