FULLT: Det var full sal da finansminister Siv Jensen åpnet IKT-Norges årskonferanse.
FULLT: Det var full sal da finansminister Siv Jensen åpnet IKT-Norges årskonferanse.

Myndighetene må ikke hindre utviklingen

Finansminister Siv Jensen åpnet IKT-Norges årskonferanse NEO2016 med en tale om digitaliseringen fører med seg store endringer for arbeidsliv og økonomi.

Publisert Sist oppdatert

Finansministeren peker på nødvendigheten av at myndighetene legger til rette for digitaliseringen, blant annet ved å forenkle skjemaer og rapportering fra næringslivet. Så langt sparer norske bedrifter 600 millioner kroner i året på forenklinger som er gjort, sier hun.

Nytt av året er at også bedrifter kan benytte forenklet selvangivelse. Når det gjelder forvirring rundt hvilke digitale postkasser som støttes, forteller hun at det nå er én løsning, og at brukerne får velge måten å motta post fra myndighetene på.

Jensen lovte også å fortsette digitaliseringen av offentlig sektor.

– Det har vært mange mislykkede prosjekter i det offentlige, og det må vi lære av. Men vi må fortsatt våge å satse og bli bedre på å lykkes.Hun viser til at flere manuelle yrker vil bli automatisert, og at digitaliseringen vil gripe inn i stadig flere bransjer. Det fører til at det blir behov for arbeidskraft som kan omstille seg.

– Økte offentlige stillinger er et dårlig alternativ, sa Jensen.

Delingsøkonomi

Finansministeren synes at "delingsøkonomi" er et dårlig begrep.

– Det de forskjellige virksomhetene har til felles her, er at de leverer tjenester basert på digitale plattformer.

Jensen pekte på at digitaliseringen skaper store nye muligheter, og at det er et spørsmål om å være offensive eller å bli slept etter.

– Jeg har utfordret Skatteetaten på å finne løsninger på kommende problemer. Å finnes løsninger for beregning av skatt, hvor selskapene vil forholde seg til enklere regler, men fortsatt betale skatt. Det må være likest mulig for alle.Jensen oppsummerte sin egen tale med:

– Myndighetene må ikke hindre utvikling av næringslivet. Oljen har gitt oss mye penger, men vi kan ikke forvente det fra nye bedrifter med mer normal inntekt.