Snart kan vi chatte med delfiner

Delfinforskeren Denise Herzing jobber med et prosjekt der dyr og mennesker kan kommunisere.

Publisert Sist oppdatert

Wild Dolphin Project er et prosjekt der man skal studere og lære oss mer om hvordan disse dyrene kommuniserer. Det ledes av Denise Herzing, som har holdt på i 28 år. Herzing har i en forelesning på TED-konferansen fortalt at Wild Dolphin Projects siste fokus er å utvikle en metode som tillater mennesker og delfiner å kommunisere med hverandre. Det skriver Computer Sweden.

Allerede i 2000 ble det oppfunnet et tastatur med fire ulike knapper som tilsvarte fire forskjellige leker. Ved å trykke på knappene ble det sendt ut et lydsignal til delfinene som tolket disse, og hentet en spesifikk leke. Resultatet var vellykket, men Herzing og hennes kolleger ville bringe dette konseptet videre og har siden 2001 jobbet md Georgia Institute of Technology for å utvikle et bærbart kommunikasjonssystem som heter CHAT.

Sender ut lydsignaler

Med CHAT skal det ikke bare gå an å gi instruksjoner til delfinene, men dyrene skal også være i stand til å snakke med forskerne ved å identifisere og lære seg de ulike lydsignalene som CHAT sender ut.

Delfiner kommuniserer med hverandre ikke bare med lydsignaler, men også ved hjelp av et intrikat kroppsspråk. Delfiner bruker tre forskjellige lyder: ”plystring” for kommunikasjon ved lange avstander, ”klikk” for å navigere og en pulserende lyd i sosial sammenheng som slagsmål eller seksuelle tilnærmelser.

Denise Herzing håper at delfinene skal lære seg å bruke CHAT slik at forskerne kan kommunisere med dem. CHAT eksisterer så langt bare som en prototypeversjon, og det finnes foreløpig ikke noe tidspunkt for når systemet skal være klart.