Tverrfaglig talentfabrikk

Hvert år tar Software Innovation til seg et kull traineer med tverrfaglig bakgrunn. Målet er å rekruttere og utvikle morgendagens stjernelag.

Publisert Sist oppdatert

I ett av møterommene hos Software Innovation på It-fornebu sitter ni unge menn og kvinner. Mange kommer rett fra universitet og høgskole for å bli trainees i programvareselskapet.

Nå er de tilbake i klasserommet for å lære om selskapets produkter og organisasjon, den første av tre uker med felles opplæring før de skal ut i forskjellige avdelinger i selskapet og begynne å jobbe.

Nytt kull hvert år

Dette er tredje året på rad Software Innovation har satset på traineeprogrammet. Fjorårets kull, på hele 18 kandidater, avsluttet perioden sin før sommeren, og samtlige har allerede trådt inn i forskjellige roller i selskapet.

- Vi har en tradisjon med å ha traineekull, sier Pia Bratlie, prosjektleder og ansvarlig for årets rekrutter.

- Det er en fin måte å introdusere en nyansatt til bedriften, legger hun til.

Målet er tross alt, som Bratlie sier, å utvikle «morgendagens stjernelag».

- Det har vi klart. Sammensetningen av unge mennesker med høy energi passer godt med de som allerede er her hos oss. Det merkes av både de ansatte og ikke minst av kundene, forteller hun

ØNSKER VELKOMMEN: Pia Bratlie, prosjektleder i Software Innovation. Foto: Kenneth Christensen

I år er det 11 kandidater totalt, fordelt på Norge og Sverige. Den danske avdelingen har valgt å ikke delta i år, og svenskene stiller bare med to trainees i år, en teknolog og en økonom, mot de ni her i Norge.

Traineegruppen er tverrfaglig, hvor noen har utdannelse i økonomi og andre innen it. Tanken er at traineene skal lære av hverandre. Det er ikke alltid like lett å sette seg inn i it-løsninger når man er utdannet økonom.

- Det blir nok en del utfordringer, å flytte seg litt ut av komfortsonen for å forbrede den enkelte for arbeidslivet her hos oss, sier Bratlie.

Møt kandidatene

IT-Bransjen har satt seg ned med to av årets ferske kandidater, og to som fullførte traineeperioden like før sommeren. De to veteranene er allerede i gang i full stilling i selskapet.

Ida Rosén fra Trondheim er utdannet dataingeniør fra Høgskolen i Sør-Trøndelad. Hun bestemte seg for å gå tilbake til skolebenken for å studere it etter åtte år i samme jobb. Rosén er av fjorårets traineekull, og hun har fortsatt i selskapet.

- It var egentlig ukjent for meg da jeg startet utdannelsen. Siden jeg var i samme jobb i åtte år, var det litt skummelt å gå ut i et helt nytt område, forteller Rosén.

Da var det spesielt fint å bli akseptert inn i traineeprogrammet hos Software Innovation, mener hun.

- Det var en veldig ålreit måte å begynne på, du vet at du får opplæring. Selv om den første uka var ganske tett, med mye informasjon, gikk det seg raskt til, selv om det kanskje var litt av et sjokk for noen, sier Rosén og smiler.

Kjell Langeland var trainee i samme kull som Rosén, men hans bakgrunn er økonomi. Langeland har studert samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen og har mastergrad fra London.

Etter endt skolegang søkte Langeland forskjellige jobber både i England og her hjemme før valget falt på Software Innovation sitt traineeprogram.

- Jeg fikk et godt inntrykk av traineeprogrammet. Det virker som en unik mulighet for bredere områder, de er hyggelige og jeg har inntrykk av at de satser på de nye, forteller han.

Som Rosén er Langeland er også enig i at de første ukene i traineeprogrammet kan oppleves som ganske intensive.

- Spesielt for meg som ikke kunne så mye om it, sier Langeland.

- Dere kan alltids spørre oss it-trainees, da, påpeker Nora Raaum, en av årets nye trainees.

