Vest mot stress

Sjekk vesten som forteller deg når du bør ta en pause mens du jobber, trener eller spiller dataspill.

Publisert Sist oppdatert

Mange av oss kommer under fysisk stress i ulike situasjoner, men vi vet egentlig ikke hvor ille det er. Når vi jobber med tungt fysisk arbeid, når vi presser kroppen på trening, eller når spiller dataspill i mange timer, kan stressnivået nå farlige høyder.

En ny sensor kan fortelle oss hvordan det står til, og om vi bør ta en pause fra aktivitetene våre. I EU-prosjektet Context jobber forskere og bedrifter med en komfortabel vest som til enhver tid kan lese spenningen i musklene og stressnivået i kroppen vår.

Sensorene er vevet inn i stoffet slik at de ikke plager brukeren, og faller inn under kategorien ”bærbar elektronikk” (wearable electronics).

På huden

Sensorene registrerer elektronisk bevegelighet i musklene, og gjennom tynne metallfibre transporteres dette til et sentralt system som analyserer dataene. Muskelbevegelser endres etter hvor stresset vi er. Jo mer stresset vi er, jo oftere utfører muskelen små rykk som kan registreres.

Disse små bevegelsene er nesten umulige å føle, men elektrodene kan registrere endringene. Ideen til sensoren er opprinnelig fra Leuven-universitetet i Belgia, som et ledd i stressforskning. I første omgang måtte elektrodene festes direkte på huden i en testsituasjon. Denne metoden medførte i seg selv ekstra påkjenning på testpersonene, så forskerne lette etter andre måter å gjennomføre forskningen på.

Vesten vil ifølge en artikkel i Fraunhofer Research News bidra til økt sikkerhet i arbeidssituasjoner. Den kan for eksempel advare arbeidere til ikke løfte tungt når de er i faresonen eller til å ta en pause fra arbeidet.

LES OGSÅ: Stress ned med it

Landhockey

Andre bruksområder er sport og trening. Vesten vil bidra til å finne ut hvor grensene går for idrettsutøvere, og når de fremdeles har reserver å gå på. Men det kan også være behjelpelig for personer som spiller mye dataspill, eller har stressfylte yrker.

- Den viktigste forutsetningen er at vesten blir god nok til å brukes i hverdagslivet. Systemet må være resistent mot vann og svette, og må tåle vask. Sensorene må bli såpass små at de er lett å håndtere, og vesten må være behagelig å ha på seg, sier Torsten Linz i Fraunhofer institutt for mikrointegrasjon (IZM) i Berlin.

I prosjektet er testutstyr med suksess brukt på landshockeyspillere, som ifølge forskere fikk fordelt energien sin bedre gjennom testperioden, og dermed kunne yte mer.