TEST: 13-tommers MacBook Air
Trenger du en portabel jobb-maskin eller en skole-bærbar? Macbook Air 13" gjør nytten i begge tilfellene.
Det er nærmere fire og et halvt år siden Apple introduserte MacBook Air. Selv om den slanke, bærbare maskinen ser relativt uforandret ut på utsiden, har mye endret seg innvendig, aller mest de siste to årene.
Til å begynne med var MacBook Air for spesielt interesserte – den hadde en relativt høy pris i forhold til spesifikasjoner og ytelse. For å få til den slanke utformingen hadde Apple også gjort en rekke valg i maskinvaren som vakte oppsikt. Den kom uten dvd-stasjon og hadde bare én usb-port – kompromisser som på den tiden nærmest var utenkelige.
Denne oppfatningen endret seg fullstendig da Apple oppdaterte Air-serien høsten 2010 med blant annet raskere flashlagring – og til en lavere pris. I fjor fikk maskinserien en ytterligere hastighetsforbedring med raskere Intel Core i5- og i7-prosessorer og en Thunderbolt-port. Samtidig ble den hvite MacBook-en tatt ut av sortimentet, noe som plutselig gjorde Air-maskinene til Apples billigste bærbare.
Så på bare noen år har MacBook Air gått fra å være en «luksusmaskin» for spesielt interesserte til å være en «folke-Mac» – og en ultraportabel maskin alle pc-produsenter nå lar seg inspirere av. I sommer ble det sluppet helt nye modeller av MacBook Air som forsterker «folke-Mac»-begrepet ytterligere. Ikke bare er ytelsen forbedret, men denne gangen får vi enda bedre utvidelsesmuligheter. Og prisen holder seg fortsatt fristende lav.
Vår testmodell
Maskinen vi fikk inn til test var den billigste varianten av MacBook Air med 13-tommers skjerm. Du får også kjøpt MacBook Air med 11-tommers skjerm. Totalt fire standardmodeller er tilgjengelig (vår er den i uthevet tekst):
11-tommer |
64 GB |
1,7 GHz Core i5 |
4 GB |
8.290 kroner inkl. mva. |
11-tommer |
128 GB |
1,7 GHz Core i5 |
4 GB |
9.190 kroner inkl. mva. |
13-tommer |
128 GB |
1,8 GHz Core i5 |
4 GB |
9.990 kroner inkl. mva. |
13-tommer |
256 GB |
1,8 GHz Core i5 |
4 GB |
12.490 kroner inkl. mva |
Alle maskinene er utstyrt med den integrerte grafikkløsningen Intel HD Graphics 4000. 13-tommeren har ellers en sd-kortleser (11-tommeren mangler dette) og to USB 3.0-porter (også nytt) samt en Thunderbolt-port. Lydinngang, innebygde stereohøyttalere og et FaceTime HD-webkamera (720p) er også på plass.
Designmessig overlegen
Designmessig ser som nevnt Air-maskinen ut som den mer eller mindre alltid har gjort. Den er kileformet, det vil si tynn i fronten og gradvis noe tynnere bak. Den er 0,3 centimeter på sitt tynneste og 1,7 centimeter på sitt tykkeste. Den er også 32,5 centimeter bred og 22,7 centimeter dyp. Vekten er på 1,35 kilo. Til sammenligning veier 13-tommer MacBook Pro 2,06 kilo.
Designen er lekker og moderne – den føles på ingen måter utdatert som standard MacBook Pro begynner å gjøre. Selv om 11-tommeren tar opp minst plass ute på reise, er 13-tommeren også en god reisekamerat – den tar opp lite plass og er lett å ha med seg.
MacBook Air-tastaturet er bakbelyst, hvilket gjør det praktisk å bruke maskinen i mørke omgivelser. Tastaturet er for så vidt i full størrelse, men F-tasteraden og den nederste raden med taster er noe kortere enn Apples vanlige tastaturer. Styreflaten er i full størrelse - og svært behagelig å bruke. Faktisk tør vi å påstå at det ikke finnes noen bedre styreflater der ute, den er stor og presis samtidig som nye OS X-versjoner kommer med et drøss av ulike muligheter for å konfigurere bruken av den slik man ønsker.
