VÅR DIGITALE FREMTID: Av World Wide Web bør vi ha lært at vi må forberede oss på enda sterkere teknologiske omveltninger. Illustrasjon: iStock

Hvor mye innovasjon tåler vi?

KOMMENTAR: Er it-produktene vi omgir oss med, nå blitt så avanserte at vi ikke trenger like høy innovasjonstakt som før? Noen mener det. Har de rett? Neppe.

Noen kolleger har mobbet meg for at jeg en gang på slutten av 1980-tallet skrev noe om at nå var pc-ene blitt så gode at bedre og billigere blir de ikke. Selv om jeg har lett i arkivene, har jeg ikke greid å finne igjen artikkelen, men det kan jo hende at jeg bare ikke har lett godt nok.

En tåpelig formulering

Uansett – om det nå skulle vise seg at jeg en gang har formulert meg (omtrent) slik, så har jeg ingen problemer med at jeg i etterpåklokskapens navn må medgi at det var en tåpelig formulering.

Der var kanskje noe med at jeg der og da var veldig imponert over utviklingen jeg hadde vært vitne til som teknologijournalist i årene da pc-teknologien hadde sitt gjennombrudd. Men lite ante vi da om hvilken enorm utvikling vi skulle få i de kommende årene.

Vi så for eksempel neppe for oss den ekstreme miniatyriseringen som skulle påvirke pc-enes design så dramatisk etter hvert, for ikke å snakke om helt nye produkttyper som smartmobiler, nettbrett, dagens hybrid-pc-løsninger, store datasentre i fjellet og i skyen og mye annet.

Den samme tabben

Og så ser jeg at noen nå gjør akkurat den samme tabben som jeg angivelig begikk for snart 30 år siden. Britiske Macworld har publisert noen spekulasjoner rundt den kommende versjon 11 av Apples mobiloperativsystem IOS, som ventes kunngjort på Apples globale utviklerkonferanse i juni og som trolig kommer ut som ferdig produkt til høsten. Selv om Iphone og IOS har tiårsjubileum i år, kan det godt hende at operativsystem-oppgraderingen vil være høyst beskjeden, skriver min britiske kollega. Begrunnelsen er at Apples operativsystem for mobile enheter nå er blitt så avansert at det er ikke lenger noe presserende behov for videreutvikling.

Skribenten referer videre til vår felles amerikanske Macworld-kollega Dan Moren. For ikke lenge siden spekulerte han i at slik Iphone-en har modnet gjennom årene, er det ikke lenger nødvendig å fortsette å lansere grunnleggende funksjonsforbedringer på årlig basis bare for å skape blest om nyeste modell. Ikke engang i tiårsjubileumsåret.

Fornyelse for å skape blest

Resonnementet innehar for så vidt et fornuftig element i det at bransjen ikke på liv og død må strebe etter fornyelser som bare har til hensikt å skape blest om nyeste oppdaterte versjon.

Men jeg er redd for at det også inneholder et element av det som mitt resonnement fra 30 år tilbake i tid også bar preg av: At vi har fått så mye nytt å forholde oss til de siste årene at vi nå er såre fornøyd.

Strengt tatt ønsker vi egentlig ikke flere store omveltninger nå. For ny teknologi fører jo også med seg en utfordring til oss teknologibrukere – og folk flest – om at vi må lære oss noe nytt. Vi utfordres til å forstå hva det nye egentlig er og hvordan det skal brukes.

Hvis vi tror vi kan digitalisere for å konservere, tar vi feil.

Dessuten viser det seg om og om igjen at vår evne til å forutse store endringer, er beskjeden. Vi begynner kanskje nå å forstå hvor store forandringer internett og nettverksteknologi har påført oss i de rundt 25 årene som er gått siden World Wide Web ble en realitet, men vi har problemer med å innse at vi må innstille oss på enda større forandringer i årene som kommer.

Kanskje fordi vi innerst ikke vil ha endringene?

Konsekvensfri digitalisering

Samtidig lever vi i en tid der alle nå roper på digitalisering. Både for politikere, it-folk, samfunnsplanleggere, økonomer og snart alle andre er digitalisering det store mantraet, selv om mange knapt skjønner hva begrepet betyr og enda mindre hva konsekvensene blir.

For hvis man tror vi kan digitalisere for å konservere, tar man feil. Like feil som dotcom-forkjemperne på slutten av 1990-tallet trodde internett skulle være en snarvei til himmelen – selv om det riktignok skulle vise seg etterpå at internett i det minste brakte oss til skyen…

Spådommen er uansett at vi må fortsette å regne med forandringer, både i form av videreutvikling av eksisterende teknologi og mer dramatiske revolusjonerende teknologiske omveltninger som vi ikke aner noe om nå. Jeg kommer aldri mer til å tro at noe ikke kan bli bedre enn det er i dag.

Toralv Østvang er redaksjonssjef i PC World og Macworld.