FALLER: Salget av pc-er går nedover, men forventes å ta seg oppigjen mot slutten av året. (Foto: Istock)

Canalys: Salget av pc-er stuper

Første kvartal 2023 brakte ytterligere kaos i det globale pc-markedet.

Publisert Sist oppdatert

Totalt minsket leveransene av stasjonære og bærbare maskiner med 33 prosent til 54 millioner enheter. Dette er det fjerde påfølgende kvartalet med tosifret prosents nedgang. Den svake julesesongen mot slutten av 2022 fortsatte over i det nye året med minkende etterspørsel etter pc-er og salgskanalen fortsatte å tømme lagrene som viktigste prioritet.

Dette skriver analyseselskapet Canalys i sin kvartalsrapport om markedet.

Av produktkategoriene var det bærbare enheter som hadde størst nedgang – 34 prosent fall i forhold til året før. Stasjonære maskiner viste noe bedre resultater: Nedgang på 28 prosent til 12,1 millioner enheter.

Canalys antar at første kvartal 2023 vil utgjøre den største nedgangen i leveranser i pc-markedet i år, med oppgang igjen fra andre halvår i 2023 og stadig øke i 2024.

For store lagre

– Størstedelen av problemene som plaget bransjen i andre halvår i fjor fulgte over til begynnelsen av 2023, sier Ishan Dutt, senioranalytiker i Canalys.

– Partnere i kanalen har oppgitt at nivået på lagrene deres er reduserte, men fortsatt er høye i absolutt forstand. 39 prosent av partnerne som ble undersøkt av Canalys i januar 2023 rapporterte at de har mer enn fem uker med lagerbeholdning av pc-er. 18 prosent meldte om ni uker eller mer.

Etterspørsel i alle kundesegmenter er fortsatt dempet, med økte renter i Europe, USA og andre markeder. Både forbrukere og næringslivet vil fortsette å være forsiktige med å kjøpe inn pc-utstyr på kort sikt, med signifikant gjenoppretting av markedet forventet å slå inn i fjerde kvartal 2023.

Canalys hevder at pc-markedet har sterkt grunnlag for langsiktig vekst høyere enn før pandemien. De nevner at det vil drives av overgang til Windows 11 og både oppdateringer og nyinnkjøp fra utdanningssektoren, understøttet av at den globale økonomien vil gå inn i en periode med vekst i 2024 og fremover.

Apple viser størst nedgang

Lenovo hadde den største markedsandelen med 24 prosent, men opplevde en årlig nedgang på 30 prosent – ned 12,7 millioner enheter. HP holdt andreplassen og fikk en mindre dramatisk reduksjon på 24 prosent til 12 millioner enheter. Dell på tredje rapporterte leveranse av 9,5 millioner enheter, ned 31 prosent.

Størst nedgang av de fem største leverandørene hadde Apple. Totalt falt antall leverte Mac-er med 6 prosent til fire millioner enheter. Asus holdt seg på femteplassen med leveranse av 3.,9 millioner enheter.

TABELL: Her er tallene fra Canalys sammenstilt.