DEBATT: Panelsamtale om cybertrusler mot Norge på Arendalsuka 2022. Fra venstre: Pål Wien Espen, Nkom, Øyvind Husby, IKT-Norge, Esten Hoel, Basefarm og e-sjef Nils Andreas Stensønes. (Foto: IKT-Norge)
DEBATT: Panelsamtale om cybertrusler mot Norge på Arendalsuka 2022. Fra venstre: Pål Wien Espen, Nkom, Øyvind Husby, IKT-Norge, Esten Hoel, Basefarm og e-sjef Nils Andreas Stensønes. (Foto: IKT-Norge)

IKT-Norge ber om møte med næringsministeren

IKT-Norge har i dag sendt brev til næringsminister Jan Christian Vestre hvor deber statsråden ta initiativ til et samarbeid om cybersikkerhet.

Publisert

–Data-angrepene mot Norge er hyppigere, mer avanserte og rammer både bedrifter, institusjoner og kommuner. Eksemplene er mange, og senest i juni i år ble blant annet BankID, Altinn, Nav og Arbeidstilsynet offer for et koordinert angrep fra det som antas å være den russiske hackergruppa Killnet. Det er behov for en større og koordinert innsats for å styrke cybersikkerheten, sier IKT-Norges administrerende direktør Øyvind Husby i en pressemelding.

Under IKT-Norges arrangement på Arendalsuka mandag, mente både e-sjef Nils Andreas Stensønes og direktør for NKom, Pål Espen Wien at data-angrepene mot Norge vil tilta i både styrke og omfang det neste året.

– Det er ikke noe tvil om at den enkelte virksomhet har et betydelig ansvar for sin egen datasikkerhet, men til syvende og sist er det også et politisk ansvar. Vi i IKT-Norge mener at det er behov for et styrket samarbeid mellom politiske myndigheter og næringslivet for å styrke innsatsen knyttet til cybersikkerhet, sier Husby.

IKT-Norge har derfor bedt næringsministeren om å ta et initiativ tilsvarende den danske “Cybersikkerhedspagt” mellom regjeringen og næringslivet.

– Begrunnelse fra den danske regjering er like aktuell i Norge, mener Husby:

“Truslen fra cyberangreb mod danske virksomheder er meget høj, og med den russiske invasion af Ukraine, er den digitale sikkerhed i danske virksomheder kun blevet mere aktuel."

Hele brevet til næringsministeren kan leses her.