TEST: Qnap TS-469L - Fleksibilitet på boks

Små endringer har gjort Qnaps Atom-baserte NAS billigere.

Publisert Sist oppdatert

Med L-versjonen av TS-469 har Qnap gjort noen grep for å få prisen på sine NAS-er ned, samtidig ytelsen holdes oppe.

Det man i hovedsak har gjort er med L-modellene er å ta bort lcd-skjermen og diskskufflåsene som vi tidligere har sett på Qnaps Pro-modeller. Resultatet er en tusenlapp lavere pris. Skjermen på Pro-modellen kan for enkelte ha sine fordeler, men vår erfaring er i hvert fall at vi ikke har hatt spesielt mye brukt for den. Skjermen vil imidlertid kunne være nyttig i feilssøkingssammenheng.

TS-469L er basert på Atom D2700-prosessoren med to kjerner på 2,13 GHz – dette er samme prosessoren som i modeller som Synologys DS1512+ og DS412+, Thecus N4800, Asustor AS-604T og flere andre. Det er 1 gigabyte minne, men mulighet for å oppgradere til 3 gigabyte.

Mer minne kan ha sine fordeler for noen hvis en del av tjenestene og ekstrafunksjonene som NAS-en tilbyr ut over lagring skal brukes - i hvert fall hvis de brukes "tungt" og flere av dem parallelt.

Programvaren er lagret på eget flashminne, i stedet for på harddiskene som på en del av de rimeligere NAS-modellene på markedet. Harddiskene internt kan konfigureres på flere forskjellige måter. RAID 5 vil vi anta er det mest aktuelle for de fleste. Med fire harddisker i RAID 5 vil man få 75 prosent kapasitetsutnyttelse kombinert med at man kan tåle at en harddisk krasjer uten at NAS-en går ned eller at man taper data.

For ekspansjon eksternt finner man fire USB 2.0-porter, to USB 3.0-porter og to eSATA-porter. Med USB 3.0 fikk vi som på blant annet DS1512+ opp mot 100 megabyte i sekundet også mot eksternt tilkoblede enheter. Med USB 2.0 begrenser hastigheten seg til i underkant av 30 megabyte per sekund.

Usb-harddisker som tilkobles, deles i sin helhet - dette mens man for de interne diskene kan sette opp flere delte kataloger med separate rettighetsinnstillinger. Man kan imidlertid styre hvem som skal ha tilgang til et tilkoblet usb-lagringsmedie. Eksterne disker kan også benyttes for å sikkerhetskopiere data fra interne disker.

Data fra NAS-en kan også sikkererhetskopieres til skytjenester som Amazon S3, Elephantdrive og Symform. Sistnevnte er en gratis løsning hvor man gjør litt av sin lagringskapasitet tilgjengelig for å gratis kunne sikkerhetskopiere hos andre brukere. Dataene blir kryptert og spredt mellom andre Symform-brukere slik at det ikke skal være mulig for andre å få tilgang til dataene.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS1512+: Kraftig lagring for små nettverk

 

Programvaren

I utgangspunktet kan det virke som Qnap har bedre funksjonalitet enn Synology på enkelte områder. Forskjellen her ligger i at en del av funksjonaliteten hos Synology er som installerbare tillegg, mens Qnap er mer integrert fra starten av – for eksempel gjelder dette tjenester som virussøk, VPN-server, iTunes-server, klient for fildelingsnettverk med mer. I praksis blir det ikke den store forskjellen. Det er imidlertid også en rekke installerbare tillegg tilgjengelig for Qnaps NAS-er.

 

Undertegnede kjører til vanlig en TS-559 Pro+ hjemme, så mye av erfaringen med programvaren og tjenestene blir derfra. Og vi er over tid godt fornøyde. Er det spesielle bruksområder man tenker på ut over lagring, kan det være en fordel å sjekke brukererfaringer i for eksempel forumet hos Qnap.

Eksempler for funksjonalitet blir blant annet:

  • Webtjener med MySQL og PHP, samt en rekke webbaserte tjenester og tillegg - blant annet for blogg, CMS, bildegalleri mer mer.
  • iSCSI der NAS-en kan settes opp som et iSCSI-target, blant annet for bruk mot servere, virtuelle maskiner og for å få NAS-en - eller deler av kapasiteten på NAS-en - til å framstå som en lokal disk på en klientmaskin.
  • Skrivertjener med mulighet for å dele usb-skrivere, samt bruk av IPP for utskrift via internett. Qnap har her ikke samme støtten for multifunksjonsskriver som blant annet Synology.
  • Mulighet for bruk som videoovervåkningstjener. En lang liste av nettverkskameraer er støttet, og det er grensesnitt for å direkte overvåke eller se opptak. For flere kameraer vil ekstra lisens være nødvendig.
  • Forenklet oppsett av ruter gjernnom MyCloudNAS for å eksponere tjenester på NAS-en mot internett.
  • Tilgang til filer på mobiltelefon (iOS og Android).
  • Tilgang til filer over internett via webgrensesnitt.
  • Tilgang til filer over internett via Windows WebDAV.
  • FTP-tjener med kryptert innlogging og overføring.
  • Mulighet for kryptert filsystem.
  • Virussjekk direkte på NAS-en via gratisløsningen ClamAV.
  • RADIUS for sentralisert autorisering for blant annet trådløst nettverk.
  • Brukeradministrasjon via Windows Active Directory og LDAP.
  • Streaming av mediefiler via UPnP AV/DNLA mot medielinker, spillkonsoller, smart-TV-er med mer.
  • Nedlastingsklienter for Bittorrent, Usenet med mer direkte på NAS-en.
  • Og mye mer. Funksjonalitet rettet mot bruk i bedrifter kan man lese om her, mens funksjonalitet rettet mot hjemmebrukere kan man lese om her. En oversikt over installerbare tillegg finnes her .

