FRAMTIDEN: Gartners analytikere mener at hyperkonvergert blir den nye normalen i datasenteret om få år. Bedriftene må forberede seg.

Intel greier seg bra i svake pc-tider

Pc-salget faller drastisk, men den største leverandøren av pc-prosessorer har flere bein å stå på.

– Pc-salget ned 7,7 prosent i tredje kvartal, skrev vi på Computerworld.no forleden dag. Vi snakker altså om en salgsnedgang på mange millioner pc-er sammenlignet med samme periode i fjor. Dette rammer naturligvis også komponent-produsentene.

Den største produsenten av kjernekomponenten i pc-ene, prosessor-produsenten Intel, har imidlertid sørget for at bedriften ikke blir dratt med i dragsuget. For Intel har mange bein å stå på, ikke minst datasentre.

Flat omsetning

Tross pc-salgsnedgangen i tredje kvartal greide Intel seg gjennom kvartalet med flat omsetning, takket være oppgang på andre områder, særlig i datasentermarkedet.

Intels divisjon for prosessorer til forbrukermarkedet, som altså også omfatter pc-er til bedriftsbruk, Client Computing Group, står fortsatt for nesten 60 prosent av Intels omsetning. Divisjonen omsatte for 8,51 milliarder dollar (over 68 milliarder kroner) i tredje kvartal. Intels Data Center Group omsatte til sammenligning for 4,1 milliarder dollar (vel 33 milliarder kroner).

Disse tallene representerer en nedgang i fortjenesten på 20 prosent for divisjonen for konsumentprosessorer, men en vekst i fortjenesten på 9,3 prosent for datasenter-divisjonen, som blant annet omfatter SSD-er og Xeon-brikker.

Trår vannet

Intels finansdirektør Stacy Smith kommenterte kvartalsresultatene slik:

– Vi oppnår fortsatt nok vekst fra datasenter- og lagringsminne-businessen samt Bedriftstingenes Internett til at vi kan trå vannet når det gjelder omsetningsvekst.

Ifølge finansdirektøren er Intel nå mye mindre avhengig av pc-segmentet enn noen gang tidligere. I stedet kommer mye av veksten fra datasentrene, og Intel fortsetter å investere i minneproduksjon og i Tingenes Internett som en ekstra pådriver for vekst.

Intels gode tall kommer naturligvis på bekostning av tap for hovedkonkurrenten AMD, som er ventet å legge frem sine tall for tredje kvartal om kort tid. For andre kvartal i år rapporterte AMD et tap på 181 millioner dollar.

Amerikanske PC World skriver i en kommentar at mens Intel har greid å beskytte seg selv mot synkende pc-salgstall gjennom en robust storbedriftssatsing, har AMD ikke greid å frigjøre seg selv tilstrekkelig fra pc-markedet og blir derfor trukket med i dragsuget når pc-salget synker.

Intel greier altså å øke omsetningen selv om pc-markedet går nedover, og hvis pc-nedgangen noen gang skulle snu til vekst, står Intel godt posisjonert til å sikre seg sin del av veksten igjen, heter det.