Vekst i alle serversegmenter
Serversalget økte med 11 prosent i andre kvartal. Alle segmenter unntatt Unix og Oracle øker, melder IDC.
Omsetningen på det globale servermarkedet økte med 11 prosent i andre kvartal i år sammenliknet med samme periode året før, melder IDC i sin Worldwide Quarterly Server Tracker.
Dette er andre kvartal på rad med vekst og den raskeste årlige omsetningsveksten siden 2003.
Enhetssalget økte med 23,8 prosent. Det er noe bedre enn økningen på 23 prosent i første kvartal, og den raskeste årlige veksten på mer enn fem år.
Volumservere raskest
Servere i volumsegmentet vokste raskest, med en økning på 32 prosent i det som er tredje kvartal på rad med vekst i dette segmentet.
Salget av midrange-servere økte for første gang på ni kvartaler, med 6,9 prosent. Etterspørselen etter tyngre systemer er fortsatt redusert. Her falt omsetningen, for syvende kvartal på rad, med 23,6 prosent fra andre kvartal 2009.
- Servermarkedet er ved en korsvei. Dette er fjerde kvartal på rad med bedring i etterspørselen, og den raskeste kvartalsvise omsetningsveksten på servermarkedet som IDC har kunnet rapportere om på fem år, sier Matt Eastwood, direktør for Enterprise Platforms i IDC, i en pressemelding.
HP er størst
HP er fremdeles størst blant produsentene, med en markedsandel på 32,5 prosent i andre kvartal 2010. Selskapet økte omsetningen med 26 prosent fra samme kvartal året før, først og fremst drevet av sterk etterspørsel etter selskapets x86 Proliant-servere. Markedsandelen økte med 3,9 prosentpoeng.
IBM er nest størst med en markedsandel på 29,8 prosent. Omsetningen gikk tilbake med 3,2 prosent. Blant annet gikk Power Systems og System z-servere noe tilbake, mens etterspørselen for x86-baserte System x-servere holdt seg.
Dell beholdt tredje plass og sikret en markedsandel på 15,6 prosent, opp 3,2 prosent. Omsetningen økte med 39,1 prosent, først og fremst drevet av etterspørsel fra større bedrifter.
Oracle er nummer fire på det globale servermarkedet med en andel på 8,6 prosent, og opplevde en omsetningsnedgang på 5,9 prosent. Fujitsu er femte størst med en markedsandel på 3,4 prosent og en omsetningsøkning på 7,9 prosent.
Linux øker
Etterspørselen etter Microsoft Windows-baserte servere ble positivt påvirket av en økning i x86-markedet , der omsetningen økte med 36,6 prosent og enhetssalget med 28,2 prosent. I andre kvartal omsatte Windows-servere for til sammen 5 milliarder dollar og utgjorde 46,5 prosent av den samlede kvartalsomsetningen.
Også omsetningen av Linux-servere økte. Sammenliknet med 2009 økte markedet med 30 prosent til en omsetning på 1,8 milliarder dollar. Linux-servere står nå for 16,8 prosent av det samlede serversalget, opp 2,5 prosent.
Unix-omsetningen gikk tilbake med 7,2 prosent til 2,9 milliarder dollar, tilsvarende en markedsandel på 26,3 prosent. Det er en nedgang på 5,2 prosent fra andre kvartal i fjor, men en økning på 3,9 prosent fra første kvartal i år.
Markedet for servere basert på annen prosessorteknologi enn x86, som RISC, EPIC og CISC, gikk tilbake med 16 prosent fra andre kvartal i fjor til en omsetning på 3,9 milliarder dollar i andre kvartal i år. IDC tror imidlertid etterspørselen her vil øke i andre halvdel av 2010 som følge av at de største produsentene nå har oppdatert sine produktporteføljer.
God blade-vekst
Bladeserver-markedet økte med 30,9 prosent sammenliknet med samme periode i fjor. Enhetssalget økte med 13,6 prosent sammenliknet med andre kvartal 2009.
Til sammen sto bladservere, inkludert x86-, EPIC- (Itanium) og RISC-baserte systemer, for en omsetning på 1,5 milliarder dollar, eller 14 prosent av omsetningen i løpet av kvartalet.
Mer enn 80 prosent av omsetningen innen bladservere drives av x86-systemer, der bladeservere nå utgjør 18,9 prosent av omsetningen. HP er fremdeles størst i dette markedet med en andel på 55,8 prosent, mens IBM er på en andre plass med en andel 24,2 prosent.