Ingen truer Telenors ledelse på bredbånd

Telenor har 117 konkurrenter som tilbyr bredbånd. Til tross for det holder selskapet seg over 50 prosent markedsandel.

Publisert Sist oppdatert

Norge har 118 tilbydere av bredbånd. Til tross for det har Telenor 53,7 prosent av markedet, viser tall fra rapporten Post- og Teletilsynet la frem siste mandag. Verre er det at konkurrentene nesten ikke har tatt inn på Norges største teleoperatør. Telenor har tapt en prosent i forhold til fjor, men med oppkjøp av Tiscali-kundene vokste selskapet i 2,2 prosent i fjor.

Den største konkurrenten er Nexgentel, som med 14,5 prosent av bredbåndsmarkedet ligger langt foran de andre, men også langt etter Telenor. selskapet mistet faktisk markedsandeler, ned fra 15,3 prosent i fjor.

- Det har vært veldig hurtig vekst. Vi har en bra markedsandel i dsl-markedet, der ligger vi på 17,8 prosent. Vårt poeng er å holde en god nummer 2 posisjon, sier Morten Ågnes i Nextgentel til Computerworld.no.

Konkurransen med Telenor er vanskelig, mener Ågnes, fordi selskapet er såpass stort og såpass godt representert over hele Norge. For Nextgentel lligger muligheten i å kjøpe opp noen av de små selskapene får å øke tilstedeværelsen Norge.

- Jeg ser at vi går mot en konsolidering. Nextgentel kjøpte First Mile i Oslo og PC Support i Aalesund, sier Ågnes.

Tjenester og innhold

- Vi har konkurransedyktige priser og tilbyr våre kunder mye. Vi har filmer, sikkerhetsløsninger fra Norton, barnepornofilter, kidssurf, music brigade, og en god epostløsning, ramser kommunikasjonsdirektør Arild Johannessen i Telenor opp.

Han mener at det er totaltilbudet som gjør at Telenor fremdeles er veldig populær. Mange som kjøper seg bredbånd nå for første gang er litt eldre og mindre tekno-oppdaterte brukere. For dem er Telenors "folkebredbånd-pakke” til 349 kroner måned godt nok. I tillegg er brukere veldig opptatt av sikkerhet og at alt fungerer.

- Hastighet er ikke så viktig akkurat nå, det kommer tilbake når vi skal inn i tripleplay og ha tv over bredbånd. Men før det tror jeg at sikkerhet og innhold i form av tjenester er viktigere for kundens avgjørelsen enn nedlastinghastighet, sier Johannessen.

Leverer tripleplay

De fleste bredbåndsselskaper har gode tilbud på sikkerhetspakker og tjenester som video-on-demand. UPC har jobbet med dette lenge, men har dårlig dekning på landsbasis. Det er grunnen at selskapet mister markedsandeler, mener markedsdirektøren Jan Kristensen i UPC.

- Vi har god vekst i de landsdelene vi er representert. Telenor har mye bedre dekning, og bruker opp til ti ganger mer penger på markedsføring enn vi gjør. Men UPC har fortrinnet at vi allerede leverer tripleplay, fordi vi har tv på sammen kabelen som telefoni og internett, sier Kristensen.

Kristensen tror også at neste slaget kommer til å stå på innhold.

- Innhold blir viktigere, akkurat som full sikkerhet for alle. Vi jobber med tv, film, spill, ulike typer overvåking, for eksempel av huset ditt, og andre tjenester. Vi jobber med en pakke med nye løsninger, og vil komme med 7-8 nye tjenester som er knyttet opp mot bredbåndspakkene våre, sier Kristensen.

Størst bredbåndsvekst

Den eneste bredbåndsaktør av betydning som hadde vekst siste året er de to nå sammenslåtte selskapene Catch/Bluecom. Samlet gikk selskapene fra 5 til 5,9 prosent, og er dermed Norges tredje største dsl-leverandør (og fjerde største bredbåndsaktør rett etter UPC).

- Vi ser at trenden skifter fra fokus på hastigheter til andre tjenester som ip-telefoni. Vi tilbyr nå våre produkter gjennom Elkjøp og har gode tilbud på montering. Flere og flere kunder ønsker seg at innstalleringen går smertefritt, sier Anders Aagesen i Catch til Computerworld.no.

Aagesen mener at konkurransen på det norske markedet er bra i forhold til andre land, men tror ikke Telenor kommer under 50 prosent av markedet. Catch tilbyr få ekstratjenester og har ingen tv-tilbud.

Ip-tv hottest

Alle er enige om at ip-tv, eller tv over bredbånd, er det neste som skal booste bredbånd.

- Vi har hatt en video-on-demand-tjeneste i tre år, Telenor i to. Men det blir noe helt annet med ordenltig ip-tv. Vi har et pilotprosjekt der vi tester overføring i MPEG 2-format over adsl 2+. Dette vil medføre problemer for en familie, båndbredden spises fort. Men vi ha tro på at vi kan kjøre bra kvalitet i MPEG 4-format, og da kan det godt ses på flere programmer samtidig mens det er nok kapasitet til en telefonsamtale, sier Nextgentels Ågnes.