Skjermen er LED-bakbelyst og har en glanset overflate. Noen synes dette er plagsomt - andre ikke. Dessverre er det ikke mulig å spesialbestille maskinen med matt skjerm, slik man kan med en del andre bærbare Mac-modeller.
13-tommerens skjerm har en oppløsning på 1440 x 900 piksler (11-tommeren kan skilte med 1366 x 768). Fargegjengivelsen er god med klare, skarpe bilder, selv om det ikke akkurat er på nivå med skjermen til MacBook Pro Retina. Innsynsvinkelen er også god. Verdt å merke seg er at 13-tommer MacBook Pro har en skjerm med kun 1280 x 800 piksler. Denne forskjellen i oppløsning er etter vår mening god grunn nok til å velge Air fremfor Pro dersom du er ute etter en 13-tommer bærbar Mac.
Port-nytt
At det ikke har skjedd noe utvendig med MacBook Air er en sannhet med visse modifikasjoner. Som vi nevnte tidligere er de to usb-portene nå USB 3.0-versjoner. Air-maskinene sammen med nye Retina MacBook Pro er de første Mac-ene til å støtte denne usb-standarden. En gledelig nyhet, synes vi. Selv om det også er en Thunderbolt-port i maskinen som byr på enda raskere dataoverføringer, vil det for mange være mer reelt å gå til innkjøp av for eksempel en USB 3.0-disk fordi det både finnes flere alternativer og fordi disse gjerne koster mindre.
En annen port-relatert nyhet er at Apple har lansert en ny type magnetisk strømkontakt kalt MagSafe 2. Den er ganske lik som den opprinnelige MagSafe, men er flatere og bredere. Det betyr at du ikke vil kunne lade Air-maskinen med dine gamle strømkontakter helt uten videre. Du kan få kjøpt en MagSafe til MagSafe 2-konverter til 89 kroner – en nødvendig investering dersom du har mange gamle strømadaptere liggende. Hvorfor kontakten er endret er ikke kjent, men vi regner med det skyldes en bedre og mer solid konstruksjon.
For øvrig finnes det nå også en Thunderbolt til Gigabit Ethernet-adapter å få kjøpt til 249 kroner, noe som kan være kjekt å ha dersom du vil koble til kablet nettverk. Hva gjelder trådløse nettverksforbindelser støtter Air 802.11a/b/h/n, og så støtter den også Bluetooth 4.0.
Ivy Bridge
2012-modellene i Air-serien kommer med ny og bedre maskinvare. For det første er Intels andregenerasjons Core-prosessorer, også kjent som Sandy Bridge, erstattet med tredjegenerasjons Core-prosessorer, også kjent som Ivy Bridge. Vår testmodell var utstyrt med en 1,8 GHz Core i5-prosessor. Begge 13-tommersmodellene kommer med dette som standard, men det er mulig å oppgradere til en 2,0 GHz Core i7 dersom du går for 256 GB lagring.
Ivy Bridge-prosessorene kommer med både Hyper Threading og Turbo Boost: Hyper-Threading gjør det mulig for operativsystemet å bruke prosessorens to kjerner som fire kjerner, mens Turbo Boost lar brikken skru ned en av de to kjernene og sette opp klokkefrekvensen på den andre. Testmodellens 1,8 GHz-prosessor kan dermed nå hastigheter på opptil 2,8 GHz.
Vår testmaskin kommer også med 4 GB RAM – alle modeller gjør for så vidt det. Du kan oppgradere til 8 GB mot en ekstra kostnad på 800 kroner. Det kan virkelig være verdt investeringen, ettersom du ikke kan bytte dette i ettertid selv. Minnet er for øvrig noe raskere enn før, opp fra 1333 MHz til 1600 MHz.
