TEST: To med Thunderbolt

Vi har testet Thunderbolt-disker fra Lacie og Western Digital både på Mac og pc.

Publisert Sist oppdatert

Thunderbolt-grensesnittet ble lansert for snart et og et halv år siden, men produktene har latt vente på seg. Apple har hatt sin Thunderbolt-skjerm, og man har sett noen større lagringsløsninger. LaCie har vært tidlig ute med å lansere produkter, men det har tatt tid før produktene har blitt tilgjengelig.

Tidligere i år ble en rekke produkter vist fram under CES-messen. Foreløpig er det bare noen få av disse som har kommet på markedet. Man forventer nå en utvikling der mange produkter blir tilgjengelig.

Det som vil være med på å drive fram denne utviklingen er at flere pc-produsenter utenom Apple kommer med både stasjonære og bærbare pc-er utstyrt med Thunderbolt – dette etter Intels lansering av «Panther Point» – brikkesettarkitekturen for Intels nye tredjegenerasjons Core-prosessorer («Ivy Bridge»). Thunderbolt-støtte krever imidlertid en ekstra kontroller i pc-ene, hvilket øker kostnadene. Trolig vil man kun se grensesnittet tilgjengelig på litt mer påkostede modeller rettet mot avanserte bruker.

LES OGSÅ:

Hovedkort med Thunderbolt

Samtidig som pc-er får Thunderbolt ligger det an til at Mac-ene får integrert USB 3.0-støtte. USB 3.0 vil på en del områder være en sterk konkurrent til Thunderbolt. Bakgrunnen for dette er ganske enkelt at for en del produkter er ikke ytelsen Thunderbolt potensielt gir nødvendig.

Firewire800-grensesnittet har vært det raskeste ekspansjonsgrensesnittet for lagringsmedier på Mac tidligere. For nyere harddisker og nye bruksområder har dette blitt en flaskehals for mange. Det er spesielt profesjonelle brukere innenfor foto, video og musikk som foreløpig har et behov Thunderbolt. Sett slik er det en ulempe at Mac Pro fortsatt står uten støtte for grensesnittet.

Forskjellene

Begge harddiskene vi har testet baserer seg på to 3,5-tommers Serial ATA-harddisker. De to harddiskene som benyttes internt i modellene kan kjøres separat fra hverandre, i RAID 1 for å sikre data mot diskkrasj eller RAID 0 for maksimal ytelse. LaCie leverer sin modell med kapasitet på 4, 6 og 8 terabyte. Western Digital på sin side leverer foreløpig modeller på 4 og 6 terabyte.

RAID-oppsettet er basert på funksjonaliteten man finner i operativsystemet. For å endre RAID-type benytter man for Lacie-harddisken diskverktøyet i Mac OS X for å sette diskkonfigurasjonen man ønsker. I utgangspunktet er begge harddiskene satt opp med RAID 0 for best ytelse. Harddiskene er også preformatert for Mac. Western Digital leverer med et verktøy for å enklere endre RAID-oppsett. LaCie har imidlertid dokumentasjon der man i detalj gjennomgår hvordan dette gjøres under Mac OS X.

LES OGSÅ:

Billig lynnedslag fra AMD

Når det gjelder bruk av RAID 0 skal man være oppmerksom på at hvis én av de to harddiskene krasjer, vil alle data være tapt. RAID 0 gir full kapasitetsutnyttelse for harddiskene og den beste ytelsen gjennom at systemet fordeler dataene mellom de to diskene. For lesing og skriving av store filer kan man se opptil en fordobling av ytelsen. Bruk av RAID 1 vil gi 50 prosent kapasitetsutnyttelse og ytelsen blir omtrent som for en enkelt harddisk.

En sentral forskjell mellom de to løsningene er at LaCie benytter to 7 200 o/min-harddisker (fra Seagate i vår testmodell), mens Western Digital benytter to av deres Caviar Green-modeller med 5 400 o/min. rotasjonshastighet.