Bærumsjenta Raaum har master i informatikk fra Universitetet i Oslo. Hun har fokusert utdannelsen på brukeropplevelse, og kom over traineeprogrammet da hun søkte etter utviklerstillinger på nett.

- Jeg tror man lærer veldig mye som trainee, og det synes jeg var det viktigste argumentet for å søke, forteller hun.

Kasper Hansen, med bachelor i økonomi og mastergrad i organisasjonspsykologi og fra årets traineekull, er enig. Han er veldig imponert over variasjonen i traineeprogrammet, og liker at det fortsatt er åpent når det gjelder hvilken avdeling i selskapet han ender opp i etter tiden som trainee er over.

- Jeg startet her på grunn av det tverrfaglige miljøet som møtes tidlig, slik at man ikke blir definert med en gang. Det er også veldig spennende å lære mer om it og hvordan det fungerer i praksis, utdyper Hansen.

Han ble forøvrig introdusert til Software Innovation via Langeland som kunne fortelle at joda, det er plass for økonomer i et it-selskap.

Godt mottatt

De fire er svært begeistret over den gode mottakelsen de har fått, og Software Innovation er tydelige på at det er viktig for selskapet at traineene føler seg velkommen og blir kjent med de forskjellige avdelingene og nye kolleger.

- Jeg tok imot traineene i min avdeling i fjor, og ser hvordan de blir mottatt. Det er interessant å se hvordan folk snur seg rundt for å ønske dem velkommen, sier Bratlie.

Hele organisasjonen engasjerer seg, og er ivrige med å bli kjent med de nye fjesene. Traineene kjenner seg igjen i det hun sier.

- Jeg føler at alle er veldig stolte av å vise oss avdelingen sin og ivrige for å ønske oss velkommen. Det er veldig gøy, sier Hansen og nikker i enighet.

- Ja, folk vet jo at vi er traineer, og vi blir tatt godt i mot. De stiller opp og hjelper til, legger Rosén til.

Store forventninger

Selskapet har selvsagt også forventninger til traineene sine. De skal utfordre, og bli utfordret tilbake. De skal være på hugget og forlange oppmerksomhet og opplæring. Og ikke minst si i fra om de mener noe kan gjøres anderledes.

- De gjør jo også mye rundt om i organisasjonen og forbereder seg godt på å ta i mot dem. Vi skal sørge for at de har en god traineeperiode og lærer mye. Til gjengjeld forventer vi at de er på hugget og lærer mye. Det er jo en investering, påpeker Bratlie.

Traineene selv har også forventninger, og er klare til å dele, gi og ta.

- Jeg forventer jo å lære mye, både om produktene men også hvordan ting fungerer og hvordan ting gjøres i et slikt programvarehus. Jeg håper også å få brukt kompetansen fra studiene og å vokse som person og utfordre grenser, sier Raaum.

- Og så forventer jeg selvsagt å jobbe i Software Innovation etter perioden. Det virker som et fint sted å jobbe, legger hun til.

Hansen er enig.

- Når klokka ringer om morgenen skal det være gøy å gå på jobb. Her blir man tatt vare på og lærer det man må kunne for å komme videre, sier han.

Case og tur til København

Etter ett år med opplæring, casearbeid og mye jobbing er traineeperioden over.

Prosjektet skal avsluttes med en stor case som skal presenteres for kolleger i Norge, Sverige og Danmark. Oppgaven utleveres allerede den første uken, og skal utarbeides i løpet av året.

- Da reiser vi til København for å se lokalene der, og deretter til Sverige hvor vi skal presentere case og møte kolleger, sier Bratlie.

Selskapet skal jo tross alt utnytte hverandres styrker på tvers av de tre landene.

- Vi er «one team, one company», og da er det viktig at vi reiser rundt og presenterer oss selv, avslutter Bratlie før traineenene må tilbake til klasserommet for å lære det de trenger for å bli «morgendagens stjernelag».