Irriterende styreflate?

Flytter du markøren med håndflaten når du skriver på den bærbare? Sånn blir du kvitt problemet.

Publisert Sist oppdatert

En del kan ha opplevd at de med håndflaten kommer borti styreflaten på den bærbare pc-en og flytter markøren – dette kan resultere at man i et tekstdokument eller e-post plutselig skriver et helt annet sted i teksten.

På noen pc-er finnes det en knapp der man raskt kan slå av styreflaten. Det kan imidlertid være en tungvint løsning.

Det man bør gjøre er å sjekke innstillingene for styreflaten – og om man i det heletatt har programvaren for styreflaten installert. For mange kan denne programvaren gjøre en oppmerksom på spesialfunksjoner som styreflaten kan ha – som musebevegelser eller «gestures», trykke på visse områder for å utføre spesielle operasjoner, forskjellige måter å rulle på websider og i dokumenter og flere andre ting.

Dette kan være funksjoner du kan utforske selv i henhold til egne behov. For eksempel vil en del foretrekke å ha rullefunksjon gjennom å bruke to fingre på styreflaten i stedet for en finger ute på siden. På en del kan også horisontal rulling aktiveres – noe som kan være nyttig i for eksempel større regneark.

Går man inn på Mus-valget i kontrollpanelet vil man via Windows standardfunksjoner blant annet kunne stille noen basisfunksjoner. Programvare fra produsentene av styreflaten vil normalt også være tilgjengelig her under en egen fane som starter deres programvare for konfigurasjon.

LES OGSÅ:

TEST: Roccat Savu - liten og presis optisk mus

Et eksempel

Vi har her tatt utgangspunkt i programvaren som selskapet Synaptics leverer til sine styreflater. Selskapet har forskjellige modeller som pc-produsentene kan velge mellom, og funksjonaliteten på en del områder vil derfor kunne variere. En del pc-produsenter benytter andre selskaper som leverandør for sine styreflater.

Innstillinger for styreflaten kan forhindre at håndflaten tar over styringen.

Om man ikke har programvaren installert på pc-en bør man sjekke nedlastingssidene til pc-produsenten – normalt sett skal denne programvaren være installert på pc-en hvis man bruker fabrikkinstallasjonen, men vi mistenker at dette er et program som kan bli glemt av mange it-avdelinger når pc-er settes opp med egne installasjoner.

LES OGSÅ:

TEST: Penclic Mouse R2 - Blanding av mus og tegnebrett

For å forhindre at håndflaten tar over kontrolleren har Synaptics på pc-en vi prøvde dette ut på to løsninger. Det ene er at muspekeren i praksis deaktiveres når tastaturet er i bruk. Den andre innstillingen angir hvor sensitiv styreflaten skal være i henhold til hvordan berøringer skal registreres.

LES OGSÅ:

Slik får du bedre trådløsnett