God nettverksdisk

TEST: Freecom frir til både vanlige og mer avanserte brukere med sin nye Network Drive Pro.

Publisert Sist oppdatert

Fra før har vi kun testet Freecoms Storage Gateway FSG3-enhet, som er en kombinert nettverksdisk (NAS) og bredbåndsruter. Vi ble da imponert over funksjonaliteten i enheten og hadde ønsket en tilsvarende enhet uten ruterfunksjonaliteten. Med Network Drive Pro har vi tildels også fått det, selv om funksjonaliten totalt sett blir noe dårligere. En fordel Network Drive Pro har sammenlignet med Storage Gateway-modellen er at den kan tilby bedre nettverksytelse med en enkelt disk.

Freecom Network Drive Pro leveres med kapasitet på 250, 500 og 1000 gigabyte. Modellen vi hadde til test var med 500 gigabyte, men vi tviler på at det ytelsesmessig vil være noen forskjeller mot de andre kapasitetsalternativene. Som sagt er det støtte for Gigabit Ethernet, men enheten kan også benyttes mot 10/100 Mbps Ethernet, eller man kan koble den til en wlan-ruter eller lignende og aksessere den trådløst.

LES OGSÅ: Hjemmenettets hjerte

Funksjonalitet

Hovedbruksområdet for en nettverksdisk vil for de fleste være ren lagring. Kontra en ekstern harddisk vil nettverksdisken kunne nås av alle maskinene i nettverket. Forflytter man seg rundt i huset/kontorlokalet med en bærbar pc vil det også være tungvint å også flytte med seg den eksterne harddisken. Riktignok får man ikke samme ytelsen med en nettverksdisk som med en vanlig ekstern harddisk.

For oppsett installeres først et program som søker opp harddisken i nettverket og gir mulighet for sette initielle innstillinger. En ulempe her er at automatisk tildeling av ip-adresse ikke er støttet, men dette kan man aktivere etterpå via webgrensesnittet som ellers benyttes for administrasjon og konfigurasjon.

I tillegg til den interne harddisken har enheten to usb-porter der harddisker kan kobles til for å utvide plassen. Man kan også koble til en usb-skriver for deling i nettverket.

Vi bemerker ellers at Network Drive Pro er relativt stillegående. Enheten har en vifte, som er regulert avhengig av temperatur. Man kan velge at disken skal spinne ned etter en viss tid uten bruk, for eksempel en halvtime.

Administrasjon av enheten skjer via webgrensesnittet. Man trenger ikke være nettverksekspert for å komme i gang med Freecom Network Drive Pro.

Ftp, web og bittorrent

Network Drive Pro har både ftp- og webtjener. For at slike løsninger skal fungere med en vanlig bredbåndstilkobling bak en bredbåndsruter kreves det normalt sett at ruterkonfigurasjonen må endres slik at portene som ftp- og webtjeneren benytter åpnes (21 og 80). For ftptjeneren er det støtte for SSL/TSL, hvilket gir kryptert innlogging over overføring. Ved normal ftp vil brukernavn og passord bli sendt som klartekst. Med ftp vil man ha mulighet til å aksessere filene man har på nettverksdisken fra andre lokalisjoner, bare man er knyttet til internett.

Den integrerte webtjeneren kan også være aktuell for dem som vil kjøre en egen liten webside. Det er her støtte for PHP4 for å lage dynamiske sider, men i motsetning til Freecoms Storage Gateway-modeller er det ikke støtte for SQL-database. Man kan også aksessere kataloger med filer på enheten via den integrerte webtjeneren. Også her er det mulighet for kryptert forbindelse.

En tredje finesse som er verdt å nevne er den integrerte Bittorrent-klienten. Freecom går inn i rekken av nettverksdiskleverandører som nå har denne funksjonaliteten. Men vi kan egentlig oppsummere det relativt kort: Det fungerer, men funksjonaliteten rundt dette er realtivt dårlig. Fordelen blir såklart at man kan sette opp nedlastinger/delinger som går uten at man trenger å ha pc-en slått på.

Er det noe vi savner av funksjonalitet er det støtte for UPnP AV, en funksjonalitet som benyttes blant annet mot medielinker for streaming av musikk, video og bilder fra nettverksdisken.

LES OGSÅ: Tospann i nettverk

Utvid funksjonaliteten

Enheten kjører Linux, og man har mulighet til å koble seg til via SSH. Dette gir muligheter for konfigurasjon som man ellers ikke har via webgrensesnittet. Dette er imidlertid udokumentert funksjonalitet, men vi mistenker at en del av de samme triksene som virker på Storage Gateway-enhetene kan fungere på Network Drive Pro også. Dette blir imidlertid uoffisiell og per i dag udokumentert funksjonalitet.

Freecom gir mulighet til å aksessere enheten via SSH.

I webgrensesnittet henviser Freecom til Openfsg.com , en webside som hjelper med å gi Storage Gateway-enhetene økt funksjonalitet og utnytte udokumentert funksjonalitet.

Ytelse

Som for andre nettverksdisker i dette segmentet med støtte for Gigabit Ethernet, er ytelsen langt unna hva Gigabit Ethernet kan levere for eksempel mellom to pc-er. Ytelsen for Freecom Network Drive Pro er imidlertid noe høyere enn hva man kan ha forventet med 100 Mbps.

Lesehastigheten er bedre enn skrivehastigheten. Ved overføring av større filer fikk vi cirka 15 MB/sek ved lesing, mens skrivehastigheten er cirka 10 MB/sek. Ved større mengder små filer blir ytelsen en del dårligere. Ytelsestallene er for lesing omtrent som for en del andre produkter i dette segmentet, mens skriveytelsen kunne vært bedre.

Konklusjon

Vi vil tro at det vil være 500 og 1000 gigabyte-versjonen som er mest aktuell, ettersom 250 gigabyte-modellen ikke blir så mye rimeligere enn 500 gigabyte. Prisen for 500 gigabyte-versjonen er cirka 2 300 kroner. Andre nettverksdisker som vi har testet og vil anse som aktuelle konkurrenter er blant annet Thecus N1200, Qnap TS-101 og Synology DS-107. Disse koster cirka 1 500 kroner, men da kommer disk i tillegg, hvilket i praksis gir omtrent samme prisen. Funksjonalitetsmessig er DS-107 produktet som blir mest likt Freecoms modell. DS-107 har i utgangspunktet litt bedre funksjonalitet, men litt svakere ytelse. Synology har også modellen DS-107+, som blir litt dyrere, men også har litt bedre ytelse.

Totalt sett er Freecom Network Drive Pro langt fra noe dårlig valg. Litt svak ytelse gjør imidlertid at den faller fra en god 5-er til en sterk 4-er.

Freecom Network Drive Pro 500/1000

Pris: Ca. kr 2 100 / 4 400 inkl. mva.Internett: www.freecom.com

+ God funksjonalitet. - Litt svak skriveytelse. Ikke UPnP AV-tjener.

LES OGSÅ: To disker for nettverket