I SKJERMEN: Versjon 3 av Raspberry Pi skal kunne brukes til å oppgradere funksjonaliteten i NEC-skjermer. Foto: Arkiv

Fuchsia vil få tingene til å blomstre

Google på vei med nytt OS målrettet mot tingenes internett. Denne gangen uten Linux.

Publisert Sist oppdatert

Ryktene om et nytt operativsystem fra Google som ikke er en videreutvikling fra Android har surret en stund. Nå ser det ut til at detaljene blir klarere etter at Google postet en oppdatering til GitHub.

Navnet er Fuchsia OS, etter en buskvekstfamilie av grøntsvær som brukes som prydplante her i landet. Målet er antagelig et lettbeint OS beregnet for Raspberry Pi og lignende mikro-datasystemer.

Tingenes OS

Analytikerne ser dette som et forsøk fra IT-giganten på å etablere et brohode i vekstmarkedet Tingenes Internett.

- Dette kan være Googles forsøk på å levere et OS for Tingenes Internett. Et slikt OS kan egne seg for mer avanserte sensorer som skal kontrollere tilgangen på gjødsel i landbruket, eller talegjenkjenning i kroppsnær teknologi. Mulighetene for slike tilkoplete småting er uendelige, men alle trenger et operativsystem, sier Dan Olds i OrientX, et selskap som driver med teknologianalyse, til Computerworld nyhetstjeneste.

Fuchsia er basert på en åpen kildekodekjerne kalt Magenta. Liten og lettbeint så skal det være mulig for Fucshia å drive alt fra IoT-dingser til bærbare PC-er.

Forene Android og Chrome?

Fuchsia blir det tredje OS-et kontrollert av Google, etter de to Linux-baserte OS-ene Android og ChromeOS. Fuchsia bruker Dart som programmeringsspråk.

Spekulasjonene nå er om dette kommer til å erstatte en av de to andre, eller om det er ment å forene alle tre i et OS for alle ting Google.

Tett felt

Markedet for styringssystemer for små og mobile enheter er langt fra avgjort selv om Android, et Linux-derivat, for øyeblikket leder. Enhetsmodellen for utviklere og brukere Microsoft bruker Windows 10 til å fremme er en utfordrer. Selv om smarttelefonsalget med Win 10 er bare sorgen, kan Win 10 kjøres på en Raspberry Pi.

I ytterkanten er det forskjellige Linux-distroer som konkurrerer. Mobilkongen Samsung opererer med Tizen (uttales taizen), en oppfølger til Intel og Nokias avledne MeeGo, som de blant annet har puttet i Gear 2. En annen oppfølger til MeeGo, Mer-baserte SailfishOS, er allerede i en finsk smarttelefon og selskapet bak er i høyeste grad i vigør for å levere flere mobiltelefoner.