GLASSMOBIL: Nye Iphone X er så å si bygd i glass, med et høypolert bånd i spesialstål som forsterker mobilen. (Foto: Apple)

Iphone X heter Iphone ti

Apples nye mobil-toppmodell er lansert og heter Iphone X. Hos Apple er X et romertall og uttales «ten» – eller «ti» på norsk.

– One more thing, en ting til, var formuleringen som Apples toppsjef Tim Cook brukte da det nærmet seg slutten på selskapets store produktlansering tirsdag.

Dette var ordene som nå avdøde Apple-sjef Steve Jobs pleide å bruke da han på slutten av sine lanseringsshow skulle presentere enten hovedproduktet eller et produkt som kanskje kom som en overraskelse på publikum – og markedet. Alltid som siste post på programmet.

Steve Jobs’ etterfølger Tim Cook skyndte seg på tirsdag å si at han kviet seg for å bruke formuleringen og at den av ærbødighet for Jobs var reservert for de aller viktigste lanseringene hos Apple.

Lanseringen av Iphone X var en slik anledning.

Tiårsjubileum

Iphone X markerer tiårsjubileet for Apples inntreden i mobilverdenen, som fant sted i 2007 da den første Iphone-en ble lansert. Den revolusjonerte mobilverdenen med sin multitouch-teknologi, der brukerne ifølge Cook så å si berørte programvaren direkte i stedet for å gå via tastene, som mobiler flest ble betjent med før Iphone kom.

Det er ikke så lett for Apple å overraske lenger. Rykteflommen foran lanseringene vokser seg stadig større, som orkanene i Karibia, og det er langt mellom nye teknologier og produkter som vil endre verden så drastisk som internett og smartmobilene har gjort.

Derfor var det meste om Iphone X kjent før lanseringen, og nyhetene representerer ingen revolusjon, om enn kanskje et lengre teknologisprang fremover enn de to andre Iphone-modellene som ble lansert samtidig, Iphone 8 og Iphone 8 Plus – mer om dem i en annen artikkel.

Lures ikke av masker

Selv om Iphone X har mange likhetspunkter med sine mindre søsken Iphone 8 og 8+, som for eksempel at alle har (forhåpentlig) knussikkert glass både på for- og baksiden, ligger X-modellen teknologisk i forkant på flere områder.

For eksempel byr den på avansert ansiktsgjenkjenning, bygd på Apples nye såkalte Truedepth-kamerasystem, der kombinasjonen av en punktprosjektør, et infrarødt kamera og infrarød belysning kartlegger og gjenkjenner ansikter med stor nøyaktighet. Mer enn 30.000 infrarøde punkter projiseres på ansiktet.

TRÅDLØST: Iphone X kan lades trådløst, akkurat som den nye Apple Watch og ladeboksen for Airpods-øreproppene. (Foto: Apple)

Ansiktsinformasjonen lagres sikkert og all databehandling utføres på enheten, ikke i skyen. Face ID-teknologien låser bare opp mobilen når brukeren ser på den, og Apple hevder at optimaliserte nevrale nettverk skal forhindre imitasjoner basert på bilder eller masker.

Og systemet skal være intelligent nok til at endring av frisyre, hårfarge og skjegg eller at man tar briller av og på, ikke har noe å si.

Heldekkende OLED-skjerm

Iphone X skiller seg fra alle andre Iphone-er, inkludert de nye Iphone 8-modellene, med at den har en tilnærmet heldekkende skjerm. Den er på 5,8 tommer diagonalt. Til sammenligning har dagens Iphone 7 Plus 5,5-tommers skjerm.

Men siden Iphone X så å si mangler ramme rundt skjermen, er mobilen fysisk litt mindre enn 7 Plus i høyde og bredde, og litt lettere, 174 gram mot 188 gram på 7 Plus. Men den er 0,4 mm tykkere, 7,7 mm.

Apple kaller skjermen en Super Retina-skjerm, den første OLED-skjermen på noen Iphone, med kontrastforhold på én til en million og støtte for HDR10- og Dolby Vision-standardene.

RAMMELØS: Iphone X er tilnærmet rammeløs. Øverst på skjermen er det en rekke sensorer og objektiver som brukes til en rekke oppgaver, blant annet ansiktsgjenkjenning. (Foto: Apple)

Siden det ikke er plass til noen hjemknapp på Iphone X, låser man i stedet opp mobilen ved et sveip med fingeren. Ansiktsgjenkjenning har altså erstattet fingeravtrykk.

Det doble hovedkameraet er på 12 megapiksler, og teleobjektivet har bedre lysstyrke enn på Iphone 8 Plus. Portrettfunksjonen fra Iphone 7 Plus, med dataskapt myk bakgrunn i portretter, er videreutviklet med en ny Portrettlyssetting som kan få portretter til å se ut som om de er tatt i atelier.

Nytt er det også at selfie-kameraet på forsiden har fått portrettmodus.

Stikkordmessig tar vi med at Iphone X har en ny og kraftig prosessorbrikke designet av Apple og kalt A11 Bionic, med sekskjernet arkitektur. To ytelseskjerner er 25 prosent raskere og fire effektivitetskjerner er 70 prosent raskere enn i A10 Fusion-brikken. Grafikken er 30 prosent raskere enn før, og mobilen har kraft nok til maskinlæring, AR-apper og tunge 3D-spill.

Glasskonstruksjonen åpner for trådløs lading, mobilen byr på 4K-video på opptil 60 bilderuter i sekundet og har forbedret dobbel bildestabilisering. Iphone X er vann- og støvtett etter IP67-normen.

Prisen

Iphone X er en dyr mobil. Startprisen er 10.990 kroner, med 64 gigabyte lagringsplass. Punger man ut med 12.690 kroner, får man 256 GB lagringsplass.

Fargene er sølv eller stellargrå.

Iphone X kan bestilles fra 27. oktober, og levering i Norge starter 3. november.

Da gjenstår det å se om markedet er enig med Apple i at Iphone X markerer starten på det neste tiåret for Iphone.