TEST: Zepto Nox A15 - kostbar danske
Nytt designspråk skal gjøre Zepto mer spennende gjennom blant annet Nox A15, som riktignok leverer god ytelse og batteritid, men som samtidig irriterer på flere områder.
Vi har det siste året testet flere modeller fra Zepto med relativt gode resultater. Dette har vært pc-er rettet mot både konsument- og bedriftsmarkedet, og det samme kan også sies om nye Zepto Nox A15. Dette er en 15,4-tommers Centrino 2-bærbar med en vekt på cirka 3 kilo. Det legges med andre ord ikke fokus på mobilitet for maskinen, men ytelse og funksjonalitet. Maskinen kan også leveres i en 14-tommers-modell, men da også med litt endrede egenskaper på andre områder.
Nox-serien er samme maskinen som Mythos-serien, bare at Mythos er hvit. Videre har Zepto Nexus-serien med samme design, men med enklere konfigurasjons. Nox A15 Performance, som vi har testet, blir den kraftigste og mest velutstyrte.
Design
Zepto har fokusert mye på designet til pc-en, ifølge dem selv. Hvor vellykket det er blir en individuell vurderingssak. I lukket tilstand synes vi pc-en minner mye om en Lenovo Thinkpad. Og det er kanskje ikke referansen man ønsker for spennende design? I åpnet tilstand minner pc-en en del om flere tidligere Zepto-modeller, samt flere av Multicoms maskiner – og for så vidt en haug andre pc-er. Det disse maskinene hadde til felles var at de var fra Compal. Ifølge Zepto er det ikke Compal som står bak Nox-serien, men at maskinen er konstruert av Zepto selv. vi vil imidlertid ikke se helt bort fra at Compal kan stå bak selve produksjonen.
I hvitt, da under Mythos-navnet, blir maskinen ganske lik forrige generasjon Apple Macbook.
Det tekniske
Zepto baserer de fleste av sine pc-er på at man velger en grunnmodell og videre kan gjøre en rekke konfigurasjonsvalg ut i fra egne behov og lommebok.
Vår testeksemplar var utstyrt med en Intel Core 2 Duo P8600-prosessor og Intels PM45-brikkesett. P8600-prosessoren har en klokkefrekvens på 2,4 GHz og har 3 megabyte hurtigbuffer. Man kan også velge den raskere P9500-prosessoren (2,53 GHz, 6 mebabyte buffer), men tilleggsprisen på nesten 2 500 kroner gir reelt sett ikke så mye ekstra ytelse. P8400 og P7350 er to rimelige opsjoner. Den svakeste prosessoren tror vi ikke er aktuell for de fleste sett opp i mot hvilket segment maskinen ellers befinner seg i.
|
Vi fikk levert maskinen med 4 gigabyte minne, men opptil 8 gigabyte er mulig. 4 gigabyte minnemoduler til bærbare, som må til for å gi kapasitet på 8 gigabyte, er imidlertid kostbare foreløpig. Mens 2x2 gigabyte koster litt over 600 kroner, koster 2x4 gigabyte over 6000 kroner.
Skal mer enn 4 gigabyte utnyttes må man kjøre 64-bit operativsystem, hvilket Zepto tilbyr. For de fleste vil nok det fungere greit, men man kan fortsatt konstatere at det er enkelte programmer og spill som ikke fungerer under 64-bit, men dette blir bare bedre og bedre. For de fleste i dag vil 64-bit Windows Vista ikke gi spesielle problemer.
For harddisk kan man velge 200, 250 og 320 gigabyte med 7 200 o/min rotasjonshastighet eller 320 og 500 gigabyte med 5 400 o/min rotasjonshastighet. I vår testmodell var det en 250 gigabyte med 7 200 o/min, og det gir noe bedre ytelse i flere sammenhenger. På diskintensitive oppgaver kan man se forbedringer på over 20 prosent sammenlignet med maskiner med normalt gode 5 400 o/min-harddisker. 7 200 o/min litt ekstra, men for kravstore brukere kan det være verdt dette. 32 gigabyte SSD er også en opsjon. Tilleggspris kontra 320 gigabyte 5 400 o/min-harddisker er nesten 1 600 kroner. 32 gigabyte lagringsplass internt tror vi blir for snaut for de fleste.
For skjerm og grafikkprosessor er det også flere opsjoner. Vår testmodell hadde skjerm med 1680x1050-oppløsning og Nvidia Geforce 9600M GT-grafikkprosessor. Skjermoverflaten er blank, men har mindre reflekser enn de fleste blanke skjermer. Generelt er skjermen svært bra. En konfigurasjon med Geforce 9650M GT er også tilgjengelig, samt skjerm med lavere oppløsning – hvilket reduserer prisen.