GORDON MOORE: Intel-gründer og en av it-bransjens største døde hjemme 24. mars. (Foto: Intel)
GORDON MOORE: Intel-gründer og en av it-bransjens største døde hjemme 24. mars. (Foto: Intel)

Gordon Moore døde 94 år gammel

Medgründer av Intel og opphavet til Moores lov gikk bort i sitt hjem på Hawaii fredag 24. mars.

More var kjemiker og startet Integrated Electronics sammen med kolleger. Bedriften tok senere navnet Intel. Intel sto for den første mikroprosessoren bestående av integrerte halvleder-kretsen og ble etablert i det som senere kalles Silicon Valley. Navnet spiller på at integrete kretser er laget ved å etse halvledere på plater av silisium.

Moores første lov fra 1965 er at antallet halvledere i en krets vil doble seg hvert år for det neste tiåret. I 1975 endret han det til dobling hvert andre år for årene fremover. Dette har vist seg å være stirt sett riktig siden. Moores annen lov er at prisen på halvlederfabrikker vil dobles hvert fjerde år.

Tidlig ute

To tiår før datamaskinrevolusjonen begynte, skrev Moore i en artikkel at integrerte kretser ville føre «til slike underverker som hjemmemaskiner - eller i det minste terminaler koblet til en sentral datamaskin - automatiske kontroller for biler og personlig bærbart kommunikasjonsutstyr».

Som pensjonist tilegnet Moore seg til filantropi, og startet en stiftelse sammen med sin kone Betty. Gordon and Betty Moore Foundation er innrettet på miljøsaker, og blant prosjektene er beskyttelse av Amazonas’ elvebasseng og beskyttelse av lakseelver i USA, Canada og Russland.

Hans ord er lov