 

Hvordan funksjonaliteten er implementert varierer noe. På enkelte områder vil funksjonaliteten og fleksibiliteten ikke være like god som hvis samme tjeneste hadde blitt kjørt på en vanlig Linux-server. Fordelen her blir imidlertid at administrasjonen er svært enkel.

Det er lagt opp til at e-post eller Messenger-melding sendes ut hvis problemer oppstår med NAS-en. Det er også muligheter for SMS-meldinger, men det vil kreve et ekstra abonnement på en SMS-tjeneste. For bruk av Messenger kan man sende kommander via klienten som igjen vil gi svar på for eksempel systembelastning, temperaturer og lignende.

 

LES OGSÅ:

TEST: Zyxel NSA-325: Rimelig og rask

 

Ytelsen

Ytelsen for TS-469L legger seg i de fleste testene på nivå som for Qnap TS-569 Pro+, Synology DS412+ og Synology DS1512+ - altså i overkant av 100 megabyte per sekund via Gigabit Ethernet. I enkelte tester legger den seg litt bak – det er i de fleste tilfellene ikke så mye det er snakk om. Det er spesielt når man får kombinerte lese- og skriveoperasjoner at Qnap-en faller litt bak og på noen av testene ser vi forskjeller opp mot 20 prosent. Likevel, ytelsen for TS-469L er å regne som meget god.

Hva holder ytelsen til? Dette er en enhet rettet mot blant annet en liten bedrift som trenger en enhet til sikkerhetskopiering og felles fillager. Når vi ser på noen av testene vi gjør med flere parallelle operasjoner opprettholdes ytelsen totalt sett bra - naturligvis blir det tregere for hver klient, men vi endte ikke opp med at en klient tar nesten all båndbredde. Når man kommer opp i flere klienter med svært tunge operasjoner merker man godt at det går tregere, men sett i forhold til bruksområdet denne er tiltenkt skulle man normalt sett ikke ha en slik belastning over tid fra flere klienter.

 

 

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS213air: Lagring og wlan i ett

 

Kobles til tv-en

En nyhet i siste versjon av Qnaps programvare er muligheten til å utnytte HDMI-porten på baksiden av NAS-en mot en tv, og videre bruke NAS-en som et mediesenter.

Qnaps løsning er basert på mediesenterprogramvaren XBMC , samt at man i tillegg har nettleseren Chrome. For å styre XBMC kan man bruke mobiltelefon-app, Qnaps egen fjernkontroll som kan kjøpes som tilleggsutstyr eller man kan bruke usb-tilkoblet mus og tastatur. For sistnevnte alternativ finnes det spesialtilpassende løsninger i form av minitastaturer og tastatur med integrert styrekule/styrepinne eller styreflate.

Vi vil komme tilbake med en artikkel om hvordan løsningen er i praksis - da sett opp i mot Thecus og Asustor som også har en lignende løsning. Det vi så langt kan si er at førsteinntrykket er bra - XBMC fungerer stort sett slik det ville ha gjort satt opp på en pc. Nettleseren fungerer også bra - YouTube fungerer fint i nettleseren, mens Netflix fungerer ikke. Det er for så vidt ikke Qnap sin feil, men handler om at Netflix i utgangspunktet ikke fungerer under Linux (det finnes metode for å unngå problemet, men løsningen er slik at vi ikke helt forventer at produsenter av denne typen utstyr skal implementere det). Web-versjonen av Spotify fungerer fint i nettleseren - det samme gjør musikkstreamingtjenesten Beat.no.

 

 

 

LES OGSÅ:

TEST: Qnap TS-569 Pro: Stor, rask og fleksibel

 

Konklusjon

En av de mest sentrale konkurrentene for TS-469L er DS412+ som vi har testet tidligere. Fire disker og samme prosessor – og svært mye av funksjonaliteten er også den samme. For mer erfarne brukere tror vi en del vil kunne finne brukergrensesnittet mer effektivt enn Synologys på enkelte områder. Hva man bør velge av disse to kan være snakk om detaljer i forhold til funksjonaliteten man ønsker. Som en ren lagringsserver blir det små forskjeller - både når det gjelder funksjonalitet og ytelse.

TS-469L er et produkt som kan tjene oppgaver både i en bedrift og i hjemmesammenheng. Det man kan være oppmerksom på i forbindelse med bruk i bedrift er at Qnap ikke tilbyr noen utvidede serviceavtaler. Hvor raskt man har en ny enhet på plass hvis det skulle bli en feil, har man da i utgangspunktet ingen direkte garanti på.

Slik Qnap tradisjonelt har lagt opp programvare og systemkompatiblitet, har man kunnet overføre innstillinger og disker også til andre modeller i samme serie - for eksempel da at har man en litt eldre modell basert på x86-prosessor skal man kunne gå over til å bruke en nyere modell bare ved å flytte diskene.

Prisen på cirka 4 500 kroner er for så vidt konkurransedyktig opp i mot konkurrentene. Harddisker kommer i tillegg. I bedriftssammenheng kan man si at prisen er såpass lav at det kan være aktuelt å kjøpe to enheter, der den ene settes opp til å kunne ta over for den andre hvis noe skulle gå galt. For hjemmebruk vil prisen kunne være høy, men man må se totalpakken man få. Qnaps rimeligere TS-419P II kan også være aktuell om man ikke har fult like høye krav til ytelse og ikke ser på HD Station-funksjonaltieten som så relevant.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS412+ og Qnap TS-419P II - To gode med plass til fire