TAR GREP: Kommuner har tatt grep etter at de ble kjent med problemstillingen rundt skoleelever og Teams. Halden Kommune har innført risikoanalyse av Teams i tillegg til å be Microsoft om flere valgmuligheter i kommunikasjonsløsningen.
TAR GREP: Kommuner har tatt grep etter at de ble kjent med problemstillingen rundt skoleelever og Teams. Halden Kommune har innført risikoanalyse av Teams i tillegg til å be Microsoft om flere valgmuligheter i kommunikasjonsløsningen.

Kommuner iverksetter risikoanalyse og forbedringer

Etter at kommuner ble oppmerksom på hvor enkelt det var for uvedkommende å ta kontakt med skoleelever i Teams, har de blant annet bedt Microsoft om å lukke for kontakt utenfor skolen.

Publisert Sist oppdatert

Computerworld har fått reaksjoner fra flere kommuner etter at det ble kjent hvor lett det er å ta kontakt med skoleelever over Teams.

Blant annet tar Halden kommune problemstillingen svært alvorlig. Østfold-kommunen har nå tatt flere grep for å sørge for skoleelevenes sikkerhet.

Iverksetter risikoanalyse

Halden kommune er ikke kjent med at det har skjedd kritiske episoder som følge av Teams-bruk i deres skoler. De tar likevel problemstillingen svært alvorlig når Computerworld påpeker at mulighetene for uønsket kontakt med elever via Teams kan være svært enkelt, og kommunen erkjenner at det er teknisk mulig slik det er i dag.

LES OGSÅ: Sikkerhetsbransje med hakeslepp

Kent-Arne Andreassen, direktør undervisning og oppvekst i Halden kommune
Kent-Arne Andreassen, direktør undervisning og oppvekst i Halden kommune

- Det er ulike behov i en 10. klasse og i en 1. klasse. Mens de eldste elevene kan ha et behov for å kunne kontakte aktører utenfor skolen i forbindelse med ulike skoleoppgaver, så har nok ikke de aller minste dette behovet. Derfor skulle vi gjerne hatt muligheten til å gi noen grupper denne muligheten og skjermet andre som ikke har et slikt behov. Per i dag er ikke det et valg i Teams, skriver Kent-Arne Andreassen, direktør undervisning og oppvekst, Halden kommune i en melding til Computerworld.

- Vi har kontaktet Microsoft og informert om at det er løsninger vi i Halden kommune ønsker. I tillegg iverksetter vi i Halden kommune en egen risikoanalyse av skolenes bruk av Teams og vi vil vurdere om det er nødvendig med andre tiltak i etterkant av dette. Vi vil følge debatten videre med stor interesse. Vi håper leverandør vil bidra til å gjøre det enda enklere å utelukke uønsket kontakt, slik at vi kan være trygge på bruken av et ellers nyttig verktøy i tiden fremover, melder Andreassen.

Har plan for 2022

Ann-Eva Jacobsen, Leder Utvikling i Lier kommune sier de jobber med en forbedring av sikkerheten i Teams og Office, som skal være på plass til skolestart 2022, nesten ni måneder unna.

– Det stemmer at Lier kommune praktiserer dette på samme måte som de fleste andre kommunene i landet. Det vil si at hvem som helst kan kontakte elever via Teams dersom de vet hva eleven heter og hvilket domene som er tilknyttet brukeren. Vi jobber med en kraftig forbedring av sikkerheten i Teams og Office 365 for elever. En løsning som etter planen skal være på plass til skolestart 2022.