Ytelse
Så hva har den mye maskinvaren gjort for ytelsen på maskinen? Våre tester viser at 13-tommeren er cirka 20 prosent raskere i prosessor-intensive oppgaver. Ikke enorme forbedringer, men det betyr ikke at de er uvesentlige. I rent praktisk bruk opplever vi at maskinen takler dagligdagse oppgaver så å si smertefritt. Det er fullt mulig å redigere bilder i Photoshop og videoredigering er heller ikke noe problem – såfremt du ikke skal bedrive avansert arbeid.
SSD-diskene skal også være raskere i årets Air-modeller, faktisk dobbelt så raske som de som ble brukt i fjor, ifølge Apple. Det er ikke langt unna sannheten, i våre tester var 13-tommeren fra i år 42 prosent raskere enn sin forgjenger fra 2011. Så selv om man ikke vil kunne fylle disken på en MacBook Air med absolutt alt man har av filer og dokumenter, byr flashminne-disker på andre fordeler: nesten alt du gjør med maskinen går raskere enn om man har en maskin med tradisjonell disk. Faktisk så kan en ny MacBook Air føles raskere enn en flere år gammel iMac, selv om sistnevnte kanskje har bedre spesifikasjoner.
Hva gjelder grafikkytelsen er forbedringene mer merkbare. Apple har oppgradert grafikkbrikken fra Intel HD Graphics 3000 til Intel HD Graphics 4000. I våre tester var nye Air rundt 60 prosent raskere i Cinebench OpenGL-testen, og 20 til 25 prosent raskere i Portal. Vesentlig bedre grafikkytelse til tross, maskinen ble fremdeles ganske varm å ha i fanget etter en 20 til 30 minutters intensiv spilling. På grunn av den integrerte grafikkløsningen er ikke Air-maskinene spesielt godt egnet for ordentlig spilling, til det er MacBook Pro et bedre alternativ.
Batteritid
Etter hvert som Air-maskinene har gått fra å bli manges nummer to-maskin til hovedmaskin, har batteritiden blitt et stadig viktigere moment. Ifølge Apple har 13-tommeren opptil 7 timer batteritid. De baserer sine estimater på «trådløs surfing på 25 nettsider med lysstyrken satt til 50 prosent».
Våre tester er hakket mer intensive enn Apples, og vi oppnådde heller ikke mer enn fem timers batteritid. Det er omtrent det samme som forrige modell. Batteritiden vil riktignok variere etter hvordan du bruker maskinen, å se en HD-film er mer strømkrevende enn å sitte og skrive i TextEditor.
I disse iPad-tider hvor man er vant med opptil ti timer batteritid skulle man kanskje ønske at Air kunne levere mer enn fem timer, spesielt for de lange arbeidsdagene uten strømkontakt tilgjengelig. På den andre siden er batteritiden på nivå med konkurrerende pc-varianter som Asus Zenbook UX31A og Samsung 900X4C.
Konklusjon
MacBook Air har lenge vært en favoritt blant dem som ønsker en bærbar Mac som er lett å ha med seg på farten – gjerne som en hendig «nummer to»-maskin. De siste par årene har imidlertid Apple endret hele Air-konseptet til å bli, som vi nevnte tidligere, en folkemaskin. Ja, den er liten og lekker, men nå byr den også på ytelse som står i stil med prisen.
Årets maskiner er raskere enn fjorårets, selv om det ikke er enormt store forskjeller. 13-tommerens skjermoppløsning bidrar også til at maskinen er mer anvendelig til hverdagsbruk og ute på reise, og med Thunderbolt og ikke minst USB 3.0 er det ikke noe problem å koble til raske eksterne harddisker eller annet tilbehør som utvider maskinens funksjonalitet.
Prisen er som vi nevnte også lavere enn i fjor. MacBook Air er fremdeles Apples billigste bærbare, men nå koster 13-tommer MacBook Air like mye som 13-tommer MacBook Pro. Det kan være verdt å ta med i beregningen om du vurderer de to modellene opp mot hverandre. Er du ikke avhengig av en dvd-stasjon, vil du utvilsomt få mye ut av forskjellen i både skjermstørrelse og maskinens størrelse.