Prosjektstyring med "liker"-knapp

Projectplace gjør prosjektet til et sosialt nettverk.

Publisert Sist oppdatert

- Prosjekt er et sosialt system.

Det sier Mattias Hällström, som grunnla prosjektsstyringsselskapet Projectplace i 1998. Han hadde tidligere jobbet som forsker og prosjektleder, og mente tradisjonelle metoder for prosjektstyring og deltakelse var foreldet.

Projectplace er én del verktøy og én del filosofi. Da Hällström grunnla selskapet så han seg nødt til å tone ned filiosofien. Folk var ikke klare for å tenke på prosjekt som sosialt system, hevder han.

- De lo av meg, sier Hällström og smiler.

Men så kom Facebook, Linkedin og andre sosiale nettverk. Og folk forsto, forteller han. At amarbeid, feedback og forståelse for hva som motiverer er sentralt for at et prosjekt skal lykkes.

- Nøkkelen til et vellykket prosjekt er å få det sosiale nettverket til å fungere, sier Hällström.

Et verktøy for samarbeid

ENGASJERENDE: Med sin sosiale tilnærming på prosjektledelse inviterer Projectplace til engasjement og involvering.

- Nøkkelen til sosiale systemer er mennesker som kan handle på eget initiativ, forklarer Hällström.

Nettopp derfor har Projectplace implementert en Facebook-inspirert "Like"-funksjon i verktøyet. Det muliggjør rask, positiv feedback på tanker og arbeid i prosjektarbeid.

- Å involvere interessenter krever mot. Men det lønner seg, legger Hällström til.

Det fungerer å involvere

I begynnelsen refererte Hällström til Projectplace som en "delt harddisk", siden sosiale medier fortsatt var en konsept de færreste hadde hørt om.

- Vi er så mye mer. Om dere bare visste hvordan det ser ut under panseret i systemet. Alle hendelser og forpliktelser fra alle deltakere lagres og kan spores og kobles, forteller Hällström.

Han forteller at det kan sendes ut daglige eposter til alle medlemmer i prosjektet. Dette gir feedback som involverer personene i systemet, det engasjerer og involverer - noe som særlig er svært viktig i de tidligste fasene.

I tillegg tilbyr Projectplace feedback i sanntid via nettplattformen og også på mobile enheter.

- Det er veldig nyttig for prosjekter som for eksempel har deltakere i forskjellige byer eller land. I tillegg kan brukere selv velge ønsket språk i applikasjonen, og kan fortsatt samhandle, sier Arild Falck, norgessjef i Projectplace.

Den sosiale tilnærmingen muliggjør i tillegg samhandling på tvers av land og kulturer på grunn av lett gjennkjennelige grensesnitt og tilnærming.

- Våre norske kunder har ofte tilknytning internasjonalt. Vi følger internettets åpningstid, og samhandlingsplattformen er nyttig for store prosjekter på tvers av ulike land, legger Falck til.

- Projectplace og sosial tilnærming gjør det enklere å samarbeide, forteller Hällström.

Nøkkelen til å lykkes med prosjekt

Hällström har satt opp fire punkter for hva som skal til for å lykkes med prosjekt. Hemmeligheten er å hjelpe alle involverte med å

  1. Bruke feedback for å skape tillit og koordinere interesser og forpliktelser.
  2. Kommunisere åpent og dele informasjon.
  3. Delta i planleggingsprosesser med ulike tidshorisonter.
  4. Ha det gøy sammen!

Nå som sosiale medier er blitt godt integrert i samfunnet, og nye teorier om motivasjon og engasjement er akseptert, kan vi nok se mer til sosial tilnærming til prosjektarbeid.

Og da er Projectplace, og ikke minst filosofien bak i tiden, med det sosiale mennesket i fokus.

Projectplaces pr-selskap Coxit har klippet sammen et intervju med Mattias Hällström som du kan se her:

Om Motivasjon

Mye av Hällströms filosofi og Projectplaces grunnlag om sosialt samarbeid forklares utmerket i denne videoen, "RSA Animate - Drive: The surprising truth about what motivates us" fra Dan Pinks foredrag ved RSA. (Merk at hverken RSA eller Dan Pink er assosiert med Projectplace forøvrig.)